Samenwerkingsbladen nr. 26 bemestingen

4 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 ma, 23/02/2009 - 22:21
ed ressiv

Samenwerkingsbladen nr. 26 bemestingen

Helaas zijn er geen leuke tips ten aanzien van bemestingen binnengekomen, binnenkort is het lente en dan zou het leuk zijn als onze forumleden een naslagwerkje zouden hebben. Per plant, per gondsoort moet er toch iets te vermelden zijn zou je bijna zeggen.
Schroom niet, ook al blazen derden je theorie helemaal ondersteboven, jij en wij kunnen er alleen maar van leren.
Ik zie dikwijls nummers en letters vermelden bij bemestingen, daar begrijp ik helemaal niets van, als iemand die cijfers en letters gebruikt leg het dan aub ook uit, en waar kun je die omschreven producten en samenstellingen dan kopen of moet je die dan zelf samenstellen? dan heb je wel een flinke basiskennis nodig.
Ik bezit die in elk geval niet.
Nou, als je dit dan zo leest dan heb ik het vermoeden dat ik hier niet de enige in ben, laat de kenners hier dan aub iets vertellen dan kunnen we er misschien iets mee in onze tuinen. Dan krijgen we wellicht sterkere planten etc.
Hans

di, 24/02/2009 - 00:09
Anoniem (anoniem geplaatst)

Ik vind het ook een beetje een non issue. Het belang van een goede bemesting spreekt voor zich, maar om dat nu voor elke plant te gaan specificeren?
Tegenwoordig kun je nog amper losse meststoffen kopen, want voor elke plantensoort wordt wel een aparte mix aangeboden. Hetzelfde geldt voor potgrond. Ik heb een paar honderd kuipplanten, waaronder diverse oude exemplaren. Die krijgen ongeacht het soort of ras allemaal dezelfde grond en bemesting. Hooguit variëer ik de hoeveelheden en doseerfrequentie afhankelijk van de behoefte (lees groeisnelheid en bloeiintensiteit) van de plant. Gevoel en ervaring spelen daarbij een rol. Over de enkele exoten, die ik in de volle grond heb, maak ik me al helemaal nauwelijks druk.
Ik besef dat generaliseren betekend dat een aantal plantensoorten dan niet de optimale bemesting krijgen. Die vallen dan misschien uiteindelijk af, soit!
De meeste kuipplanten verpot ik zo snel mogelijk na binnenkomst. Doorgaans verlaten ze de kwekerij op een moment dat ze de kuip uitgroeien. Het potgrondmengsel bestaat uit 2 delen turfgrond en 1 deel cocopeat (kokosvezel voor de luchtigheid en veerkracht van het substraat voorkomt krimp bij indroging). Daardoorheen gaat een flinke schep langzaamwerkende organische granulaatmest van DCM (minigran NPK 10:4:8 + 3MgO). Ik realiseer me dat ook hier de uitbreiding van het assortiment voortsnelt en je weldra door de bomen het bos niet meer ziet, net als bij de super in het schap met zuivelproducten. De keus wordt er noch beter noch makkelijker op. Tenslotte gaat er nog een schep drooggevroren kleipoeder of leem danwel lavameel doorheen al naar gelang de specifieke behoefte van de plant (aan leem of aan sporenelementen die in de vorm van oxides aanwezig zijn; door verwering komen deze langzaam beschikbaar).
Bij oudere niet-verpotte kuipen strooi ik aan het begin van het groeiseizoen het eerdergenoemde minigranulaat op de potaarde. Vanaf 1 april t/m 1 oktober krijgen de kuipplanten maandelijks als gietbeurt een overmaat vloeibare kunstmest (Peters/Kristalon of PlantProd, naar gelang wat verkrijgbaar is. Ik meng de NPK poedermix met 20% bitterzout zodat 3 gewichts% MgO beschikbaar komt. De hoeveelheid opgeloste poedermest hangt af van de samenstelling van de mix. Meestal gaat het om 15-25 g per 10 liter. Dat hangt samen met de e.c. waarde van de oplossing, die op basis van de macronutrienten kan worden berekend.
Voor snelle zomergroei/bloeiers hanteer ik een kortere bemestingsinterval van bijvoorbeeld 2 weken.

Groet,

Draco

di, 24/02/2009 - 21:14
ed ressiv

Dag Draco.
Zie je wel dat er best een hele boel te vertellen valt over bemesting, je noemt er ook de grondsamenstelling bij ook al gebruik je die standaard.
Veel plantenminners kunnen hier best veel mee.
IK ben zo vrij geweest jou verhaal op te nemen in de samenwerkingsbladen met vernoeming van de bron.
Bedankt voor je tips.
Groetjes
Hans

wo, 25/02/2009 - 00:31
Anoniem (anoniem geplaatst)

Graag gedaan, Hans en ik zal nog nakijken hoe je de dosering kunt bepalen voor het gebruik van dergelijke oploscombimeststoffen in relatie tot de gewenste e.c. waarde. Ik heb daar correspondentie over gehad met de leverancier en producent.

Onderwerp gesloten