"wat vindt je van m'n tuin?"

27 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 vr, 12/05/2006 - 19:37
Anoniem (anoniem geplaatst)

"wat vindt je van m'n tuin?"

Vaak worden hier fraaie foto’s van tuinen geplaatst. Vooral de exotenliefhebbers zijn trots op hun tuin en nieuwe aanwinsten. Daarbij wordt veelal de mening van de forumbezoekers gevraagd over hun tuin. Vandaar deze reactie; niet bij een bepaalde tuin, maar in het algemeen over exoten in de tuin. Mijns inziens is een tuin pas fraai, als er een stukje natuur in aanwezig is. Vaak zie ik een uitstalling van een aantal exoten, keurig op afstand geplaatst of geplant, al dan niet met een keurig randje rond het perkje. Dat komt niet echt natuurlijk over. Sommige van die exoten zullen op den duur gigantische afmetingen krijgen (bv. Musa basjoo); anderen vullen hun plek over 5 jaar nog niet in. Moeilijk genoeg om met een vooruitziende blik rekening te houden, met de uitgroei van een plant. Ook natuurlijker lijkt het me, om rekening te houden met hoogteverschillen. Een passende onderbeplanting is meer dan welkom. En wat is passend? Niet toch weer die vlijtige tutliesjes, afrikaantjes, geraniums of primulainfo-icon’s. Wil men een exotische sfeer creeeren, dan komen heel andere planten aan bod. Diverse planten die als kamerplant gebruikt worden zijn redelijk winterhard en vullen palmen, bananen, citrussoorten, oleanders etc. uitstekend aan. Voorbeelden: Soleirolia soleirolii, Muehlenbeckiainfo-icon complexa, Aspidistra, Rohdea japonica, Ruscus hypophyllum, Ruscus aculeatus, Senecioinfo-icon, Convulvus cneorum, Hebeinfo-icon, Fragariainfo-icon, Calocephalus, Lavandulainfo-icon, Thymusinfo-icon, Asparagusinfo-icon, Aspleniuminfo-icon, Aruminfo-icon, etc. Samen met de hogere planten maken die de sfeer. Alleen een (fraaie) bestrating is m.i. geen tuin, maar krijgt het idee van een binnenplaats. Maak groepen van planten; lage onder hoge en geef zo een natuurlijk tintje aan het geheel. Zelfs een keurig gazonnetje kan dan eigenlijk niet meer. En al helemaal geen keurig randje van stenen om de perken.
Beste mensen, een tuin is nooit af, nooit helemaal naar je zin; zo leren we van eigen en elkaars foutjes en blijven we eindeloos bezig. Maar geef vooral het natuurlijke element de ruimte!
Dit is geen kritiek, maar raadgevend bedoeld, van iemand die al jaren tuinen keurt. Graag commentaar!
Groet, GreenConnectionNL

vr, 12/05/2006 - 20:53
Anoniem (anoniem geplaatst)

hallo,
ik vind dat je gelijk hebt en dat het mooiste een natuurlijke tuin is, maar:
je kan moeilijk alles in één keer planten. op mijn foto's zie je inderdaad alles mooi ver genoeg van elkaar geplant, maar de bedoeling is om volgend jaar hier verder aan te werken, en het jaar daarop terug, zodanig dat binnen vijf jaar alles mooi dicht staat en verwilderd is. Maar ik kan nu toch geen kleine planten rondom mijn musa's planten, wanneer die zelf nog klein zijn, je moet niet alles in één keer willen, een tuin aanleggen duurt jaren en beetje bij beetje komt er altijd maar meer bij tot deze vol staat. ik denk dat de meeste foto's die je hier ziet, een begin is met enkele exoten, ik denk dat de meeste hier wel verder zullen opbouwen.
En natuurlijk moet creatief uit de hoek kunnen komen, maar weeral groeit zoiets met de jaren, door veel over planten te lezen enz. Zo wordt je kennis alsmaar groter en kun je meer soorten planten zetten omdat je er meer kent.
En dan heb je waarschijnlijk ook mensen die het wel heel mooi vinden als alles mooi geordend is.
Eigenlijk is maar één ding belangrijk: wat vind ik leuk en mooi. Ik probeer mijn tuin uit te bouwen tot iets wat ik heel mooi vind, en waarschijnlijk zijn er mensen die mijn tuin helemaal niet zo mooi vinden, maar dat vind ik niet erg, er moet tenslotte verschillende soorten mensen zijn, zoals er verschillende soorten planten zijn,
Groetjes van een beginnende tuinierder, met een beginnend tuintje.

vr, 12/05/2006 - 20:54
Anoniem (anoniem geplaatst)

Ik kan niet anders dan u volledig gelijk geven!
Ik kijk graag naar foto's van tuinen van andere mensen maar vaak valt op dat het idd meer een verzameling planten zijn dan echt een 'tuin".
Zelf heb ik een natuurlijke tuin en het kost jaren om een natuurlijk effect te bereiken,dit kan helaas niet met het aanschaffen van een paar prachtig dure planten en een mooie bestrating.
Het is vaak zonde van deze mooie planten.

vr, 12/05/2006 - 21:19
Anoniem (anoniem geplaatst)

Hoi,

Wij hebben dan wel borders afgewerkt met een randje. Wat ik persoonlijk heel mooi vind, vooral als er verderop dan een strak gazon ligt vind ik erg verzorgd eruit zien !

Binnen die borders plant ik heel veel aan, en ieder jaar denk ik dat is wel een goede combinatie en dat weer niet. Zo kwam de combinatie, cordyline's met canna's en andere exoten heel mooi met elkaar, daar in het midden stond dan weer een palm die hoger aankomt. Andere delen van de tuin vond ik juist weer TE vol of TE leeg. Kortom eer dat ik echt een echte exotentuin heb waar je ook die verschillende hoogtes enzovoorts in laat overkomen. Een combinatie bamboe met daarnaast reuzebanaanbladeren die over het voetpad heen hangen en er onder door moeten lopen is een super gezicht :)

Kortom eer dat ik dit allemaal heb berijkt ben ik nog wel wat jaartjes verder. Maar ben het ook zeker eens dat sommige mensen de tuin hier niet mooi zullen vinden :) Terwijl ik dat op dit moment wel vind. Op dit moment is ie aardig aan de strakke kant en strax naarmate de zomer vordert worden de borders vanzelf losser. En dat losse beeld maar toch strak probeer ik nog te bereiken ! Maar zoals gezegd gaat dat nog wel heel wat jaartjes duren !

Greetz robbin

vr, 12/05/2006 - 23:18
Anoniem (anoniem geplaatst)

Hoi,
Met het maken van een tuin kun je helaas niet altijd datgene realiseren wat je wilt........al wil je nog zo graag, ben het er mee eens dat het vooral natuurlijk moet zijn....maar als je maar een klein stukje grond bezit en 2 jonge kinderen, kun je vaak niet anders dan een strak omlijnde tuin met een gazon of zoals in mijn geval een grote stenen plaats....(voor zitten, skelters fietsen enz)
je moet met verschillende dingen rekening houden, plus dat het inderdaad zon kostbare geschiedenis is dat je gewoon jaren bezig bent om de juiste sfeer te creeren, dan zet je om wat kleur en vulling te krijgen maar een paar goedkope vlijtige liesjes neer (bijv)...(helaas). Tja en een exotische tuin in combi met kinderen is niet de ideale combi.....dus het blijft schipperen......
als ik de gelegenheid had dan had ik ook zon soort exoterra tuin...maar ja zo werkt het niet....
maar met het plaatsten van foto's van tuinen is het zeker leuk om bijv. ideeen op te doen....zo ben ik al een tijdje op zoek naar de lage planten om mijn tuin op te vullen, wat niet altijd even makkelijk is, en ik heb het idee dat daar ook nog niet veel ervaring in is.....

za, 13/05/2006 - 00:21
Anoniem (anoniem geplaatst)

Hoi Texeltje,
Ook ik ben in het gelukkige bezit van 2 jonge kinderen dus er is echt hoop hoor!
Alleen er komt bij mij geen bal in de tuin!En de kinderen laten maar wat graag een groot bananenblad zien op school. Mijn tuin is niet super groot en een stukje gras maakt het toch ook extra groen maar strak omlijnd hoeft ook niet hoor.
De kinderen vinden het leuk om tussen de planten over smalle paadjes te lopen.
Het is een dure hobby dat wel.
Zelf gebruik ik veel soorten varens als lage beplanting er zijn vele soorten en zien er vaak super uit in een groep.
Gelukkig heeft iedereen een eigen idee over zijn of haar tuin en de een heeft nu eenmaal meer tijd(en geld) als de ander.

za, 13/05/2006 - 06:51
Anoniem (anoniem geplaatst)

Green connection, ieder heeft zijn eigen idee over tropisch tuinieren. Dat heeft vaak te maken over tuingrootte, tijd, besteedbaar inkomen en uren zon. Dus laat iedereen zun tropische gang gaan op dit forum graag.

za, 13/05/2006 - 10:13
Anoniem (anoniem geplaatst)

Ik geef slechts antwoord op de veelvuldige vragen, of wat men van hun tuin vindt. Daarbij eerlijk mijn mening.

za, 13/05/2006 - 12:07
Anoniem (anoniem geplaatst)

Natuurlijk Texeltje, ik herken dat probleem. Ooit moest ook vanwege m'n kids, de met liefde aangelegde vijver, een zandbak worden! Later komt die gelegenheid wel weer. Je kunt ook niet alles in 1 x voor elkaar krijgen. Elk jaar verander/verbeter je weer wat. Maar misschien heb je wat aan het lijstje met mogelijkheden voor onderbegroeing. Succes!

za, 13/05/2006 - 12:28
Anoniem (anoniem geplaatst)

Hallo,

Ja ja makkelijk is het allemaal niet.Maar ben het wel met greenconnection.Ik heb ook kids 3 zelfs en moet ook schipperen.
Heb een stukje tuin van 8m2 voor me zelf van de 450m2 dus das niet best dit is dan ook verboden gebied voor ze!
Maar als der is een bal in komt tjonge jonge wat maakt dat uit de planten groeien wel verder.Zit zelf 180 dagen op zee dus dan heb ik er ook geen kijk op.Verder heb ik ook geen duure planten want heb noog nooit een palm gekocht,heb er meer dan 100 van zaailingen tot boompjes van een meter en elk heb ik zelf uit zaad gekweekt net zoals alle bananen en canna's enz enz....
Dus als er mensen vragen om een eerlijk andwoord wat vind je van mijn tuin....wil je toch geen eerlijk antwoord van mij .Want een verzamelling palmen uit de winkel kan iedereen neer zetten!
En als je een beetje zoekt op internet hoeven ze niet eens duur te zijn!

Groeten Andre

za, 13/05/2006 - 12:41
Anoniem (anoniem geplaatst)

Helemaal mee eens, Andre! En de liefhebberij straalt er bij jou in je tuin waarschijnlijk meer van af, dan bij een tuin met duur gekocht "poengroen"!

za, 13/05/2006 - 12:54
Anoniem (anoniem geplaatst)

Hallo,

Andre,een bal in de tuin is misschien voor u niet zo'n probleem en voor groene planten ook niet ben ik met u eens.Die groeien weer wel verder.
Maar als ik met alle liefde 2 jaar lang bezig ben van zaadje tot mooie bijna bloeiende plant en die wordt dan omgekegeld door een bal,ben ik niet blij hoor.

za, 13/05/2006 - 13:09
Anoniem (anoniem geplaatst)

Hallo,

Ik ga voor een stuk toch mee met greenconnectionNL, ik ga volgend jaar stilletjesaan beginnen met het aanleggen vd tuin(600m²), en heb al een aantal planten verzameld.

Toen we hier kwamen wonen ben ik vrijwel meteen begonnen met dagelijks info opzoeken over het aanleggen van tuinen in het algemeen, het aanleggen van borders, het combineren van kleuren, het verkrijgen van bepaalde effecten enz.. enz.. Al deze zaken vind ik zeer interessant, en al snel leerde ik dat veel mensen (waaronder ikzelf) de neiging hebben om telkens nieuwe planten te kopen die ze mooi vinden en hier dan een plekje voor zoeken in de tuin. Dit is echter niet de manier om te werk te gaan, welk type van tuin je ook hebt. Beter is om een tuinontwerp uit te tekenen en op papier hoe je wil dat je tuin over pakweg 15j eruit ziet en je hieraan te houden. De lege plekken de eerste jaren kan je dan nog opvullen met eenjarigen of planten die makkelijk verzet worden of die je niet erg vind om na een tijd weer te moeten wegdoen.

Anders moet je telkens weer gaan ingrijpen voordat de tuin de kans krijgen om volwassen te worden.

Persoonlijk vind ik ook dat een geschoren buxushaagje bv. niet echt in een exotische tuin past, maar een trachy of een mooie pol bamboe kunnen mooie blikvangers zijn in een tuin met een mooi grasveldje en buxushaagjes niet?

za, 13/05/2006 - 13:13
Anoniem (anoniem geplaatst)

@anoniem

Hallo,

Gelijk heb je dat heb je mij ook helemaal niet horen zeggen dat je daar blij van word!Heb inmiddels zoveel verloren en das niet leuk nee maar het meest wat hier kapot gaat is mijn eigen onkunde.
Mijn vrouw

za, 13/05/2006 - 13:25
Anoniem (anoniem geplaatst)

Na mijn vorig bericht toch nog even dit: in al die "wijsheid" die ik de laatste jaren vergaard heb stond natuurlijk niets over het omverknallen van je planten met voetballen! hahaha de tuin moet nog aangelegd worden maar ook dat staat ons mischien nog te wachten! Hopelijk houden ze meer van pingpong dan van voetbal:)

za, 13/05/2006 - 15:31
Anoniem (anoniem geplaatst)

Hoi Greenconnection,

Ik ga me zeker verdiepen in de lijst met onderbeplanting die je hebt gegeven.....
heb jij ervaring met diverse winterharde (kamer-) planten voor onderbegroeiing?

za, 13/05/2006 - 16:12
Anoniem (anoniem geplaatst)

Enige ervaring heb ik op dat gebied wel, dus zal ik er een stukje over schrijven als ik tijd heb, Texeltje! Je houdt het tegoed!
Groet!

za, 13/05/2006 - 17:36
Anoniem (anoniem geplaatst)

Geschikte (kamer)planten voor onderbeplanting zijn Soleirolia (slaapkamergeluk) en Selaginella apoda en kraussiana.

zo, 14/05/2006 - 02:48
Anoniem (anoniem geplaatst)

Selaginella soorten lijken me niet erg gemakkelijk de winter door te komen.

zo, 14/05/2006 - 03:00
Anoniem (anoniem geplaatst)

Ik oordeel niet, ieder zijn budget en hoe hij of zij een exotische tuin wil aankleden, je ziet in warme landen ook vaak tuinen rondom nieuwe huizen die erg steriel zijn aangelegd, met veel grind of tegels en daartussen wat exoten.

Elke tuin kan een sierwaarde hebben, iets waar degene zelf zich gelukkig mee moet voelen en wat je ervoor over hebt financieel.

zo, 14/05/2006 - 15:20
Anoniem (anoniem geplaatst)

U geeft denk ik gelijk aan wat het verschil is(in mijn ogen)tussen een mediterriane tuin en een exotische tuin.
De mediterrriane tuin heeft vaak als ondergrond grind en tegels en de exotische tuinen hebben toch vaak een groene onder beplanting met een weelderige begroeing.
Dit is natuurlijk geheel mijn eigen mening en opvatting.

zo, 14/05/2006 - 16:31
Anoniem (anoniem geplaatst)

ik hou me ook vooral aanbevolen voor planten die praktisch de hele dag in de zon moeten staan: Heb nu weer stekken neergezet van Carpobrotus, dit is echt een aanrader voor de volle zon en ik heb hem afgelopen najaar gestekt omdat ie niet winterhard is....
maar zal nog effe gaan googelen want ik heb verschillende namen gezien waar ik geen plant bij kan plaatsen.
hier een foto van Carpobrotus

"wat vindt je van m'n tuin?"
zo, 14/05/2006 - 22:37
Anoniem (anoniem geplaatst)

Hey Texeltje,

Die Carpobrotus, hoe heb je dat juist gestekt?
Ik heb vorig jaar een aantal kleine plantjes uitgegraven in Zuid-Frankrijk, ze hier geplant in een bak. Tot november groeiden ze goed, maar tijdens de winter zijn ze binnen gesneuveld.

Ik vind het een enorm mooi plantje en ik zou ze van de zomer in massa's willen meebrengen van het zuiden om te experimenteren.

zo, 14/05/2006 - 22:47
Anoniem (anoniem geplaatst)

carpobrotus is de gemakkelijkste plant die ge u kunt voorstellen .
leg hem op de grond en hij maakt al wortels.in de winter vorstvrij en zo goed als geen water.
gr Frans

zo, 14/05/2006 - 22:52
Anoniem (anoniem geplaatst)

Hoi,
Heel eenvoudig.....heb gewoon een aantal stukken afgeknipt, even laten drogen en toen in de stek en potgrond gezet in het licht en niet te veel water en vooral niet te koud...maar er zijn er wel een aantal gesneuveld maar ik had nog 3 goede stekken over.....
groetjes

ma, 15/05/2006 - 00:42
Anoniem (anoniem geplaatst)

Hoi,

Ik heb het plantje ook, Ik heb 3 potjes gepakt gevuld met potgrond. Heb 12 stukken plant afgeknipt en in potjes gedaan, 4 per potje om eventueel uitval op te vangen. Maar alles is groen en ze staan al weer 2 weken terug in volle grond.

De hoofdplant ahd ik laten zitten en deze is idd dood. Aankomende winter maak ik veel meer stekken ervan in apartje potjes, is echt leuke onderbegroeing :D

ma, 15/05/2006 - 00:58
Anoniem (anoniem geplaatst)

Mijn schoonmoeder heeft ook zoiets maar die blijft het gewoon doen na de winter... Geloof ook dat de "blaadjes" meer rond zijn.

Zal daar toch eens met de spade op toernee gaan.....

Gr. Miranda

Onderwerp gesloten