Tuinvrienden daar gaan we dan, en 'nu' al...

161 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 wo, 17/11/2010 - 18:15
edwardkarin

Tuinvrienden daar gaan we dan, en 'nu' al...

Winter gaat warmdraaien
17.11.2010 12:35
Gisteren heeft u onze visie op de komende (meteorologische) winter kunnen lezen. Nog voordat deze officieel begint, zijn er sterke aanwijzingen dat het al volgende week koud wordt in ons land. Winterweer in de herfst dus.

Eerst geen vrieslucht voorhanden
Dat er nu al een krachtig hogedrukgebied boven Scandinavië ligt, vanmiddag is de kerndruk boven Finland maarliefst 1036 hectoPascal (of millibar), wil niet zeggen dat het al meteen winterweer wordt in ons land. Een oostelijke wind voert momenteel namelijk nog geen vrieslucht aan, omdat het in het midden en oosten van Europa simpelweg overdag nog niet vriest. Dat lijkt echter volgende week te veranderen….

En tijdelijk iets milder
In eerste instantie probeert een oceaandepressie nog een duit in het zakje te doen door zijn invloed naar ons land uit te breiden. Dat levert vanaf morgen, donderdag, tijdelijk een winddraaiing naar zuidelijke tot zuidwestelijke richting op en daarmee stroomt geleidelijk iets zachtere lucht Nederland binnen. De temperatuur stijgt vooral vrijdag tot 10 graden. Het is echter wel zo dat bij plaatselijke, langdurige opklaringen de nachten wel koud verlopen. De temperatuur kan in dat geval tot iets onder het vriespunt zakken. Vooral ook als het nauwelijks waait. Dat zagen we gisteravond en afgelopen nacht ook al: in de gebieden met opklaringen vroor het een graadje. Maar over het algemeen overheersen voorlopig wolkenvelden en daaruit valt nu en dan wat regen of motregen.

Straalstroom wordt verlegd
Op grote hoogte verandert het stromingspatroon vrijdag al. De straalstroom, de band met hoge windsnelheden in de bovenlucht op zo’n 5 tot 10 kilometer hoogte, wordt naar het zuiden van Europa verlegd. De straalstroom kunnen we zien als een kolkende rivier in de atmosfeer waarin de oceaandepressies ‘wildwatervaren’. Het Middellandse Zeegebied wordt tegen die tijd dan ook het gebied waar de storingen met (soms veel) regen en zachte lucht naartoe trekken. Op datzelfde moment zal zowel in de bovenlucht als aan het aardoppervlak een hogedrukgebied van Scandinavië richting IJsland schuiven. En dan kan aan de oostflank van het weersysteem een noordelijke wind Noordpoollucht naar het zuiden brengen. Echte vrieslucht dus. Het naar het zuiden verlegd worden van de straalstroom is meestal een sterke aanwijzing voor winterweer op de lange(re) termijn.

Noordooststroming
Begin volgende week lijkt dat inderdaad al waarheid te worden. Overigens eigenlijk wel vroeg voor de tijd van het jaar. Het is immers nog altijd herfst. Wat gebeurt er precies?

De vrieskou in Scandinavië wordt dan verder aangevuld en breidt zich bovendien verder uit naar Rusland en de Baltische staten om zich vervolgens richting Noordwest-Europa uit te breiden, dus ook naar onze omgeving. Onderweg wordt de lucht wel iets opgewarmd, of beter gezegd, wordt minder koud. De stroming draait naar het noordoosten, tussen dan hoge luchtdruk bij IJsland en een (grote) depressie boven Centraal- en later Oost-Europa. Ook in de bovenlucht wordt het tegen die tijd merkbaar kouder. De -10gradengrens op het niveau rond 1500 meter hoogte komt dinsdagmiddag volgens de hoofdberekening van het Europese model boven de Noordzee uit! Boven het relatief warme zeewater van rond 12 graden levert dat ongetwijfeld (de eerste) sneeuwbuien op die dan vervolgens het land binnendringen. Aan het aardoppervlak kan de temperatuur trouwens nog wel tot enkele graden boven nul stijgen, al is dat te koud voor de tijd van het jaar aangezien de norm namelijk 8 graden is. En de nachten leveren tegen die tijd veelal lichte vorst op. Kortom, het vroege begin van een mogelijk koudere winter dan normaal die rond 70% kans van slagen heeft, zoals u gisteren heeft kunnen lezen.

wo, 17/11/2010 - 18:52
Anoniem (anoniem geplaatst)

nou.....en?

....een mens lijdt het meest, door het lijden dat hij vreest.......

wo, 17/11/2010 - 19:50
edwardkarin

Weet ik wel greenconnection, zal allemaal wel los lopen...

MC zet zichzelf zo wel in de media, de winterhype... gghhhh

Deze winter gaat een zachte worden let maar op, deze koude die kan komen, zegt immers ook niets over de winter, hoeveel warme meimaanden hadden we wel niet en slechte zomers, dat bedoel ik maar, dat hoor je niet.

wo, 17/11/2010 - 19:57
pevano

Volgens mij weten we na de afgelopen 2 winters wel welke exoten we moeten beschermen en hoe we dat moeten doen. Dus kom maar op met die winter, het is niet anders.

Peet

wo, 17/11/2010 - 21:55
D_SDennis

Haha, wel bijzonder dat Edward toch wat positiefs zegt: het gaat een zachte winter worden! Ben ik niet van je gewend Edward!

Vandaag toch maar een overkapping over mijn Butia c aangebracht. En een dak boven mijn Jubaea en Chamaerops. Je weet maar nooit....

wo, 17/11/2010 - 22:04
edwardkarin

Klink me verbaast, kritiek wat wordt gezegd over mij als persoon hier op dit forum, het verbaasd mij werkelijk.

Negatief, nou dat komt dat waarschijnlijk verkeerd over, ik kraak nooit iemand zijn collectie of tuin af, juist het t.o. gestelde, vind ikzelf.

Maar Dennis ik merk wel dat je het niet op mij hebt, in diverse topics van mij antwoord je weleens maar je communiceert naar anderen, mij ontwijk je, is mijn beleving, misschien heb ik het wel fout?

Ik ben geen negatief persoon, echt niet.

En ik maak me wat zorgen over de vroege winterprik, is dat vreemd, waarom spelen jullie het dan zo op mij als persoon?

Edward

wo, 17/11/2010 - 22:48
D_SDennis

Haha, nee Edward, begrijp me niet verkeerd, ik geniet van je ervaringen en antwoorden. Maar er zit vaak wel een sombere toon in. Maar het lullige van teksten is dat ze soms wat anders overkomen dan de bedoeling is. Daar hebben wij dus blijkbaar allebei last van! Neenee, niets tegen jouw persoonlijk......

do, 18/11/2010 - 00:40
edwardkarin

Netjes van je Dennis dit antwoord, ik schrok al.....

Wat je zegt woorden/tekst komt eenmaal anders over.

Het leeft wel bij mij, de winter, ik hoop altijd op een superzachte winter, ik ben al helemaal geen liefhebber van winterweer.
Nu incl. de ophef erover en de komende winterprik, heb ik zoiets van 'potver' nu alweer, en we moeten nog zo lang.

Het vervelende is wel, op een gegeven moment valt het niet meer te beschermen, of je moet veel aan een energierekening willen uitgeven, bij mij is veel gelukt de afgelopen winter door te krijgen, wel met een lichtslang van 50 meter daarmee van alles omwikkeld, en tijdens de koude nachten/dagen laten branden een uur uit en een uur weer aan, is wel 2000 watt die elke keer aanslaat, tel maar uit.
Anders dat gaf jezelf ook al eens aan, had mijn butia en mijn oleander en diverse andere exoten het nooit gered, want de bescherming van boomschors en vliesdoek is na lange vrieskou niet meer toereikend genoeg.

Daarom een zachte winter, s.v.p.

Ggghhhhh... gr. Edward

do, 18/11/2010 - 02:24
rwo

Koud? winterprik?eeeh nou het is lekker droog in ieder geval, ik zat net het weer te bekijken op de herkomstplekken van m'n planten en eigenlijk is het daar al een stuk kouder dan hier, dus zorgen in de verste verte niet en als je je nu al zorgen maakt dan heb je de verkeerde planten (of hobby)
Gr
Ruud

do, 18/11/2010 - 02:31
edwardkarin

Hoi Ruud,

De musa basjoo dan wel, die heb ook nog niet eens ingepakt, maar de stammen kunnen wel een graadje of 2 a 3 onder 0 hebben dacht ik?

Verder is het wel waar wat jij zegt, en let maar op dat het morgen weer anders is.

gr. Edward

do, 18/11/2010 - 10:04
Anoniem (anoniem geplaatst)

de licht slangen en stromatten kunnen weer uit de kast worden gehaald

laat de winter maar komen gezellig

zolang het niet vies nat kwakkelend weer word vind ik het best

do, 18/11/2010 - 10:12
texeltje

ik moet hier stiekum wel een beetje om lachen (ps niet uitlachen voor het verkeerd uitgelegd wordt) maar ik zal je vertellen ik moet nog uberhaupt gaan beginnen aan de wintervoorbereidingen. Buiten staan bijv nog de bismarckia n. silver, de maurelli, strelizia's in diverse soorten, bloeiende gembers...
ik ga straks maar eens beginnen om in ieder geval de bismarckia enzo een plek in huis te gaan geven...
als het niet zon winter wordt als vorige winter dan zitten wij hier ook duidelijk aan de mindere kant...

Tuinvrienden daar gaan we dan, en 'nu' al...
vr, 19/11/2010 - 13:41
palmbird

Inderdaad daar gaan we nu al,de eerste winterprik komt eraan en nog vroeg ook; met nachtvorst ,sneeuw en in het zw en in kustprovincies smeltende sneeuw ;toch wordt het een zachte winter,deze situatie komt te vroeg om een koudegolf te zijn ,deze stroming blijft meestal een tiental dagen en daarna is het winterkruit verschoten.Gelukkig dat deze kaarten zich niet in jan voordoen dan kon het wel eens serieus koud zijn maar nu moeten we gewwoon om bescherming opbouwen rond de planten en daarna krijgen we gewoon een natte winter .

vr, 19/11/2010 - 16:48
edwardkarin

Het is alweer wat meer afgewend tot nu toe, de koude staat ten twijfel, zoals de lange termijn voorspellingen altijd doen.

Zal in de nachten wel tot lichte vorst komen hier, maar dat is het voorlopig.

Na het weekend meer duidelijkheid, ik ben geen grote weerkundige, maar ik zie een lage drukgebied verkeerd liggen op de GFS kaarten om echte kou te kunnen krijgen.

Ik heb alleen mijn vetplanten als de agave binnen staan, maar de rest staan er nog, incl. de musa's nog niet ingepakt.

Het was nog zo lekker tot nu toe.

vr, 19/11/2010 - 22:22
Draco

Texeltje, ik hoop dat je Bismarkia dit overleeft. Ik zag onlangs bij een TC een tiental exemplaren, die ze net hadden binnengezet bij de kamerplanten. Die zagen er beroerd uit. Ik heb deze palm een paar keer gehad en hij bleek alleen in een lichte woonkamer goed te houden.

groet

za, 20/11/2010 - 16:43
Anoniem (anoniem geplaatst)

Ik hoop echt op een kwakkelwinter.Maar de planten die we hebben of kunnen kopen nu kunnen soms de winter niet aan.We leven hier wel in Nederland dus hou daar rekening mee als je ze koopt.Als je al een tijd bezig bent met deze planten weet je wat wel of niet kan denk ik.Het is nu eind november dus planten naar binnen of afdekken zou ik zeggen.Ik ben geen weerman maar het is de tijd van het jaar.Groet Minke

za, 20/11/2010 - 19:52
peter42

@ Mhofman
Ik ga er van uit dat je een hoop planten hebt die in de vaste grond staan,
en die je in de winter niet wilt of kunt verwijderen, en dan is er een hele simpele oplossing en dat is gewoon een pak electra pvc pijpen te kopen, en een zak

Tuinvrienden daar gaan we dan, en 'nu' al...
zo, 21/11/2010 - 16:52
edwardkarin

Peter,

Hoelang moet zo'n lamp aan, en bij welke temp.
Ik had vorig jaar lichtslang, dat maakt het ook erg warm merkte ik al, ik heb een tijdklok gekocht en deed een uur aan en 2 uur weer uit, om en om.
De musa basjoo stammen hebben het uiteindelijk niet gered, verpapt waren ze alsnog.

Ik heb er toch wel wat staan en hoe doe je het inpakken nu het beste?

Edward

zo, 21/11/2010 - 18:07
peter42

@ edward
zoals ik al zei, maak zo'n kooiconstructie van pvcbuizen en doe er bubbelfolie omheen.
Ik had vorig jaar de potten van m'n trachycarpussen ingepakt met tempex plaatjes omdat ik bang was dat de potgrond zou bevriezen, en dat werkte du

Tuinvrienden daar gaan we dan, en 'nu' al...
zo, 21/11/2010 - 18:23
D_SDennis

Ja, beschermen is ook een vak en vergt veel aandacht, zeker als je met verwarming werkt. Je zult toch dagelijks bij moeten houden of het niet te warm of juist t ekoud wordt. Voordat het echt te koud wordt kun je dan ingrijpen. Het volstaat niet inpakken en dan de hele winter niets meer te doen. Nee, het blijft hard werken voor een goed resultaat. Twintig graden bij je wortels in zo'n tempex verpakking lijkt me ook niet goed. En als het dan al geen schade oplevert is het in ieder geval zonde van de energie. Een lager wattage helpt dan beter.

ik heb juist op een website voor reptielen een warmtelamp gezien. Deze geeft geen licht maar alleen wamrte. Kost om en nabij een tientje. Dat is wel interessant.

Wat basjoo betreft, maar dat heb ik al eens eerder beschreven, maak dan een iglo met een paar lagen noppenfolie. Zorg dat de randen je stammen niet raken en breng dan zo,n warmtelamp aan of een gloeilamp. Breng je een enkele laag folie aan, dan heb je meer warmte nodig. Meer lagen is minder wattage. Sluit hem wel nagenoeg luchtdicht af. Bij basjoo hoef je niet te ventileren, die kan in kletsnatte omstandigheden prima overwinteren.

Maar als je de bladeren verwijderd, dan zal het niet zo heel erg vochtig worden. ik heb net ook zoals ieder jaar zo'n iglo gemaakt. ZOdra de temps overdag niet meer boven 0 komen of net er boven zul je de lamp in moeten schakelen. Aan in de avond, uit in de ochtend. Bij stevige vorst overdag altijd aan. Maar dagelijks even temperaturen hoe het gaat. Te warm is zonde van je electra en niet goed voor je plant (wel groei,maar geen licht). Te koud en alles is voor niets geweest.

In de loop van volgende week -9 en overdag -3. Dan moet je toch echt wel je zaakjes goed geregeld hebben. En als je het zo teveel werk vindt, dan gewoon vele blad aanbrengen op en rond je wortelknollen en bovengronds gewoon laten bevriezen. Ze komen dan ook echt wel terug.

zo, 21/11/2010 - 18:33
peter42

@ Edward.
je basjoos inpakken met lichslang en stro lijkt me funest, want
een banaan is 80% water en de rest vezels, en als je dat warm gaat stoken, dan wil dat vocht verdampen, maar weg kan het niet, dus dan rot de boel ook weg.
Ik he

zo, 21/11/2010 - 18:44
peter42

D_sdennis
Voor mij was het de eerste keer dat ik m'n trachy's zo ingepakt had, en wist ik niet dat het zo warm zou worden, maar door het te proberen kom je er vanzelf achter wat goed is, dus de volgende keer neem ik een 25w lampje ipv een 60w.
Verder zeg je dat een basjoo best luchtdicht ingepakt kan worden, maar dat ben ik het niet mee eens, want er moet wel verse lucht bij kunnen,
en overtollig vocht weg, want een basjoo kan wel tegen hoge luchtvochtigheid, maar als je de boel luchtdicht afsluit, gaat hij toch echt rotten.
Dus tentje erover en ergens een kleine opening houden. De lamp onderin doen want de warmte stijgt toch op, dus word de warmte ook beter verdeeld.
Als je lamp bovenin hangt, heb je kans dat de zaak van onderen alsnog bevriest.
Verder heb je wel gelijk wat de meerdere lagen bubbelfolie betreft, want hoe meer folie, des te beter de isolatie, en des te minder energie je kwijt bent om het vorstvrij te houden.

zo, 21/11/2010 - 20:20
D_SDennis

ik doe het al jaren zo. Ieder voorjaar haal ik de verpakking er af en moet ik kletsnatte verrootte bladeren van de stammen aftrekken (tegenwoordig haal ik het blad voor de winter eraf). regenwormen tot bovenin de stammen. maar geen greintje spoor van rot! vocht kunnen ze dus in mijn ervaring erg goe dtegen. Ieder luchtgaatje laat namelijk warmte ontsnappen. Helemaal luchtdicht lukt je trouwens nooit.

Ik zeg trouwens niet dat het de beste manier is, maar het werkt goed en kost weinig energie. Peter, jouw methode met de box weet ik dat dat je eerste keer was. En ik vindt dat ook echt een goed voorbeeld van inventiviteit en een goed concept. Daar zouden meer mensen een voorbeeld aan moeten nemen.

zo, 21/11/2010 - 21:46
peter

Ik pak de mijne op de volgende manier in steeds met goed resultaat:

Een Bigbag die open is aan de onderkant schuif ik over de stammen. Hierop komt een laag verse paardenmest van 10 a 15cm, daarna laurier snoeisel van een haag. Hierboven op een draadkorf die ik opvul met hooi. Hierop een isolatieplaat. Hierover plastiek als afdak. Een omgekeerde bigbag erover en een stromat errond.

P e t e r

zo, 21/11/2010 - 23:30
edwardkarin

Tja Peter oke duidelijk, en Dennis ook duidelijk, ik ga dat dus doen dinsdag, ben de hele dag vrij voor het inpakken van de plantjes.

Maar ik heb op diverse plekken musa basjoo's staan, het mooiste is de meeste meepakken in zo'n tent, zo'n tent maken kan je ook van ijzerdraad of van gaas en daaromheen folie/bubbelfolie, dat kan ik wel, is geen probleem.

Maar ik moet lampen hebben op 220 volt, ook geen probleem, maar dan moet ik armaturen kopen lamp erin etc...

Mag ook niet vochtig worden voor kortsluiting.

Of in die iglo's lichtslang neerleggen, maar hoeveel lengte slang geeft genoeg warmte? is wel veilig.

Advies van diverse websites is de stammen van de musa inpakken met stro in gaas en bovenop met een zak afdekken als dak voor de neerslag.

De stammen met boomschors inpakken laat de stammen toch rotten, ondanks lichtslang eronder.

Hoe groot mag zo'n iglo zijn voor goede warmte met hoeveel watt/lamp, en dek je de voet ook af, aan de grond?

ma, 22/11/2010 - 00:09
D_SDennis

Vocht hoeft geen probleem te zijn zolang je tuinspots gebruikt. lichtslang in je iglo mag ook. lichtslang van hetzelfde wattage als je lamp, simpel.

inpakken met stro houdt slechts even de vorst buiten. Hoe beter geisoleert (hoe meer stro/folie) hoe langer het duurt eer de vorst binnen is. Maar bij enkel dagen ijsdagen is het maar zo gepiept.

Voet inpakken hoeft in principe niet omdat de iglo vorstvrij blijft. Hoe kleiner de iglo, met hoe minder wattage je toekunt.

Succes.

ma, 22/11/2010 - 00:50
peter42

@ Edward
Een tent van ijzerdraad? daar kan ik me niks bij voorstellen en kippengaas is een slappe hap waar geen stevigheid in te krijgen is, en wil je niet dat het weg waait, en kost ook nog eens een hoop meer dan een bundel pvc pijpen en een paar t

ma, 22/11/2010 - 01:25
edwardkarin

Ik heb nog golfplaat over, als ik daar dan een koker van maak, zou ik nog bubbelfolie eromheen kunnen doen, dan heb ik een stevige koker, bovenop kan ik bubbelfolie eromheen vastzetten met tape, dan heb ik een koker met dak.
Deze houdt ik op een doorsnee van 20 cm. zet ik wat bamboe stokken omheen staat ie vast en desnoods een ijzerdraadje eromheen.

Als ik bij de voet van een musa stam wat kerstlichtslang omheen wikkel, en dan verder naar de volgende stam, dan de golfplaatkokers eroverheen, daaronder blijft het toch ook warm?

Het enige is wel, dat het een gesloten ruimte wordt, zonder dat er verse lucht bij kan, dus als de vorst zich terugtrekt dan?

ma, 22/11/2010 - 01:54
peter42

@ Edward.
Ik weet niet hoe dik de stam is van je basjoo, maar ik zou er niet te kort op gaan zitten met een koker van maar 20cm doorsnee, want dan trekt de vorst gewoon onder de grond door naar de wortels, en dan loop je alsnog het risico dat de pla

ma, 22/11/2010 - 02:12
edwardkarin

Peter, ja dat weet ik, de voet etc... dat komt allemaal wel goed, het principe van jou, of als aanpassing van mij met golfplaten en bubbelfolie werkt qua inpakken hetzelfde, dat komt wel goed.

Maar ik ben bang voor toch teveel koude, ik wil lichtslang bv. een uur aan en 2 uur uit of andersom, maar hoe kom je daar achter of het voldoende verwarmt?

En wat als op 4 december de minima weer +2 worden en maxima +8?

Laat je alles zo staan, of niet?

ma, 22/11/2010 - 09:01
D_SDennis

....dan zet je de verwarming toch gewoon uit.....lees nog eens terug naar voorgaande berichen. Het staat er echt!

ma, 22/11/2010 - 13:02
edwardkarin

Dennis, ik denk dat jij me verkeerd begrijpt, ik bedoel uiteraard niet dat de verwarming aan blijft als de temp. boven 0 komt, dat begrijp ik nog wel, maar de bescherming dat bedoel ik, weet je nog die koker met bubbelfolie en het is een graadje of 10 zonnetje erop, afgesloten verpakking.
En ik lees wel iets over het regelen van de temp. in de verpakking met een themostaat ja, maar ik bedoel meer hoeveel lichtslang is voldoende voor een bepaald formaat tent/koker of hoe je het ook doet?

Dat is moeilijk te bepalen, of er voldoende lichtslang in draaien.

Ik regel het morgen wel, maar het lijkt een verpakking alsof je zo ook een musa lasiocarpa kan laten overleven, als stam bedoel ik dan.

Ik heb wel gelezen dat lichtslang zeer effectief is, vorig jaar was mijn vliesdoek eromheen al zwart geworden, zo heet was het geworden.

Musa basjoo stam toch verpapt, nu ga ik jullie ideeen eens volgen.

ma, 22/11/2010 - 13:07
peter42

@ Edward
je moet niet 1 uur aan en 2 uur uit, want als het hard gaat vriezen, dan kan je banaan binnen 2 uur alsnog kapot vriezen, dus moet je een eenvoudige goedkope thermostaat kopen en tussen de lamp zetten. En koop een temperatuurmeter en zet die er in en check die op z'n tijd. Zo kom je er achter hoe warm het is, en of je genomen maatregelen voldoende zijn.
En als het op 4 december minimum 2 en maximum 8 graden wordt, dan regeld je thermostaat het allemaal vanzelf.

http://tinyurl.com/y4tpxpxu

ma, 22/11/2010 - 13:16
edwardkarin

Ik zet er in een koker wel zo'n sensor van mijn weerstation in, dan kan ik het ook bijhouden toch?

Peter, jij gaf vorig jaar al aan, ik kocht toen 50 meter lichtslang, en dat verbruikt volgens jou 800 watt.

Ik wil weten hoeveel watt in lichtwaarde een meter slang heeft, dus aan warmteafgifte dus, en hoeveel warmteafgifte dat moet zijn, als je 3 meter eromheen legt, levert dat al snel 45 watt op, dat is al aardig wat dus.

Verbruikswatt zegt niets over warmteafgifte natuurlijk.

ma, 22/11/2010 - 13:39
peter42

@ Edward
Tuurlijk is het makkelijk om een sensor van je weerstation er in te zetten, en voor het gemak zet je dan een thermostaat aan je lichtslang,
dan hoef je niet zelf de lamp/lichtslang aan te zetten.
Verder zit er op een lichtslang

ma, 22/11/2010 - 14:30
edwardkarin

Ja Peter dat is waar, een gloeilamp geeft zeer zeker meer warmte af.

Ik gebruikte vorig jaar lichtslang om mijn butia palm heen en daaroverheen vliesdoek, en dat was verbrand door de warmte, toen wikkelde ik denk... 3 meter om de palm heen, dus de warmteafgifte van zo'n lichtslang is ook wel wat, maar als ik deze op de grond leg in die koker, dan wordt het een ander verhaal omdat je dan veel stilstaande lucht moet verwarmen en van buiten goed afkoelt door de minima.

Dus de koker niet hoger dan de stam, anders heb je al verlies.

Heb je thermostaten die in een wandcontactdoos kunnen en daarin weer de lichtslang, dus een temp. aangeven/instellen en dan stroom erop?

Ik ga morgen aan de bak Peter, klusje is het wel ff.

Ach heb ik wat te doen.

ma, 22/11/2010 - 14:37
edwardkarin

Peter, ik heb die thermostaat bekeken die jij aangeeft, ik zie niet op afb. dat ie in een stopcontact kan, moet je de 220 kabel erin monteren?

wo, 24/11/2010 - 12:22
peter42

@ edward
Je moet dus zelf even een kabel aansluiten. Zo'n thermostaat is een piece of cake. Het is bijna hetzelfde als een knipschakelaartje er tussen zetten.
Je hebt 2 stroomdraden, 1 knip je door en die sluit je aan op de thermostaat.

Tuinvrienden daar gaan we dan, en 'nu' al...
ma, 22/11/2010 - 15:44
jeremaine

De lichtslangen, rietmatten, vliesdoek en fleece-dekens liggen klaar.

Lekker dikke laag schors en blad ligt sinds afgelopen weekend inmiddels rond het wortelbereik van de Trachy's. De musa's zijn uitgegraven en overwinteren nu al enkele weken op zolder in het volle daglicht bij de ramen van de dakkapel en ook de minder harde soorten zijn binnengehaald.

Hopelijk kan ik 2011 zonder verliezen beginnen en kom ik ook deze winter weer goed door. Natuurlijk hoop ik dat ook voor alle andere forumgebruikers.

PS. Peter42, mooie tekeningen maak je telkens voor een schematisch overzicht, leuk!

ma, 22/11/2010 - 15:45
peter42

btw, let wel op dat je een thermostaat koopt die tot 0 graden gaat.

ma, 22/11/2010 - 15:54
peter42

@ Jeremaine
Tekenen met paint en sketchup doe ik dan ook graag.
Vooral sketchup vindt ik leuk, en heb m'n huis al getekend
en m'n tuin, en zelfs een fictief droomhuis, en een uitgaansgelegenheid
waar ik vaak kom. Ik ben ook een cir

ma, 22/11/2010 - 17:23
Anoniem (anoniem geplaatst)

Gek, hoor, maar ik krijg steeds meer de indruk, dat naast plantenliefhebbers jullie vooral ook techneuten zijn. Als de vorst dreigt worden jullie pas echt actief, als ik het bovenstaande allemaal doorlees.
Is dat een nevenhobby, of zijn die planten er alleen maar bijgekomen om je echte hobby te maskeren?
Ach, je bent van de straat.............

ma, 22/11/2010 - 18:03
edwardkarin

Ja peter ik begrijp dat je een themostaat moet hebben die een minima instelling heeft van 0 graden, anders heeft het geen zin natuurlijk.
Feitelijk een vorstbeveiliger dus.

Maar deze kosten rond de 80 euro zag ik?

Ik begrijp dat het een schakelaar is er hoeft dan vaak maar een heen of retourdraad geschakeld te worden, dat aansluiten is voor mij geen punt.
Ik had gehoopt op eenzelfde thermometer/schakelaar die direct in het stopcontact kan, en daarin dan een stekkerdoos, met daarin wat lichtslangen, en alles gaat bij +1 aangeschakeld worden.

Ik denk aan het kostenplaatje even, want ik heb zeker voor al mijn bananen 7 van die kokers nodig, golfplaat kost niet veel, en daaromheen bubbelfolie, ie zet ik over de stam en daaronder lichtslang rond de 3 meter gewikkeld, daaromheen maar boomschors met bladeren om alles af te sluiten.

Schakelen kan ik ook omdat er bij ons altijd iemand thuis is, met een a.b. setje voor 10 euro, kan je van binnen zo aan en uit schakelen.

ma, 22/11/2010 - 19:27
kristof p

hier word tot en met vrijdag nog geen vorst voorspeld. sterker nog, de wind draait vrijdag terug naar het zuidwesten :-)! verder kijk ik niet (vind het tot vrijdag zelfs al te ver!). lange termijnvoorspellingen hebben er nogal flink naast gezeten de laatste jaren en veroorzaken onnodige paniek!. wil niet zeggen dat je niet moet voorbereid zijn maar zo kan ik toch beter slapen ;-).

ma, 22/11/2010 - 19:39
kraikkonen

Om een mooi citaat van een bekend lid van dit forum maar eens te citeren:
Een mens lijdt het meest door het lijden dat hij vreest!

En zo is het maar net, ik pak alles to the best of my abilities in en maak me verder niet te druk. Als alle weermodellen het echter dusdanig met elkaar eens zijn, kun je er maar beter vanuit gaan dat het uit komt.

ma, 22/11/2010 - 20:03
D_SDennis

Een gloelamp van 40 watt geeft echt niet meer warmte af dan een lichtslang van 40 watt. Alleen bij een lichtslang is het verdeeld over een veel groter oppervlak. De theorie dat warmte makkelijker weg kan via het dunne glas is niet juist. Ook het plastic moet zijn warmte kwijt, maar dit wordt nogmaals verdeeld over een veel groter oppervlak. Natuurlijk brand je dan je handen er niet aan! En ieder lamppje geeft minder warmte af, maar samen komt het ongeveer op hetzelfde neer.

Het hoeft allemaal echt niet zo ingewikkeld. Drie lagen grove noppenfolie om je iglo. Houdt je iglo zo klein mogelijk maar wel zo dat het plastic je stammmen niet raakt.

Lamp van 40 of 60 watt erin (of een lichtslang)en dichtmaken. Zet de lamp aan bij vorst en zet m uit bij dooi. Regelmatig controleren of het niet te warm wordt.
Overigens is een lichtslang wel interessanter omdat zo de warmteafgrifte heel gelijkmatig kan worden verdeeld. Tenminste,, dat lijkt me, ik gebruik gewoon gloeilampen.

80 euro voor een thermostaat? Daar kun je 60 watt lampen de hele winter voor laten branden gedurende vorstperioden, bij al je zeven pollen.

ma, 22/11/2010 - 20:05
peter42

@ Greenconnection
Ik neem aan dat we hier niet allemaal tuinman als beroep hebben,
en zal tuinieren ook niet de enigste hobby/bezigheid zijn van velen,
en dat is aleen maar handig, toch?

ma, 22/11/2010 - 20:15
peter42

@ Edward
er zijn van die thermostaten die rond de 16 euro kosten, dus even googlelen, en je vindt er genoeg.
Verder kun je inderdaad zo'n setje met afstandbediening kopen en vanuit je woonkamer de lichtslangen/lampen aan en uit zetten, maar da

ma, 22/11/2010 - 20:18
edwardkarin

Dennis, ik geef je een hand, zo ga ik het doen, en het werkt goed hoor, lichtslang liet vorig jaar mijn vliesdoek verbranden, was gewoon zwart geworden.

Ik hoor wel wat positievere berichten over de koude die gaat komen, is even op de weerkaarten kijken, maar de musa stammen moeten toch wel, verdragen geen -3 meer voor lange tijd.

ma, 22/11/2010 - 20:22
edwardkarin

Ja, Peter ik ga ff. googelen, maar dat is wat ik ook al bedoel, in een buitenstopcontact, en dan meerdere tentjes/kokers erop aansluiten.

Dat ie in een buitenstopcontact moet is toch logisch, want anders meet je de werelijke temp. toch nooit, de sensor/thermostaat zit er toch aan vast gecombineerd met een schakelaar die geactiveerd wordt, zo zal het wel werken denk ik?

Dat zou ik ook wel willen kopen, dan hoef ik inderdaad niet te schakelen.

Voor 16 euro, dat is goedkoop?

ma, 22/11/2010 - 20:38
peter42

@ Dennis

Edward moet gewoon even googlelen, dan vindt hij zat goedkope thermostaten
van rond de 15 euries.
Verder gaat het elke winter wel een paar graden vriezen, dus moet je hoe dan ook je excoten beschermen, en moet je dat gewo

Onderwerp gesloten