Dendrobium kingianum scheuren en verpotten

5 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 vr, 17/06/2005 - 21:46
groevie

Dendrobium kingianum scheuren en verpotten

Ik heb het afgelopen voorjaar een dendrobium kingianum gekocht. Hij heeft flink gebloeid en lekker geroken. Nu komen er keurig allemaal nieuwe uitlopersers op oude uitlopers en aan de rand van de pot. Nu was het al zo dat de pot aardig vol zat, en het lijkt me dat er weinig ruimte is voor de plant in de oude pot. Ik zou hem graag verpotten en scheuren, zodat ik meteen meerdere exemplaren heb. Ik heb gelezen dat je mag verpotten als er nieuwe uitlopers te zien zijn.

vraag: is dat zo? Zo ja kan dat nu nog en mag ik hem meteen scheuren? Of kan ik beter tot een ander tijdstip wachten?

vraag 2 hoe moet ik hem scheuren?

ik weet dat het veel vragen zijn in een vraag, maar hopelijk kan iemand me helpen.

za, 18/06/2005 - 13:09
Anoniem (anoniem geplaatst)

Ik heb ook een dendr. kingianum die vol zit met uitlopers en die ik, toen ik die uitlopers ontdekte, meteen verpot heb.
Ik heb hem niet gescheurt, maar als je de plant uit de pot heb gehaald, kun je hem goed bekijken, en kun je plekken zoeken waar een stuk af kan halen, zorg dan wel dat er tenminste 3 bulben aan zitten en 1 uitloper zodat het geen doodlopend stuk is!
Hopelijk ben je hiermee een beetje geholpen.
Succes!

za, 18/06/2005 - 14:41
Anoniem (anoniem geplaatst)

Bedankt. Zodra ik tijd het heb ga ik aan de slag. De plant is zo bossig dat ik er aardig wat plantjes aan kan overhouden denk ik. De uitlopers zijn al wel dest groot, maar nog niet volgroeid.

groetjes

za, 18/06/2005 - 15:41
Anoniem (anoniem geplaatst)

Neem me niet kwalijk dat ik het zo cru stel, maar blijf van die plant af! Het is een typische reactie van beginners. Ze zien keiki's en beginnen te scheuren. Alsof ze plots meer planten moeten hebben. Die plant is des te leuker als het een grote bos bloemen vormt!
Als je de keiki's van de plant afhaalt heb je nooit dat succes.

Tenslotte is er ook de vraag wanneer is het het goede moment om die keiki's er af te halen. Dat doe je pas als ze echt voldoende zijn volgroeit. Weer een beginners reflex is dat te vroeg te doen.

Tenslotte ook dit, waar je zo'n keiki los snijt, veroorzaak je een wonde,... en kans op infectie! Laat de wonde even indrogen, geef enkele dagen geen vocht. Of ontsmet en snij zeker met door de vlam gehaalde messen!

Succes

Pat,
www.pnporchids.be

za, 18/06/2005 - 15:54
Anoniem (anoniem geplaatst)

Een keiki is toch een door de plant zelf gevormde stek of jonge plant? De pot zit zo vol nieuwe uitlopers dat de nieuwe scheuten horizontaal groeien. Ik zou graag een foto laten zien, maar ik weet niet hoe dat moet. Het kan zijn dat ik te snel wil scheuren, maar er is dacht ik geen sprake van keiki's

Misschien doe ik iets verkeerd, maar inloggen lukt niet meer.

Onderwerp gesloten