Phalaenopsis vraagjes en inleiding :d

4 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 do, 31/07/2008 - 21:31
silfje

Phalaenopsis vraagjes en inleiding :d

Ik heb wat vraagjes en hoop dat jullie mij willen helpen.
Eerst een inleiding over hoe ik aan mijn plantjes ben gekomen, onderaan staan de vragen.

Ik ben in het blije bezit van 4 phalaenopsissen, waarvan 1 mini. Ik heb ook een mini voor mijn vader tijdelijk onder mijn hoede. De oudste van mijn orchideeen heb ik nu ongeveer 2 jaar, het virus breidde zich uit toen ik begin dit jaar een mini tegen het lijf liep en niet kon laten liggen. Daarna ging het vrij snel :)

Ik wilde bij een soort mini tuincentrumpje in de buurt kijken of ze nog meer mini s hadden. Mijn vader is namelijk een plantenliefhebber en heeft verschillende orchideeen maar gek genoeg geen enkele phalaenopsis en hij had nog nooit zo n klein exemplaar gezien als mijn mini.

De eigenares van het tuincentrum ging op vakantie en sloot tijdelijk haar deuren en wilde daarvoor zo veel mogelijk planten kwijt. De orchideeen waren afgeprijsd en ik mocht 4 normale maat phalas (zo noem ik ze maar want wat een woord :)) met twee bloemtakken per plant meenemen voor 15 euro in totaal omdat ze ze toch voor de vakantie kwijt wilde en ze er niet perfect meer uitzagen. (een beetje droog)

Na een paarse uitgezocht te hebben die er super uitziet heb ik een vriendin er 2 laten kiezen Nu bleef de meest verdroogde over en die heb ik ook maar onder mijn hoede genomen.

De bladeren hiervan zijn slap en rimpelig maar zijn al aan het opknappen, hij krijgt 1 a 2x per week een dompelbadje, de bloemen waren heel slap en van een tak knapten ze niet meer erg mooi op dus de bloemen heb ik van de tak geknipt en de tak laten zitten.
De knopjes zijn al aan het groeien, van de tweede tak zitten de bloemen er nog aan en aan een tak zitten twee vertakkingen en aan de andere tak een vertakking, dus ondanks de verdroogde staat van de plant vind ik het niet erg dat die vriendin deze niet uitkoos.

De paarse doet het zo mooi, het lijkt wel een showmodel, die was er ook niet zo slecht aan toe, in de twee weken dat ik hem heb zijn er al 3 knoppen uitgekomen :)

Hoera aan mijn spierwitte phala die ik al 2 jaar heb komt een nieuwe bloemstengel!

Van de mini van mij en de mini voor mijn vader zijn direct na plaatsing in de vensterbank de bloemen afgevallen :(

Nu komen de vragen:

Hoe krijg ik de verdroogde phala nog sneller in goede conditie?

Zijn mini phalas kwetsbaarder want zowel die van mij als die voor mijn pa komen uit hetzelfde tuincentrum, het eerste wat ze deden in mijn vensterbank is de knopjes laten vallen en de stengel laten verdorren, mijn andere grotere planten doen het prima op die plek maar komen ergens anders vandaan.

Is er een speciale manier van deze kleintjes weer in bloei trekken of is dat exact hetzelfde als bij de grote phala s?

Hoe vaak /veel bemesten bij normaal formaat phala en dezelfde vraag voor de mini's.

En gewoon nieuwschierig, bloeien phalas altijd zo snel ? 2 taks phala heeft in 2 weken 3 knoppen open laten gaan.

Is er een site waar ik kan vinden met plaatjes welke soorten ik heb?

Hebben het aantal groene bladeren te maken met de leeftijd die deze heeft of het aantal bloemtakken? Want de tweetaks die ik nog kort heb hebben er 4 en de 1 taks 3.

Zullen wanneer de bloemstengels van de tweetaks afsterven bij de volgende bloei weer twee takken ontwikkelen? Of wordt het er dan weer gewoon een tak?

En als laatste, op een plant met 2 stengels door vertakkingen in totaal wel 5 punten waar knopjes uit zullen komen, waar komt dit door, is dit normaal of heb ik heel veel mazzel? Of is dit een product van de goede verzorging van de kweker of de slechte bij de verkoper?

Sorry voor de vele vragen ineens als nieuweling maar ik vind orchideeen heel mooi en ik wil er graag goed voor zorgen, als iemand een paar vragen kan beantwoorden ben ik al blij :)

do, 31/07/2008 - 22:26
Anoniem (anoniem geplaatst)

Ook ik vind orchideeen heel mooi en daarom noem ik ze ook bij hun echte naam, en niet bij gefantaseerde afkortingen of koosnaampjes. Je hebt het ongetwij feld over Phalaenopsis en zo is het voor een leek ook te begrijpen. Er staan al zoveel rare fouten op internet; breidt dat niet uit.

Verdroogde Phalaenopsis kun je snel weer water op laten nemen, door ze te dompelen en daarna goed laten uitlekken.
Jonge planten zijn wel kwetsbaarder dan volwassen planten. De planten kunnen op dezelfde manier gaan bloeien als de oudere.

Voor foto's van Phalaenopsis soorten kun je op Google eenvoudig Phalaenopsis intikken.

do, 31/07/2008 - 22:10
Anoniem (anoniem geplaatst)

De mini Phalaenopsis heeft de zelfde verzorging nodig als zijn grote broer. Maar elke keer als ik ze tegen kom (heb en had er ook een stel) staan ze met de wortels in sphagnum. Sphagnum blijft vindt ik veel langer nat, en als een Phalaenopsis ergens een hekel aan heeft is het wel wortels die lang nat zijn. Water geven doe ik pas weer als ik zeker weet dat het sphagnum goed droog is.

Voor bemesten volg je de gebruiksaanwijzing op de verpakking van de orchideeenvoeding. Groot of klein de voeding blijft het zelfde. Beter te weinig voeding dan te veel, van te veel kunner de wortels verbranden.

Het is de bedoeling dat de bloemen 1 voor 1 na elkaar open gaan.

De meeste Phalaenopsis die je bij een tuincentrum koopt zijn geproduceerd voor de massa markt. Een naam is dan niet meer zo belangrijk voor de kweker. Als je wel planten wil hebben met kan je beter kopen bij de speciale kweker's.

Het aantal bladen zegt niks over de leeftijd van een plant. Heb vandaag 10 zaailingen uit een pot gehaald. Ze zijn allemaal tegelijk gezaaid, de een had 2 blaadjes de ander 5. Ook valt er af en toe een blad af.

Als de bloemen na ±3 maanden afvallen en de bloemstengel is nog groen kan de groeipunt verder uitlopen en nieuwe bloemen geven. Niet gelijk de stengel weg knippen als de bloemen afvallen. Pas als de stengel bruin wordt en er geen leven meer inzit heb je een schaar nodig.

Het aantal bloemen per stengel ligt aan een heleboel dingen. De genen van Pa en Ma, De soort, De verzorging , enz. Je moet niet vergeten dat het doel van de kweker is om zoveel mogelijk bloemstengels en bloemen te produceren, daar krijgt hij zijn geld naar.

vr, 01/08/2008 - 12:49
silfje

Bedankt vooor de antwoorden :) Er zijn mij weer wat dingen duidelijker Het gaat mij inderdaad om phalaenopsissen, andere heb ik niet.

Onderwerp gesloten