Olijfboom van 6 jaar oud verplaatsen

4 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 vr, 24/09/2010 - 02:41
Faiza

Olijfboom van 6 jaar oud verplaatsen

Hallo,

Het is inmiddels zover. Een tijdje geleden heb ik een bericht geplaatst mbt mijn olijfboom waarvan ik dacht dat ie aan het afsterven was omdat deze na de strenge winter bijna geen blad meer had. Al snel bleek dat mijn boom zich herstelde. Ik heb toen ook gevraagd hoe te handelen als ik mijn olijfboom die in de grond zit wilde verplaatsen. Wij gaan zeer binnenkort verhuizen en ik wil hem meenemen naar onze nieuwe woning en daar in de grond planten. Kan iemand mij adviseren hoe te handelen? Wat moet ik doen en wanneer? Bijvoorbeeld de wortels afsteken, tot hoe ver enz.. Ik heb er nl helemaal geen verstand van! Alvast heel erg bedankt.

Faiza.

vr, 24/09/2010 - 10:54
RdB

Rondom de boom twee spaden diep afsteken, tegen de tijd dat hij mee moet haal je hem er verder uit, heeft hij in ieder geval nog wat extra wortels in de kluit kunnen maken. Olijfbomen overleven veel, dat zie je wel aan die onzinnige grote olijfbomen bij tuincentra die zo uit een Spaanse/Italiaanse bongerd zijn gerauschd. Eertse jaar weer voldoende water geven.

Hoe groot de kliuit moet zijn? Natuurlijk hoe groter hoe beter maar je moet het wel mee sjouwen en kluiten zijn erg zwaar.

Ruud

vr, 24/09/2010 - 17:06
D_SDennis

Na afgelopen twee winters heb ik mijn mening wat bijgesteld. Ze kunnen veel meer vorst vedragen dan ik dacht. En hoe ze reageren op wortelschade is fenomenaal. Maar ik zou toch wat bescherming achter de hand houden voor als het erg koud wordt na je verplantactie. Maar ik denk dat je een heel goede kans maakt op succes.

za, 25/09/2010 - 00:42
Draco

Het zal best zo zijn, dat er na de afgelopen winter statistisch gezien aardig wat olijfbomen zijn hersteld van de opgelopen vorstschade. Wat ik hier in beperkte mate waarneem is, dat bij bomen, die de 2 opeenvolgende winters hebben meegemaakt, herstelgroei achterwege is gebleven. En dat een zware boom die vorig jaar was aangeplant, alleen nog herstelgroei vertoont aan de Zuidwestkant van de dikke stronk. Een aanzienlijk deel van de kroontakken op dit knotwilgmodel was afgestorven en is inmiddels weggesnoeid. Tussen haakjes Nobilis Ens, inmiddels ter ziele, was hier in de omgeving als adverteerder zeer actief. Tot -22°C zouden de olijfbomen bestand zijn. Ik ben er na de winter nog langs geweest. De aanblik van de handelswaar was dramatisch. De bomen op voorraad waren vanzelfsprekend een lange tijd onverkoopbaar.

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag