verlichting

4 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 di, 09/10/2007 - 00:18
don78

verlichting

Op korte termijn wil ik palmzaden gaan opkweken. Ik ben dit van plan te gaan doen in mijn berging. De temp is er dankzij een pijp van de blokverwarming constant rond de 20 gr. en er komt via een niet al te groot raam wel wat daglicht binnen. Alleen dit laatste is denk ik niet genoeg. Daarom wil ik, als de jonge palmpjes straks opkomen, de boel een beetje bijverlichten. Hoe kan ik dit goed doen? Volstaat TL-verlichting en zoja welke kleur is het beste? Ik heb ook wat gelezen over het zgn. "True-Light"... heeft iemand hier toevallig ervaring mee.

P.S.
Ik heb geen aandelen eneco dus liever hang ik geen lampen op van 400/500/600 watt. Ben van plan ze per dag toch zo'n 12 uur te laten branden.

di, 09/10/2007 - 01:09
Anoniem (anoniem geplaatst)

TL-licht is onvolledig licht voor planten. Met 'true light' heb ik geen ervaring. Er zijn in de handel speciale plantenlampen. Van de bekende fabriek uit het zuiden des lands.

di, 09/10/2007 - 05:22
Andre4

Als je 1 assimilatie lamp op hangt van 400w kun je de kosten nog binnen de perken houden.

gr. Andre

vr, 12/10/2007 - 21:35
Lodewijkp

kijk bij aquarium speciaalzaken , die TL lampen zijn special gemaakt voor planten en hebben een goede kleurspectrum balans.

Neem altijd een felle witte lamp ik heb zelf lopen experimenteren met lampen en kleuren maar wit geeft de beste resultaten.

Dag licht lampen zijn ook erg goed maar niet energie zuinig, toch moet je een of twee keer in de week drie uur een daglicht of metaal halilide lamp eroverheen laten gaan.

In donkere en erg korte dagen de laatste vijf avonduren +/- 17:00 tm 22:00 een blauw kleurig licht erover heen laten gaan 400 tm 450 NM gaf bij mij hele snelle groei.

hang de TL lampen ongeveer 60 tot 90 cm boven de plant.

Het beste is fluorescentielicht in combinatie met een paar uur een daglicht lamp.

Een goeie TL bij een aquariumspeciaalzaak is ongeveer 50 tot 80
euro per stuk maar ze zijn behoorlijk energiezuinig en brandveilig vergeleken bij een 400 watt lamp.

Koop wel van een bekend merk zoals juwel, koop niet de laagste energielamp.

goede modellen en tubes zijn bijv:

Fluorescent Tubes
High-Lite® Day

Fluorescent Tubes
High-Lite® Nature

Fluorescent Tubes
High-Lite® Colour

ik heb ze gewoon alle drie gekocht

Wat ik wel aanraad zijn spiegels of TL buis reflectoren zo maak je 2 keer gebruik van al het licht

+ omdat je zaden wilt ontkiemen raad ik je ook lichtrood en donker rood licht aan omdat dit de groei van stengels stimuleert.

gr

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag