stekjes uit het buitenland?

7 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 ma, 27/11/2006 - 21:31
Cumulus

stekjes uit het buitenland?

Hoi iedereen,

Volgende week vertrek ik op reis naar Bali (Indonesië) voor twee weken. Een land dat bruist van de tropische vegetatie en dan is de verleiding natuurlijk groot om een stekje mee te nemen in de hoop dat die hier zou wortelschieten en tot een uniek stukje in de eigen plantencollektie zou uitgroeien.

Maar de luchthavencontroles zijn streng en in veel Aziatische landen worden sommige goederen zelfs gratis omgeruild voor een elektrische stoel indien men ze in je bagage vindt bij de controle.

Bij vorige reizen in het verleden viel het me echter op dat men in de luchthavens wel eens bloemen of plantaardige producten verkoopt, dus met andere woorden het is blijkbaar wel toegelaten om sommige planten mee te nemen naar uit het buitenland. Enkele jaren terug heb ik overigens een stekje van Broedblad (Bryophylum) meegenomen uit Thailand, een plant die hier ook veel te vinden is. Heb ik toen mijn leven geriskeerd indien ze dat stekje in mijn bagage zouden gevonden hebben of geldt dat niet voor algemeen voorkomende (tropische) planten?

Zijn hier mensen die al eens plantenstekjes hebben meegenomen uit het buitenland en denken jullie dat het te riskeren valt om een stekje (al was het maar een blad of een takje van een paar centimeter) in de bagage te stoppen? Of hou ik het toch maar bij een natte droom als plantenliefhebber?

Graag had ik hier wat informatie over, op internet vind ik namelijk enkel dingen zoals cocaïne, opium en wietplanten, over 'gewone' planten is blijkbaar niets vermeld.

Groetjes en dank bij voorbaat,

Hendrik

ma, 27/11/2006 - 21:42
texeltje

Bij de plantenziektekundige dienst hebben ze een dik boekwerk wat je via internet op kan vragen over wat je in en uit mag voeren in verschillende landen.....maar opzich denk ik dat je gerust wat mee kan nemen.....zolang het maar geen orchideeen of ander nationaal beschermt spul is....want dan hang je zeker...
zaden mag altijd wel......

ma, 27/11/2006 - 22:04
jvds

Ik heb vroeger wel eens cactussen meegenomen van de Nederlandse Antillen, maar dat was vroeger.....
Nu zou ik het niet meer riskeren, de cel of een boete is het dan toch niet waard.
Wat je eventueel kan doen is wat zaden opsturen naar het thuis adres.

Blijft het in iedergeval spannend of ze aankomen.

Jurgen

ma, 27/11/2006 - 23:52
Anoniem (anoniem geplaatst)

Zoek op Google eens naar: CITES (Convention on International Trade in Endangered Species of wild fauna and flora). Op de nederlandse pagina's vindt je alle informatie over beschermde planten en dieren.

di, 28/11/2006 - 21:33
Cumulus

Hoi,

Heel veel dank voor de tips die jullie gaven.
Een stekje met de post opsturen is vrees ik hetzelfde als hopen dat een fossiele plantafdruk weer gaat scheuten maken vermits postpaketjes wekenlang onderweg kunnen zijn en vaak ruw behandeld worden onderweg, maar een combinatie van de beschermde plantenlijsten vermijden (CITES) en een paar blaadjes die bij een laatste trektocht door het regenwoud zogezegd per ongeluk aan mijn jas of tussen mijn haar bleven plakken kunnen misschien nog deuren openen...

Groetjes vanwege Hendrik

di, 28/11/2006 - 21:37
texeltje

vervelend trouwens dat je naar Bali gaat zeg..(haha)
kunnen we geen verlanglijstje inleveren bij je?
Veel plezier!

wo, 29/11/2006 - 15:29
Toni Dieren

Hey,

Waarschijnlijk mag je officieel niet veel meenemen, maar meestal doe ik dat toch wel. Dan moet je natuurlijk geen planten meenemen die bedreigd zijn of planten waar drugs e.d. van geproduceerd kunnen worden.
Zelf heb ik een rugzak vol met planten meegenomen uit indonesia. Vanuit de Molukken heb ik ook wel eens planten en zaden e.d. meegenomen en dan moet je soms wel drie keer overstappen met alle controles erbij. Ik heb eigenlijk nog nooit problemen gehad daarmee zowel binnen als buiten europa.
Ik heb zelfs gehad dat ze mijn rugzak openmaakte en vroegen waarom ik er plantenmateriaal in had, maar het mocht gewoon mee. Ze stonden me wel raar aan te kijken. Het is het zelfde als iemand uit bijvoorbeeld thailand met een bos paardebloemen in zijn tas bij de incheckbali staat.

groeten Toni

Onderwerp gesloten