voeding trachycarpus

24 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 zo, 16/08/2009 - 18:01
janpaula

voeding trachycarpus

Hallo Allemaal

Welke soort voeding kan ik het beste gebruiken voor mijn trachycarpus in kuip

Groetjes Jan

zo, 16/08/2009 - 22:17
peter42

Ik geef enkel koemestkorrels, en dat schijnt voldoende te zijn.
Verder heeft de mijne wel bruine punten gekregen, maar dat schijnt
normaal te zijn bij exemplaren die in potten staan.

ma, 17/08/2009 - 00:26
Anoniem (anoniem geplaatst)

Als je voor organische bemesting kiest ,zijn er betere alternatieven voor koemest, dat in verhouding tot het volume weinig meststoffen bevat. Granulaatproducten zoals die van DCM geven de samenstelling in NPK en bevatten eventueel extra magnesium. Ik gebruik DCM mix 5 met NPK 10-4-8 en 3 % MgO. Daarvan gaat een handvol door het substraat voor het verpotten en de volgende jaren wordt de plant aan het begin van het groeiseizoen telkens van een toplaagje voorzien. Vervolgens krijgen de palmen en andere kuipplanten maandelijks van april t/m september vloeibare kunstmest toegediend (4 delen NPK 20-20-20 + 1 deel bitterzout/daarvan 20 gram per 10 L water).
Bijgaande afbeelding toont een Wagnerianus als permanente kuipplant.

Groet,

Draco

voeding trachycarpus
ma, 17/08/2009 - 00:31
Anoniem (anoniem geplaatst)

Dat bruine punten normaal zijn bij Trachycarpus is niet mijn ervaring. Ook de hier getoonde fortunei heeft daar geen last van.

voeding trachycarpus
ma, 17/08/2009 - 16:29
peter42

Waar zou dat dan aan kunnen liggen? Behalve dat ik ze kraanwater geef,
want die discussie heb ik al eens gehad.

ma, 17/08/2009 - 16:29
peter42

btw, hoe lang heb je die trachy dan?

ma, 17/08/2009 - 16:45
peter42

Ik heb tevens nog een vraag en dat is dat de mijne nog steeds in dezelfde kuip staat van de handelaar, en die is echt te klein aan het worden, want de wortels komen al aan het oppervlak naar buiten, dus zou het daar ook mee te maken kunnen hebben?
En is het dan verstandig om hem voor het eind van deze maand nog over te potten? Of is het beter om daarmee tot volgend voorjaar te wachten?
Ik moet wel zeggen dat hij wel veel nieuwe bladeren heeft aangemaakt
en er nu weer een stuk of 5 nieuwe uitkomen, en zijn de bladeren echt groot, want de steel is dan ruim 1 meter lang en elk blad ruim 60 cm lang.

ma, 17/08/2009 - 19:10
kristof p

bruine punten zijn normaal bij Trachycarpus en andere palmen als ze nogal in de wind staan...beschut heb je dit veel minder of helemaal niet...

gr
Kristof

ma, 17/08/2009 - 21:39
peter42

hoi kristof, het huizenblok waar ik woon is helemaal omringt door
20 meter hoge bomen, dus waait het hier zo goed als nooit.

di, 18/08/2009 - 00:36
Anoniem (anoniem geplaatst)

De getoonde Trachy's heb ik al een jaar of 8. Ik heb ze wel direct na aankomst verkuipt in mijn eigen potgrondmix. Verpotten van de Trachycarpus kan nu nog prima. Kies voor een stevige kuip van zodanige afmetingen dat de palm onder de kluit over circa 5 cm verse potgrond beschikt. De diameter dient zo'n 5 cm groter te zijn. Houdt ook rekening met een gietrand van enkele centimeters. Als potgrond gebruik ik een mix van 3 delen potgrond van zwartveen met 1 deel Cocopeat. Daarbij gevoegd een handvol van het eerdergenoemde organische granulaat en eventueel ook wat fijnverdeelde (doorgevroren) klei, leem of lavameel. Losse grond van de oude kluit verwijderen en de nieuwe potgrond goed aandrukken en doorwateren. Vervolgens om de 2 à 3 dagen water geven afhankelijk van de weersonstandigheden en de waterbehoefte, i.e. het oude regime van watergeven zoveel mogelijk vervolgen.

di, 18/08/2009 - 00:41
peter42

Hoi Draco, Hij staat nu in een ronde kuip van +- 65cm doorsneen en
60cm hoog, en ik wilde eigenlijk een flinke krat maken van 80cm breed,
1 meter lang en 1 meter hoog. Kan een dergelijke grotere afmeting, of is dat op een of andere manier ineens te groot voor de palm?
Ik moet er wel bij vertellen dat de wortels nu de kuip uit barsten, want
ze zitten tot aan het oppervlak.

di, 18/08/2009 - 03:00
kristof p

zoals Draco al aangeeft is de sleutel om geen bruine bladpunten te hebben veel water geven. hoe meer ze in de wind staan hoe meer ze water nodig hebben (water is ook een meststof!). hier hebben van de trachycarpussen die het meeste in de wind staan enkel de alleroudste bladeren bruine bladpunten de andere zijn compleet groen, degene die wat meer uit de wind staan zijn compleet groen!

gr
kristof

di, 18/08/2009 - 03:01
kristof p

zoals Draco al aangeeft is de sleutel om geen bruine bladpunten te hebben veel water geven. hoe meer ze in de wind staan hoe meer ze water nodig hebben (water is ook een meststof!). hier hebben van de trachycarpussen die het meeste in de wind staan enkel de alleroudste bladeren bruine bladpunten de andere zijn compleet groen, degene die wat meer uit de wind staan zijn compleet groen!

gr
kristof

wo, 19/08/2009 - 00:44
Anoniem (anoniem geplaatst)

Peter, ik vind jou kuip al behoorlijk fors voor een Trachycarpus, tenzij het een reusachtig exemplaar is. Mijn afgebeelde fortunei staat in een container van Ø 55 x 45 cm en de hoge palm met kale stam, die hieronder staat afgebeeld, heeft zelfs maar een wortelkluit van 40 x 50 Ø. Soms is het beter om van de palmsoorten die overvloedig wortels maken, wortelsnoei toe te passen. Tenminste als je een hanteerbare kuipplant wilt. Als je over een vorkheftruck beschikt, hoeft een zware plant natuurlijk geen probleem te zijn. Ik moet het doen met een steekwagen, dus als verpotten noodzakelijk is bij grote kuippalmen, zaag ik een deel van de wortelkluit af en zet de palm bij voorkeur in dezelfde container terug met vers substraat.
Hoe een Trachy op zo'n snoeibeurt reageert, weet ik niet. Toch nog toe was dat bij mij niet nodig. Ik heb wel bij andere soorten de wortelkluit gekortwiekt, Chamaerops, Phoenix canariensis en Livistona australis. Dit zijn ook typisch soorten die zich uit de kuip omhoogwerken door overvloedige wortelvorming. Bij de wortelsnoei zaag ik een plak van ca 10 cm van de onderkant en haal ook een laag aan de zijkanten weg. Maar nogmaals, ik weet niet hoe een Trachycarpus daarop reageert. Misschien dat anderen daar wel ervaring mee hebben? Zo'n operatie zou ik zeker niet vlak voor de winter ondernemen. Vroeg in het voorjaar einde winter is een beter moment.
Om op de vraag terug te komen, een rechthoekige container van de genoemde afmetingen lijkt me geen bezwaar. Bedenk wel dat hout snel doorrot en zelfs hardhout. Ook de in botanische collecties vroeger populaire teakhouten containers hadden niet het eeuwige leven en rotten op den duur door. Als je voor hardhout kiest, neem dan een waterbestendige soort en kies voor hout met het FSC keurmerk. Er gaat al genoeg regenwoud naar de Filistijnen.

Groet,

Draco

voeding trachycarpus
vr, 21/08/2009 - 13:56
peter42

Hoi draco
Mijn trachy is incl. pot +- 3.20m hoog en heeft hij een stam van +-1.10m
Toen ik hem kocht zei de verkoper dat het beste was om hem meteen te verpotten, en dat is dus een jaar geleden. Verder krijgt hij genoeg water, dus daar ligt het niet aan.

vr, 21/08/2009 - 14:02
peter42

foto

voeding trachycarpus
vr, 21/08/2009 - 14:21
peter42

btw, is dat wel een fortunei van jou Draco? Want zo'n dun stammetje
heb ik nog nooit gezien bij een fortunei.

vr, 21/08/2009 - 19:13
kraikkonen

@ Kristof

Kun je ons uitleggen waarom water ook een meststof is? Ben zeer benieuwd.

@ Draco

Mooie palm zo met die stam. Een trachycarpus fortunei?

vr, 21/08/2009 - 17:06
jeremaine

De stam van die ene Trachy is gestript , vandaar het andere uiterlijk van de boom van Draco. Naar mate een Trachy ouder wordt, zal deze van onderaf aan de stambeharing verliezen, maar sommigen halen het er zelf al af.

vr, 21/08/2009 - 17:29
kraikkonen

Dat komt de winterhardheid ongetwijfeld niet ten goede.

vr, 21/08/2009 - 19:11
kristof p

Kraikonen,

wind een meststof?...heb ik nooit gezegd. wel dat water een meststof is.

gr
Kristof

vr, 21/08/2009 - 19:14
kraikkonen

@ kristof

Wind? heb ik nooit gezegd, water bedoelde ik. :P

Nee grapje hoor, snap niet hoe ik het gehad heb, te vlug gelezen denk ik.
Mijn excuus.

vr, 21/08/2009 - 21:00
peter42

@ Jeremaine
dat de beharing er af gaat wist ik wel, maar dat die stam van onderen zo dun word wist ik niet. bovendien lijkt het wel of de stam uit ringen bestaat, terwijl het voor een trachy kenmerkend is dat de stam normaal uit afgeknipt blad besta

za, 22/08/2009 - 01:13
Anoniem (anoniem geplaatst)

De dikte van de houtige stam speelt voor de sterkte bij een palm amper een rol. Dit palmhout is bijzonder hard en taai. Het kale deel van de stam geeft wel aan hoe dik de beharing kan zijn bij een ongestripte Trachy. De beharing bovenin is onstaan door de groei na de aanschaf. Tot nu toe is er nog geen vezeltje losgelaten dit in tegenstelling tot een gelijkwaardige Chamaerops, die regelmatig oude bladvoeten laat vallen (als de vogels ze er al niet afpulken voor nestmateriaal).
Deze Trachy is waarschijnlijk uit Thailand geïmporteerd en maakte deel uit van een grotere partij.
Vermoedelijk worden lokaal in Azië de vezels gestript voor het maken van borstels o.i.d. Dit exemplaar zal wellicht minder vorst verdragen, danwel wat extra bescherming kunnen gebruiken tijdens strenge vorst. Tot nu toe heb ik hem daar niet aan blootgesteld.

Groet,

Draco

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag