Palmen killer

7 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 za, 19/02/2011 - 02:18
harkstede

Palmen killer

Er is al veel over geschreven maar las dat ''ze'' ook al in Italie bezig zijn met een invasie(zie artikel onderaan)
In het Noorden van Italie kan het in de winter ook zeer koud zijn dus ik vraag me af of ze ook hier in Nederland kunnen overleven?
80% van de palmen hier in Nederland komen uit Italie en Spanje dus er zullen heus wel wat kevers mee-liften op een vracht palmen.
Tot nu toe zijn ze dus waargenomen tot de lijn noord-Frankrijk/noord Italie.
Opvallend is wel dat net nu Spanje de kever wat onder controle heeft het verplaatst naar Italie!
Ik hoop maar dat ze hier een Hollandse (zachte!) winter niet kunnen overleven.....

31 mei 2010
De Italiaanse palmen zijn ten dode opgeschreven. Een esercito, leger, van duizenden insecten dreigt de Italiaanse palmen te laten verdwijnen. Vanaf Cinque Terre in het noordelijke Liguria tot aan de Siciliaanse kust en langs de riviera in Emilia Romagna vreet een parasiet de palmen op die zo kenmerkend zijn voor de Italiaanse badplaatsen. Met een beetje pech zijn Italiaanse badplaatsen in de toekomst palmenloos.

De schuldige is een insect van amper 45 millimeter met de onuitsprekelijke naam Rhynchophorus ferrugineus. Hij wordt ook wel punteruolo rosso oftewel rode snuitkever genoemd. Hij komt oorspronkelijk uit Azië en is waarschijnlijk in Italia beland door mee te liften in geïnfecteerde Noord-Afrikaanse palmen. Het beest deponeert zijn larven in het hart van de plant. Binnen een paar dagen verdorren de bladeren en sterft de palm.

De palmendoder bestrijden is niet zo gemakkelijk. Chemische bestrijding is bijzonder lastig omdat de palmen vaak in de stad of langs het strand staan, op plekken dus waar veel mensen zijn. De volksgezondheid komt dan in het geding. Rondom de palmenziekte is inmiddels een hele business ontstaan. Er gaat flink wat geld in om. En waar veel geld omgaat, lopen ook lieden rond met minder scrupules... net zo weinig als die moordende kever...

za, 19/02/2011 - 13:09
jeremaine

Ik heb hierover ook al een keer mijn bezorgdheid geuit. Volgens de reacties destijds is er voorlopig nog geen reden tot bezorgdheid, ook al zouden een paar van deze vervelende kevers in Nederland ongewenst mee zijn gelift op een transport. Reden; er zijn nog steeds te weinig palmen in Nederland, waardoor ze door te weinig basis hebben om te kunnen overleven en hun voortplanting ook in het geding komt.

zo, 20/02/2011 - 02:41
edwardkarin

Ik weet het niet mensen, ik ben er zelfs van overtuigd dat ze een Nederlandse winter als deze nu best wel overleven, waarom niet, deze is niet zo anders als de winter in noord-Italie hoor.

Je leest zoveel over nieuwe insecten en vogels en andere diersoorten die hier overleven, en nieuwe planten soorten.

Denk ook niet dat er direct gevaar is, maar indirect wel, het zal zich weleens kunnen verspreiden hier.

Men hoopt en denkt van niet, maar ja dat is met zoveel.

gr. Edward

ma, 21/02/2011 - 22:50
palmbird

Ze hebben vooral Phoenix als voedselplant en die staan er toch weinig in Nederland en Belgie.Ze lusten ook wel eens Trachycarpus jammer genoeg en die staan er om de paar straten,dus als ze hier op overschakelen kan dit voor ons problemen geven MAAR ik denk dat er maar weinig kans is dat de soort zich hier zal handhaven aangezien het een zuiderse soort is.De zuiderse soorten schuiven wel noordwaarts op deels door het warmere klimaat maar deze kever zie ik nog niet direct hier verschijnen.Misschien duiken er op termijn wel eens plaatselijk exemplaren op van deze kever maar dit geeft nog levensvatbare populatie .Ik zou me er nog niet teveel zorgen om maken.

wo, 23/02/2011 - 15:06
jeremaine

De genoemde keversoort kan overigens wel tegen de kou, daar hebben ze geen problemen mee, maar er zijn gewoonweg te weinig palmen in deze regionen, waardoor ze waarschijnlijk en hopelijk niet verder gaan verspreiden.

wo, 23/02/2011 - 15:37
harkstede

In ieder geval vliegt hij tenminste niet meteen van boom naar boom,pas als de palm helemaal is opgevreten van binnen zoekt hij een andere palm.
De symptomen zijn dus tijdig waar te nemen en om de andere palmen te redden is er maar één ding te doen; De fik in de doodzieke palm!
De palm is toch niet meer te redden en je dood meteen alle kevers.

wo, 02/03/2011 - 20:55
palmfanatico

Ik ben zelf half italiaan, en ik ben elke zomer in rimini (adriatische riviera) Ik heb zelf nog weinig mensen bezig zien zijn met behandelingen en of verwijdering van palmen, ook zag ik geen waarschuwingen of nieuws daar.. het is wel zo dat ik op internet dit soort berichten al eerder heb gelezen en dat ze in spanje ook aanwezig zijn. maar de eerder berichten dateren al van 4 a 5 jaar geleden.
Het is wel zo dat als ik daar ben er soms een dode palmboom staat, zonder reden.. die wordt gekapt en verwijderd ( door de kou kan het neit komen, dan zouden alle palmen dood moeten gaan of dezelfde schade moeten hebben) deze zomaar dode bomen vond ik ook al in tunesie (oude topic met foto's hier te vinden)

begreep ik goed dat het vooral om de phoenix soorten gaat? geen washingtonias?

dan maar wat meer washingtonias planten denk ik.
hoop dat ze er snel wat op vinden....

Onderwerp gesloten