phal. leeuwenhartje

3 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 vr, 08/09/2006 - 20:19
mifre

phal. leeuwenhartje

Hallo,

Ik heb twee vraagjes over bovengenoemde orchideeënsoort. Van mijn werk heb ik twee uitgebloeide exemplaren meegekregen. Ik heb vorig jaar een orchidee gehad voor mijn verjaardag en deze heb ik gesnoeid boven het derde oog en deze is weer heel mooi gaan bloeien. Omdat ik orchideeën heel erg mooie planten vind en ik het zonde vond dat ze deze op mijn werk gingen weggooien, heb ik ze nu thuis. Ik heb ze allebei gesnoeid maar bij een exemplaar is een steel helemaal bruin en droog en de andere bovenaan boven het tweede oog. De plant krijgt wel nieuwe bladeren. Moet ik beide stelen nu helemaal afknippen?

Ik heb al jaren een orchidee in huis, dezelfde soort, die ooit eens verkeerd gesnoeid is: de steel is er helemaal afgehaald. Deze plant krijgt wel nieuwe bladeren en af en toe vergelen er ook en paar die er op een gegeven moment zo uitgehaald kunnen worden (zitten los). Gaat deze plant ooit nog een steel krijgen en bloeien? Hij blijft altijd maar zo'n beetje hetzelfde (een aantal bladeren met wat uitstekende wortels).

Alvast bedankt voor jullie reacties!

vr, 08/09/2006 - 22:12
Anoniem (anoniem geplaatst)

De stelen die bruin en verdroogd zijn knip je gewoon af.
Een Phalaenopsis waarvan de stengel verkeerd is gesnoeid kan nooit de reden zijn waarom de plant niet zou bloeien. Het speelt helemaal geen rol boven welk oog de steel wordt afgeknipt en in het geval er een ongeluk gebeurt waardoor een gezonde stengel bv. volledig of gedeeltelijk zou afbreken, dan zou de plant zeker een nieuwe maken. Je zult de reden ergens anders moeten zoeken, misschien teveel water?

Dat er af en toe een oud blad geel wordt en afvalt is normaal.

vrgr

ma, 11/09/2006 - 19:25
mifre

Dank je wel voor je antwoord. Ik zal de verdroogde stelen eraf halen.

Wat betreft die steelloze orchidee. De plant is niet te nat, eerder te droog (krijgt 1x per week water). Misschien staat ie te donker... hoewel ik dat bet***el. Hij staat iets van een raam af waar een lichtdoorlatend scherm voor zit, dat houdt het felle zonlicht tegen want het raam staat op het Zuiden. Zou een beetje orchideeënmest misschien helpen?

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag