Mijn orch is niet in orde: wat nu?

15 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 ma, 27/11/2006 - 07:07
Katja&Orch

Mijn orch is niet in orde: wat nu?

Beste,

Sinds een week of 3 heb ik in een opwelling een mooie lichtroze phal gekocht: ik was direct verliefd! Ik heb helemaal geen verstand van phallen en het leek me een geweldige nieuwe ontdekkingstocht, maar wat schetst mijn verbazing?
Plots zijn op 2 bloemen heel lichte grijs/groene vlekjes zichtbaar en verschiet 1 blad van kleur: er waren eerst zwarte vlekjes te zien en in 1nacht wordt het steeds geler? Ik heb gezien dat een ander bald eveneens is aangestast. Daarbij zijn de bloemen niet echt effen van kleur maar zitten er wat witte vlekjes/plekjes in het lichtroze/witte gedeelte van de bloem. Ik ben gestopt met water geven. Ze heeft nu 1 week geen water gekregen. Er steken wel wat wortels uit de pot: misschien te veel wortels? Ze kan niet tegen het raam staan, want daar zit de c.v. en loopt een tochtstroom. Ik zou het heel erg vinden als er iets naars met haar is.

Ik hoop dat het een beetje duidelijk is en dat ik er iets aan kan doen!

Alvast bedankt voor het antwoord,

Groetjes van Katja

ma, 27/11/2006 - 18:59
Anoniem (anoniem geplaatst)

Phal? Phallen? Mag hij ook gewoon Phalaenopsis heten?

Ik zou terug gaan naar het verkoopadres met uw plant. Na 3 weken al problemen, betekent, dat er vast iets aan de hand is met uw orchidee.

ma, 27/11/2006 - 07:43
Katja&Orch

Bedankt voor uw antwoord.

Ja, hoor van mij wel. Ik zag het vaker staan, dus vandaar dat ik het over nam ;-) In iedergeval wordt dat lastig want een ander heeft de zaak overgenomen en maakt er een ander soort plantenzaak van. Waar denkt u aan? Kan het spint zijn?

Groetjes van katja

ma, 27/11/2006 - 10:27
blueflower

Katja, jij schrijft---Ik ben gestopt met water geven. Ze heeft nu 1 week geen water gekregen--Hoe vaak gaf jij dan water? Eens per week is voldoende en dan niet op de plant zelf. Die wortels kan je gewoon zo laten, mits ze niet bruin zijn.
Suc6

ma, 27/11/2006 - 19:01
Anoniem (anoniem geplaatst)

Het kan spint zijn, mogelijk door die tochtstroom veroorzaakt. Verder is een teveel aan water misschien een oorzaak van de verkleurende bladeren.

ma, 27/11/2006 - 21:15
Anoniem (anoniem geplaatst)

Heel moeilijk de reden te achterhalen van hieruit.
Ze kan niet tegen het raam staan. Hoever staat ze van het raam? Genoeg licht is wel een eerste vereiste. Ze heeft 1 week geen water gehad maar ze kan daarvoor al teveel water gehad hebben.
Je kan zeer moeilijk een vaste regel handhaven voor het watergeven. Alles hangt toch af van de standplaats, de temperatuur etc.. Op warme zonnige dagen is dit toch niet hetzelfde als op koude donkere dagen.
Een maatstaf is dat de plant veel lichter in gewicht moet aanvoelen alvorens terug water te geven.
De zwarte vlekjes kan zijn van water dat te lang op de bloemen blijven staan is. Kan je geen foto plaatsen?

vrgr

ma, 27/11/2006 - 23:05
Katja&Orch

Allemaal erg bedankt voor de snelle reacties. Hier komen mijn antwoorden op ieders vragen:

@ Blueflower: Ik geef 1x per week water, maar had de indruk dat ik de 2de keer misschien net te veel was omdat vlak na de 2de keer watergeven die stippen op de bloemen zag en de bladeren zwarte vlekjes hadden en nu dus geel worden. (maar dit kan ookal gespeeld hebben in de winkel, ik heb haar pas 3 weken)

Wat is nu de allerbeste manier van watergeven? Ik lees hier zoveel verschillende dingen over. Ik gaf water gewoon op de potgrond en niet in het hart: is dit soms niet goed?

Wat de wortels betreft de uitstekende gedeelte onderin het potje zijn weldegelijk bruin. Kan ik dat bruine stukje gewoon afknippen? Ik vind trouwens dat er wel erg veel wortels in de pot zitten, maar neem aan dat dit normaal is?

@ Greenconnection: Fijn te horen dat deze gedachtegang dus kan kloppen. Ik heb haar nu een andere plaats gegeven, zonder tocht. Het nadeel is echter dat ze wel minder licht krijgt, maar ik had begrepen dat zoalng ze bloeit dat dat minder uitmaakt. Er is vandaag wel een knop ietsje meer open gegaan. ;-)

Hoe weet ik 100% zeker of het spint is?

@Joanna: Ik zal binnen een paar dagen proberen een foto te plaatsen, want ik begrijp dat dit lastig beoordelen is. Ze stond ongeveer een meter van het raam, maar wegens de tocht nu verplaatst, zie antw blueflower, ongeveer 6 meter. Heb wel 2 enorm grote ramen ;-)

Ik til altijd het kwekerspotje op en als dat licht aanvoelt geeft ik wat water, nu is er nog steeds condens in het potje zichtbaar.

Het middelste blad is nog mooi groen, het blad rechts begint in het midden verder geel te kleuren en het lijkt erop dat het blad links ook mee begint te doen.

Ik moet even een camera lenen, maar hoop over 2 dagen een foto te kunnen plaatsen!

Groetjes van Katja

ma, 27/11/2006 - 23:57
Anoniem (anoniem geplaatst)

Als er condens in de pot te zien is, geen water geven. Het is belangrijk om de kluit volledig te laten opdrogen. Dan pas weer voorzichtig water geven.
Spint zou zichtbaar moeten zijn aan de hand van heel fijn spinrag op de bloem en kleine lopende beestjes. (met een loupe wel eenvoudig te zien)

wo, 29/11/2006 - 00:13
Katja&Orch

Ik geef nu al ruim een week geen water, maar de plekken op de bladeren worden steeds geler, komt dit nog goed?

Alvast bedankt. Ik vind het wel rot, heb haar nog maar zo kort. :-(

Groetjes van Katja

wo, 29/11/2006 - 00:21
Anoniem (anoniem geplaatst)

Moelijk te zeggen, zonder de plant te hebben gezien. Zoals ik al zei: geen water zolang er condens aan de potwand zichtbaar is.
Het is mogelijk dat de plant op het verkoopadres al te nat gestaan heeft of in combinatie met te koude omstandigheden. Vaak ziet men pas na lange tijd de gevolgen hievan.

do, 14/12/2006 - 12:35
Katja&Orch

Weer even een berichtje van mij. Intussen is duidelijk dat ze in de winkel al die tijd al veel te nat heeft gestaan.

De wortels in de pot zijn ook vrij dun. Veel wortels vertonen nu ook bruine vlekjes. Al die tijd heb ik geen water gegeven.

Ze had tevens last van wolluis, welke intussen bestreden is en ogenschijnlijk leek ze aan de betere hand, totdat 1 bloem erg slap werd zonder af te vallen. Ik heb de bloem laten zitten, maar nu gaan meerdere bloemen in elkaar klappen en zien zij er slecht uit. Zal ik deze bloemen afknippen?

Ik ben helaas niet in staat een foto te plaatsen. :-(

Groetjes van Katja

do, 14/12/2006 - 13:45
Anoniem (anoniem geplaatst)

Bloemen die slap worden kan toch nog het gevolg zijn van wolluis, deze beestjes zijn hardnekkig en gewoonlijk niet weg te krijgen met 1 behandeling, tenzij je straffe middelen hebt gebruikt waar ik persoonlijk geen voorstander van ben. Plant goed controleren op deze beestjes, ze verschuilen zich dikwijls op de bloemen zelf.
Plant en bloemen goed afspoelen.

vrgr

do, 14/12/2006 - 16:40
Katja&Orch

Hallo Joanna,

bedankt voor je reactie. Ik heb een middel van Bayer gebruikt. Misschien toch nog een keer herhalen?
Zal de plant en bloemen ook goed afspoelen.

Groetjes.

ma, 25/12/2006 - 20:59
Katja&Orch

Hallo allemaal,

Even weer een update van mij. Na veel afspoelen met water, is ze uiteindelijk wel alle bloemen verloren. Er zat nog steeds wolluis op, vervelende beestjes!
Ze heeft maar 1 tak en ben van plan deze te snoeien opdat de tak bruin wordt. Dit moet net boven het derde oog, meen ik he? Of is het daar nu geen goed seizoen voor?

Alvast bedankt voor het antwoord en een fijne kerst verder.

Groetjes,

Katja

ma, 25/12/2006 - 21:42
Anoniem (anoniem geplaatst)

Je mag de stengel helemaal afknippen of boven een oog, maakt niet zoveel uit boven hetwelke.

vrgr

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag