Yucca Rostrata Hulp nodig

12 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 di, 07/04/2009 - 00:08
chriske

Yucca Rostrata Hulp nodig

Hallo,kan er iemand mij raad geven
ik heb 2 yuccainfo-icon rostrata's gekocht ze staan allebei nog in potten want ze moeten nog wortels aanmaken.ze staan momenteel binnen in de living
laat ik ze best in de potten staan of mogen ze toch al in volle grond gezet worden.welke bemesting geef ik ze? en hebben ze water nodig als ik ze binnen laat staan.
mvg christel

Yucca Rostrata Hulp nodig
di, 07/04/2009 - 00:32
Anoniem (anoniem geplaatst)

Al op de exotische samenwerkingsbladen gekeken?
Zie: https://tinyurl.com/y43595e9

di, 07/04/2009 - 01:17
edwardkarin

Ik heb zelf een 'bare root' in mijn tuin aangeplant april 2006 en daar was ik toen heel erg blij mee, deze was iets goedkoper dan een geworteld exemplaar.
Achteraf denk ik dat het niet veel meer is en dat het niet veel meer gaat worden, omdat er niets meer is gebeurd de laatste 1 1/2 jaar, ik heb deze verplaatst(eind jan. 2009) en deze staat nu iets droger en warmer/zonniger, de 2 kronen zien er zo op het oog nog wel aardig uit, maar dat kan bij een yuccainfo-icon lang duren voordat ie volledig sterft.
Misschien heb ik toch nog geluk? Er zaten wel wat wortels aan tijdens het verplaatsen, maar of dat nu in eens wel gaat aanslaan is dus mijn vraag.

Het wortelen kan feitelijk nu ook in de volle grond, denk ik, waarom zou je dat doen kan je denken omdat het bij mij is mislukt toch op heden, dat kan dus bij mij als reden hebben dat ie nadat ie was aangeplant in april 2006, deze yucca direct al ging bloeien met 2 bloemen in juni 2006, dat zou volgens velen de genadeklap hebben gegeven om wortels aan te maken.
Normaal moet dat lukken met dit weer en de warmer wordende temp. nu, binnen laten staan, heeft als voordeel dat ze wel droog staan, maar een goed gedraineerde plek in je tuin in de volle zon moet goed genoeg zijn om deze yucca's te doen wortelen, let wel gaan ze bloeien de bloem direct eruit knippen, dan gaat er geen enrgie verloren, zoals bij mij.

Succes. Edward

di, 07/04/2009 - 18:55
micle

Bare rooted houdt in dat de planten, zoals succulenten, geen wortels meer hebben na het rooien. Dit kan omdat ze vocht voor een half jaar kunnen opslaan in hun stam net als een cactus.
Na het oppotten maken de yuccainfo-icon's nieuwe wortels vanuit de stam, bij sommige soorten gaat dit snel, bij andere kan dit lang duren.
Wij kunnen wel tips geven, maar geen garantie op het aanslaan, maar met de juiste werkwijze gaat het altijd goed.

1. U dient een goed drainerende grond te hebben, dat houd in met bijv. 50% perliet of vermiculiet.
2. De grond dient niet droog maar ook niet kletsnat te zijn, gewoon vochtig en goed substraat zorgt hier dus voor.
3. In het voorjaar kunt u de plant direct buiten planten, maar ons advies is het eerste jaar de plant in pot te laten wortelen zodat u in de winter de plant Nrg droog in een schuur kan laten overwinteren.
4. De grootse fout die we op forums altijd zien, zijn mensen die elke week een plant uit de pot gaan trekken om te kijken of hij wortels heeft! Dus elke keer rooit u de plant opnieuw, gewoon afblijven, wortels verschijnen onder uit de pot op een gegeven moment, maar u kunt het ook aan de kop van de plant zien, zodra deze groeit heeft de plant ook wortels gemaakt.
5. Yucca wortels zijn zeer teer en breken snel af, het beste is de bodem uit de pot halen of grote gaten in de pot boren, het planten kan het best met de pot er nog omheen. Wilt u toch liever zonder pot planten, is een andere tip: de grond zeer droog laten worden, zodat de aarde minder zwaar is en bij het uit de pot halen de wortels niet afbreken.

Ikj hoop dat je iets aan deze info hebt. Ik wens je heel veel succes.
Groeten Micle

di, 07/04/2009 - 19:22
chriske

Hallo Micle bedankt voor al de tips
ik heb nog een vraagje we hebben nu gezien dat er 1 van de twee yuccainfo-icon's gebloemd heeft want hij heeft bovenaan een gat waar de bloem heeft gestaan.
moet ik daar iets speciaal aan doen.
mvg christel

di, 07/04/2009 - 20:12
micle

Christel,
Zelf heb ik geen tot heel weinig ervaring met yuccainfo-icon's, maar volgens mij moet je niets met het gat doen want daar komt een nieuw groeipunt. Mijn voorgaande info heb ik van een site gehaald van een grote exotenkweker. Ik kan mij zo namelijk herinneren dat ik daar gelezen heb dat mocht een yucca gebloeid hebben aan het einde van de zomer, je een mop cement in het gat moet stoppen zodat er geen vocht of natte bladeren in kunnen vallen die rot veroorzaken. De nieuwe speer zal de cement dan vanzelf eruit duwen. Dan ga ik er vanuit dat bij jou een nieuwe speer komt waar nu het gat zit.
Nu niet gelijk het gat dicht stoppen want het is geen winter meer. Mochten er leden zijn die er meer ervaring mee hebben en denken dat ik ongelijk heb, graag de juiste info want daar leer ik ook namelijk van.

Groeten Micle

di, 07/04/2009 - 20:22
micle

Christel,

Ik heb de info nog even opgezocht op de betreffende site.

Yuccainfo-icon rostrata is een enkel stammige soort van 2-5 m hoogte. Vertakte individuen bestaan, maar zijn zeldzaam. Y. rostrata komt voor in noordoost Mexico en in west Texas. In de regio ten noorden van Monclova en Quatro Cienegas in de staat Coahuile, Mexico, helemaal tot in de Big Bend region in west Texas, vormt Y.rostrata zware stammen met een kleine wortel, die vrijwel niet breder is dan de stam zelf. Planten in van deze variant kunnen 5-6 m worden. Ver verwijderd van deze regio is het gebied rond de Sabinas River in Nuevo Leon. Hier heeft Y.rostrata beduidend dunnere stammen met een opmerkelijk brede en houtachtige voet. De planten zijn kleiner en korter, de bladeren iets minder blauw. Hij is wijd verspreid in de heuvels van Nuevo Leon, ten noorden van Monterrey en komt zelfs voor in de geïsoleerde Sierra de Lampazos. Op sommige plaatsen vind je een groene Y.rostrata variëteit. Hij lijkt te zijn gekruist met Y.thompsoniana. Op andere plaatsen deelt Y.rostrata zijn habitat met Y.rigida waarbij ook natuurlijke kruising voorkomt. Y.rostrata houdt van glooiende hellingen en zandstenen richels. Het is een van de mooiste woestijn yucca's met prachtige bolvormige koppen, gevormd door de vele blauw-groene tot blauw-grijze bladeren van 40-70 cm lengte en 1-1,3 cm breedte. De bloemstaak is ongeveer 110 cm en de pluim zelf ongeveer 60 cm lang en torent meestal boven de bladeren uit. Hij heeft vlezige, helder witte bloemen. De plant kan tegen temperaturen van -15°C, indien goed geworteld. Net als andere yucca's houden ze van volle zon en goed gedraineerde grond. Y.rostrata lijkt het meest op Y.rigida, maar de bladeren van de rigida zijn stijf en recht. De bloem van Y.rostrata komt boven de bladeren uit terwijl die van Y.rigida verscholen blijft tussen de bladeren.

Zoals alle yucca's houdt de plant van zon en een goed gedraineerde grond. In nattere klimaten is het verstandig de bloeistengel te verwijderen, na een aantal weken ,want de bloemen vallen in de kroon en gaan dan rotten. De yucca is het meest kwetsbaar na de bloei, omdat de bloemstaak een gat achterlaat, waarin regenwater blijft staan en dit tot rotting kan leiden. Wanneer er nog geen nieuwe groeispeer is ontwikkeld en de bloemstaak is weggerot, is het beter het gat dicht te maken met cement , voor de winter komt. De nieuwe groeispeer zal dit later opzij duwen.

wo, 08/04/2009 - 01:45
edwardkarin

Ik dacht dat een yuccainfo-icon zich toch splitst in meer stammen als de bloei is geweest, meestal ontstaan er dan 2 of 3 kronen die vervolgens weer een stam worden.
Ik heb wel een yucca rostrata die 2 stammig is, dat is dan ook degene waarvan ik hoop dat het nu iets gaat worden en waarover ik vertel in deze topic.

Deze is inmiddels verhuisd, staat nu tussen de 2 trachycarpussen achter de yucca rostrata die er ook staat dat is een enkel stammige, weet niet of het op de foto goed te zien is?

gr. Edward

Yucca Rostrata Hulp nodig
wo, 08/04/2009 - 01:46
edwardkarin

Misschien wat duidelijker?

Yucca Rostrata Hulp nodig
wo, 08/04/2009 - 19:57
edwardkarin

Ik vind de complete uitleg van Micle, een duidelijk verhaal.

Mooie bijdrage Micle.

gr. Edward

vr, 10/04/2009 - 02:02
Anoniem (anoniem geplaatst)

Ik heb de afgelopen jaren een drietal Yuccainfo-icon's in bloei gehad, Y. alata, Y. thomsoniae en Y. linearis. In geen geval leidde dit tot meerkronigheid. Misschien dat er wel meerdere ogen werden geactiveerd, maar dat slechts 1 daarvan zich tot de nieuwe top ontwikkelde.
Een gat of gaten heb ik daarbij nooit aangetroffen. De bloeiwijze heb ik direct na de bloei afgesneden. Als dat bij zonnig weer gebeurt, droogt het restant van de steel in en vormt zich ernaast (!) een nieuwe groeipunt.

Groet,

Draco

vr, 10/04/2009 - 13:18
edwardkarin

Hoi Draco, dat klopt wel wat je zegt, bij mij gebeurde dat wel dikwijls bij de recurvifolia, maar andere yuccainfo-icon's niet.

gr. Edward

Onderwerp gesloten