Grotere pot aanschaffen?? en waar vandaan???

12 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 do, 22/02/2007 - 17:30
sanne1985

Grotere pot aanschaffen?? en waar vandaan???

Hallo,

Wederom een vraag!
Ik deed vandaag weer de wekelijkse inspectie bij mijn plantjes, en vond dat (zie foto) deze wortels toch wel redelijk op elkaars lip zitten! Is het tijd voor een grote pot?

Zoja, waar haal ik een geschikte orchideeënpot vandaan en is er een speciale methode voor het verpotten? Ik neem aan dat ik extra bark aan moet schaffen om de ruimte op te vullen.

Wie o Wie!

Ik heb de plant sinds december, dus nog niet zo lang!

Groetjes Sanne

Grotere pot aanschaffen?? en waar vandaan???
do, 22/02/2007 - 17:27
sanne1985

Hier een foto van de plant die bij de wortels hoort, zodat je de verhouding tussen de plant en de pot kunt zien!

Grotere pot aanschaffen?? en waar vandaan???
do, 22/02/2007 - 23:01
Anoniem (anoniem geplaatst)

Ik zou wachten tot hij is uitgebloeid. Wanneer ik Phalaenopsis verpot snoei ik flink in de wortels zodat hij weer in dezelfde maat pot past. De oude bark wordt dan wel zoveel mogelijk verwijderd en vervangen door verse.
Als het echt niet anders kan krijgen ze een grotere pot. Bij ons in het tuincentrum hebben ze sinds korte tijd deze doorschijnende potten in allerlei maten.
Het is niet noodzakelijk om een doorschijnende pot te nemen maar wel gemakkelijk omdat je zo de toestand van de wortels kunt volgen.

vrgr

vr, 23/02/2007 - 15:26
sanne1985

Hoi Joanna,

Bedankt voor je reactie.
Oke, dus ik kan het gewoon bij het tuincentrum proberen.
En het snoeien van de wortels, hoe gaat dat in zijn werk?
Gewoon met de schaar erin? Hoeveel moet ik overlaten?

Gr. Sanne

vr, 23/02/2007 - 17:02
Anoniem (anoniem geplaatst)

Zorgen dat er genoeg gezonde wortels overblijven en van de hele lange mag je gerust een stuk wegknippen. Schaar of snoeischaar wel eerst ontsmetten of even boven een vlam houden.

vrgr

zo, 25/02/2007 - 00:26
Dre39

Ik doe zelf altijd een centimeter of 5 aan wortels eraan laten zitten, en dan passen ze weer perfect in het potje, maar ik ga ook maar eens op zoek naar die doorzichtige grotere potjes, dat werd tijd, dat die er kwamen.

Andrea

zo, 25/02/2007 - 12:09
Anoniem (anoniem geplaatst)

Hoi Sanne,

Er is niks mis met de wortels van je plant. Ja, ze zitten dicht bij elkaar maar daar is niks mis mee.

Wortels voorzien de plant maar een paar jaar van voedsel en sterven dan af. Ze worden dan bruin en hol. Alleen dan mag je de wortels afknippen.
Planten kunnen jaren in dezelfde pot blijven groeien, enkel als de plant top zwaar wordt (zonder dat de plant bloeit) is het aan te raden om hem in een iets grotere transparante pot te plaatsen. Bij dit bedrijf kan je transparante potten bestellen https://tinyurl.com/y6bbvw6o

Een Phalaenopsis heeft een transparante pot nodig om de orchidee aan te moedigen gewone wortels in plaats van luchtwortels te maken en zo in contact te blijven met de potgrond en voedingsstoffen.

Als je een goed boek wil hebben (snoeien, oppotten, zaaien, bloem opbouw, enz) hier staat een heleboel in. De betoverende pracht van orchideeën, door Brian & Sara Rittershausen, ISBN 9044705954

Bij tuincentra's kan je orchideeëngrond en bark kopen. Zelf vind ik de kant en klare orchideeëngrond te fijn en meng er altijd bark doorheen voor een betere water doorlaatbaarheid.

Groetjes,
Blue

zo, 25/02/2007 - 15:11
Anoniem (anoniem geplaatst)

Op onderstaande site kan je zeer nuttige informatie vinden over wortels want daar zijn nogal wat misverstanden over.

https://tinyurl.com/y6ertjnr

Hier alvast een alinea uit bovenstaand artikel:

"Om met de deur in huis te vallen: een Phalaenopsis heeft geen twee soorten wortels. Veel mensen denken dat de wortels die wel eens uit de pot groeien speciale (lucht)wortels zijn die bij een ompot actie niet in de pot mogen worden gestopt. Het tegendeel is waar. Alle wortels zijn hetzelfde en kunnen zonder problemen opgepot worden. Op de foto is de wortel van een Phalaenopsis in groei te zien. Dat deze plant in groei is, is duidelijk aan de omvang van de groeipunt te zien."

Ook wat betreft de transparante potten, de plant zelf heeft deze niet echt nodig, het is wel gemakkelijk om de groei te volgen, maar planten in een zwarte pot doen het net zo goed als planten in een transparante pot.

vrgr

zo, 25/02/2007 - 15:21
sanne1985

Bedankt allemaal voor jullie advies!
Ik ben dit weekend naar het tuincentrum geweest, waar ze wel orchideeëngrond hebben maar dus geen transparante potten... Ze keek alsof ik Chinees sprak toen ik erom vroeg...

Kan ik ze alleen via internet bestellen? Lijkt mij een duur geintje voor die potjes.
Ik zal es even kijken wat er mogelijk is!

Groetjes Sanne

zo, 25/02/2007 - 15:43
Anoniem (anoniem geplaatst)

De potten kosten niet veel.
Iets meer dan een jaar geleden heb ik bij Wubben wat besteld (via internet). 1 pot van 9cm koste toen 0.15cent, 1 van 12cm 0.40cent. Heb toen 10 van 9 en 20 van 12 gekocht en een bakje orchideeenvoeding van 5euro. Daar kwam een pakketzegel (verzendkosten) van 5.50euro bij, totaal was ik 20 euro kwijt. Je kan ook bij ze langs gaan. Het bedrijf ligt tussen Hilversum en Utrecht in Hollandsche Rading.
Groetjes,
Blue

zo, 25/02/2007 - 17:15
Anoniem (anoniem geplaatst)

Bij ons in het tuincentrum hebben ze eindelijk de transparante potten in verschillende maten. Gewoonlijk zijn ze in Nederland vlugger met dat soort dingen dan bij ons in België maar ik veronderstel dat deze binnenkort overal te koop zullen zijn aangezien orchideeën erg in de mode zijn en er veel vraag naar zal zijn.

vrgr

ma, 26/02/2007 - 17:09
sanne1985

Een tante van mijn vriend heeft al heel wat ervaringen met orchideeën die ik zondag op een verjaardag sprak. Zij gebruikt de gewone bruine potten die je voor elke plant gebruikt.

Het gaat er bij transparante potten natuurlijk om dat je de plant in de gaten kunt houden i.v.m. vocht.

Tsja... Een transparante pot lijkt me toch handiger..

Onderwerp gesloten