Strelitzia reginae

24 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 zo, 26/03/2006 - 18:38
Anoniem (anoniem geplaatst)

Strelitzia reginae

Hallo,
deze heeft deze winter flink zijn best gedaan in de winterberging: zeker vijf bloemstengels gevormd, aan twee twijfel ik nog tussen een bloem of een blad (zijn nog niet genoeg uitgegroeid). Heb ik een zestal jaren geleden gezaaid.
Heeft zijn lenteonderhoud gekregen en is klaar voor het terras.
groeten,
Paul

Strelitzia reginae
zo, 26/03/2006 - 21:34
Anoniem (anoniem geplaatst)

Hoi Paul,

Wanneer zet jij deze plant buiten? Bij mij staat ie nog in de berging.
Ze zien er trouwens goed uit, ben benieuwd hoe die van mij eruit komt.
gr

zo, 26/03/2006 - 23:15
Anoniem (anoniem geplaatst)

Hallo,
zou ze eigenlijk nu al willen buiten zetten, maar kijk de kat nog wat uit de boom vanwege de regen die hier in België voorspeld wordt voor volgende week. In ieder geval gaat ze terug binnen van zodra er kans op nachtvorst is. Ik heb ook maar één plant (rechterhelft is detail van linkerhelft), maar heb nog enkele zaailingen van verleden jaar van str. reginae en str. nicolai, maar dat is nog enkele jaren wachten op bloemen. Mijn plant staat s'winters in een licht verwarmde serre.
Veel succes met al je exoten,
Paul
ps: als ik ooit nog eens in Oudeschild ben, kom ik misschien eens naar je planten kijken.

ma, 27/03/2006 - 22:25
Anoniem (anoniem geplaatst)

Hoi Paul,

Altijd welkom !
Ik kan haast niet afwachten tot ik mijn tuintje weer vol kan zetten. Heb van de winter mijn collectie aardig uitgebreid, vooral eigenlijk met Hedychiums en verder heeeeeeel veel zaailingen van palmen en exoten. De exoten zijn allemaal net ontkiemd dus nog erg kwetsbaar maar wie weet als we weer een maandje verder zijn.
K heb al diverse malen gezegd tegen mezelf nu is het echt klaar, geen planten meer want waar laat je ze in dat kleine tuintje....maar ja dan kom ik weer wat interessants tegen enne zeg dan maar es nee......
groetjes

di, 28/03/2006 - 11:58
Anoniem (anoniem geplaatst)

hallo allemaal,
mijn zus heeft een grote paradijsvogelbloem gewoon in de huiskamer staan en die bloeit niet goed.moet hij `s winters soms kouder staan aangezien jullie ze in de berging zetten?zijn het vrij makkelijke planten?

loes

di, 28/03/2006 - 12:37
Anoniem (anoniem geplaatst)

Hoi Loes,

Ik heb wel eens ergens gelezen dat een paradijsvogelbloem "kou"nodig heeft om zijn bloemknoppen aan te maken,maar aangezien die van mij ook nog niet heeft gebloeid (hopelijk dit jaar). Paul weet vast wel raad.
groetjes

di, 28/03/2006 - 15:08
Anoniem (anoniem geplaatst)

hallo Texeltje en Loes,
het duurt minstens vijf jaar vóór een gezaaide strelitzia bloemen begint te vormen. In de winter staat mijn plant bij een minimale temperatuur van +/- 6° en vrij droog en helder; in de zomer staat ze gewoon op het terras (bijgevoegde foto van voorjaar 2005: eerste bloemen)
groeten en veel succes
Paul
ps: ook altijd welkom in het zuiden van Oost-Vlaanderen!

Strelitzia reginae
di, 28/03/2006 - 15:11
Anoniem (anoniem geplaatst)

en de bloem in volle glorie!

Strelitzia reginae
di, 28/03/2006 - 15:22
Anoniem (anoniem geplaatst)

mooie foto`s,mooie planten en fijn dat ik mag langskomen maar je ligt een beetje uit de route.
zal zuslief zeggen datìe misschien kouder moet staan in de winter ,die plant van haar heeft ze heeeel groot gekocht met wel 10 of 15 bloeistengels erin!

loes

di, 28/03/2006 - 15:25
Anoniem (anoniem geplaatst)

hallo,
heb nog iets vergeten melden: de nieuwe bloemstengels begonnen al in het late najaar tevoorschijn te komen; dus goed begieten en meststof toedienen tot in de late nazomer!
Paul

di, 28/03/2006 - 15:29
Anoniem (anoniem geplaatst)

hoi Paul,

ik weet niet hoe oud hij precies is die van mij.. Ongeveer een jaar of 4 denk....nou ja het overwinteringsverhaal is ongeveer identiek aan het mijne maar hij ziet er ook nog goed uit. Gewoon nog even geduld hebben denk.....
groetjes

do, 30/03/2006 - 23:54
Anoniem (anoniem geplaatst)

of dat een strelitzia koude nodig heeft weet ik eigenlijk niet ,ik heb in ene 4 bloemtakken dit jaar en die heeft van af de herfst in een verwarmde serre gestaan.zeer belangrijk is volgens mij wel het aantal nieuwe bladeren dat deze vorig jaar gevormd heeft.tussen elk nieuw blad komt er een bloemstengel te voorschijn.tussen de bladeren die vorig jaar een bloemstengel hadden komt er nu geen meer.
groeten Frans

vr, 31/03/2006 - 00:08
Anoniem (anoniem geplaatst)

De mijne staat in de serre (afgelopen winter was de temp 15 gr) bij mijn ouders. Hij heeft maar om de 3 weken water gehad, wel veel dan. En hij staat nu te bloeien met 4 bloemen en er komen er nog veel meer aan!

Het is een giga plant en ik had er zelf nog geen plaats voor in de serre en zij wel. Ik denk dat ik hem nu een jaar of 10 heb. En het is een aardige waskuip vol!

Ze zijn werkelijk schitterend! Een aanwinst voor iedere exoten liefhebber!

Gr. Miranda

vr, 07/04/2006 - 11:55
Anoniem (anoniem geplaatst)

Hallo Paul, Blijkbaar ben jij een echte strelitziakenner.
Daarom heb ik volgende vragen voor jou.
Gisteren van m'n echtgenoot een prachtig exemplaar gekregen. Ik schat 1,5m hoog met ongeveer 9 bloemstengels, 3 in bloei en de overige in aanmaak. Hij staat in een erker die op het zuiden gericht is. Uit 1 van de bloemen komt een kleverige vloeistof, is dit normaal? Hoeveel keer moet ik hem water geven en met wat bemest ik hem het best. Hij staat ook in een plastieken pot, indien nodig wil ik hem wel verpotten maar ben bang dat ik meer kwaad dan goed zal doen. Het is eigenlijk wel de bedoeling dat hij jaar in , jaar uit in huis zal staan, kan dit problemen opleveren? Hoe kan ik zaad gewinnen uit deze plant om zelf een strelitzia vanaf het begin te zien ontwikkelen? Moet volgens mij veel voldoening schenken.
Zoals je ziet een hele waslijst met vragen van een groentje.
Dank bij voorbaat;
Nathalie

P.s. kan hij nog veel groter worden?

vr, 07/04/2006 - 14:45
Anoniem (anoniem geplaatst)

Hallo Nathalie,
ik had een uurtje geleden een foto gemaakt van mijn plant voor mijn eigen album (mijn zoon is een website aan het maken voor mij waar ik foto's van al mijn exoten wil opplaatsen, maar dat zal nog wel even duren-hij is zelfstandig softwareontwikkelaar, of hoe noemt men dat?)
Dus heb ik er nu nog een detailfoto van gemaakt, en inderdaad, in de bloemschelp, onder de blauwe bloemtong staat er vocht. Op de foto blinkt het.
Vocht uitlopen of druppelen heb ik evenwel nog niet vastgesteld. Ik zou dus niet weten wat het eigenlijk is.
Over de grootte dat uw plant kan worden heb ik ook weinig informatie: het is wel zo dat hoe helderder de plant staat, hoe gedronger, hoe donkerder de standplaats, hoe langer de bladstelen uitgroeien. Ik gebruik tweemaal per jaar traagwerkende messtof. De grond licht vochtig houden. Zelf geef ik regenwater.
groeten,
Paul
ps: ik zou niet weten of er zelf zaad te kweken is van planten die hier groeien, ik denk dat de zomers daarvoor te kort zijn.
Zaad is wel her en der te koop. (vb e-bay)
Heb verleden jaar nog strelitzia reginae en strelitzia nicolai gezaaid; nog een vijftal jaren wachten op bloemen!

Strelitzia reginae
vr, 07/04/2006 - 14:43
Anoniem (anoniem geplaatst)

detail: in de bloemschelp is vocht te zien.

Strelitzia reginae
vr, 07/04/2006 - 17:07
Anoniem (anoniem geplaatst)

Bedankt voor de uitleg en de mooie foto's. Mijn bloemen zijn zo mooi nog niet. Bepaalde kelkblaadjes geven een verdorde indruk. Zowel de oranje als de blauwe, zal waarschijnlijk wel door het vervoer komen. Hoelang duurt het voor een bloem uitgebloeid is eigenlijk?
Groetjes Nathalie.

vr, 07/04/2006 - 18:23
Anoniem (anoniem geplaatst)

Hallo Nathalie,
de verdorde blaadjes kunnen verschillende oorzaken hebben, bv te weinig luchtvochtigheid maar ook de verandering van omgeving. De bloeitijd is vrij lang, verleden week het eerste geel gezien, vandaag de foto, maar het mooiste moet nog komen (foto van verleden jaar hoger), dus we genieten nog meer dan een maand, en dat is voor de bloemen die nu reeds beginnen te openen; er komen er nog vier op deze plant.
Mijn plant staat in de zomer buiten in volle zon, en s'winters in een licht verwarmde serre, waar ze nu nog staat, maar niet meer verwarmd. (efkes buiten voor de foto). De foto is van de zaailingen van verleden jaar.
groeten,
Paul

Strelitzia reginae
za, 08/04/2006 - 18:59
Anoniem (anoniem geplaatst)

Hallo Paul,
Ben onder de indruk van je zaailingen. Te meer daar ik net contact had met iemand die beweert dat de grond moet 35°graden hebben en een bepaalde luchtvochtigheid om de zaden te laten kiemen?
Hoe doe je dat praktisch? Is het voldoende om de zaadjes onder glas en in de zon tezetten in de zomer? Heb ook ergens gelezen dat je de zaadjes 24u in zeepsop moet weken. Klopt dit?
Groetjes Nathalie

zo, 09/04/2006 - 01:03
Anoniem (anoniem geplaatst)

Paul vraagje. Welke traagwerkende meststof gebruik je? Ik heb ook een Strelitzia en wil deze ook graag dusdanig bemesten dat tie het perfect blijft doen en enigzins handelbaar blijft. Ze worden anders zo groot... En scheuren is zonde.

Gr. Miranda

zo, 09/04/2006 - 13:33
Anoniem (anoniem geplaatst)

Hallo Nathalie en Miranda,
mijn eerste strelitziazaden heb ik 6-7 jaar geleden gezaaid; (toen gekocht bij thompson & morgan).
-eerst de gekleurde rok verwijderen van het zaad, naargelang de soort is dat oranje of blauw (als ik me niet vergis)
-dan de zaden minstens 48 uur weken in handwarm water (zelf gebruik ik een thermosfles (warmhoudkruik in Nederland?)
-mijn eerste zaden heb ik toen gewoon in een potje gezet met een plasticzak erover (5/5 gelukt), verleden jaar heb ik de voedingsbodem (turf, cocospeat, vermiculite en gewone zaai- en stekgrond) samen met de zaden in een gesloten plasticzak gedaan, bv een soort zipbag. Temperatuur tussen 25° en 30° C gehouden, maar deze keer was de opkomst minder, 4 voor de nicolai en slechts 2 voor de reginae. Zo gauw je de kiem ziet, zaden apart opplanten.
Het resultaat is wel sterk afhankelijk van de versheid van de zaden, en dat is soms een probleem, (e-bay verkopers kopen soms de oude stock op van speciale zaadhandels).
Osmocote is de traagwerkende meststof die ik aan de planten geef, er is praktisch geen gevaar van verbranding door teveel meststof, en men is minstens voor een viertal maanden gerust. Meestal geef ik in september nog wat meststof bij voor afharding van de planten(weinig of geen stikstof!)
groeten,
Paul

di, 11/04/2006 - 18:23
Anoniem (anoniem geplaatst)

ik heb eigenlijk een vraagje nl, of iemand mij kan vertellen of een strelitzia reginae gewoon in de vaste grond kan gezet worden en of deze plant ook winterhard is.ik heb nl een strelitzia gekregen en zou deze graag in mijn tuin zetten,maar er staat wel de hele dag zon op.kan er iemand mij helpen

di, 11/04/2006 - 19:39
Anoniem (anoniem geplaatst)

Hallo Alex,
ik vrees dat ik je moet teleurstellen, strelitzia is absoluut niet winterhard, tenzij je er een tent rond maakt en verwarmd tot +/- 5° C.
groeten,
Paul

vr, 14/04/2006 - 19:11
Anoniem (anoniem geplaatst)

hallo.

ik heb een aantal zaden gekocht van een kweker strelitzia reginae en de nicolai en ik las dat de zaden in zeepwater moet deon om opgekweekt te worden waar in wat voor zeepwater moet het gebeuren mer dreft ofzo en die zaad als die ontkiemd is moeten ze dan in cocopeat en kleikorrels of in ander grondsoort en moet dan ook kleigrond er door heen zoals van de waterlelie.

groetjes Daniel B

Onderwerp gesloten