rustperiode vuylstekeara

3 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 di, 30/01/2007 - 10:26
indigo

rustperiode vuylstekeara

Hoi allemaal
Vorig jaar heb ik een vuylstekeara gekocht die al snel 2 nieuwe scheuten vormde... alleen lijken deze nu nog steeds niet volledig volgroeid te zijn. De bulben voelen onderin wel al goed dik aan, maar de bladeren zijn nog niet opengevouwen (die zijbladeren, of hoe moet ik het uitleggen...) Nu vroeg ik mij af wat ik best met die rustperiode doe: nu al in rust laten gaan (bij mijn beallara werkte dat wonderwel, maar dat is natuurlijk wel een andere soort) of toch nog wachten tot de bulben zich volledig ontwikkeld hebben?

Greetz indigo

di, 30/01/2007 - 11:05
Anoniem (anoniem geplaatst)

Als ik je goed begrepen heb zijn de blaadjes nog steeds dubbelgevouwen. Dat zou niet zo moeten zijn. Dit gebeurd als de plant te droog stond (of niet voldoende water kon opnemen) tijdens de groei. Dan is de turgor (waterdruk in de bladeren) tijdens de ontwikkeling onvoldoende geweest. In ernstiger mate kunnen ook harmonica bladeren gevormd worden.
Probeer de bladeren voorzichtig open te doen met je vingers. Zijn ze eenmaal beetje uit elkaar dan vouwen ze zich verder zelf wel open.

Ruud

wo, 31/01/2007 - 09:25
indigo

Hoi
Dat openvouwen dat lukt toch niet echt, durf ook niet echt iets te forceren. Misschien heb ik mij toch verkeerd uitgedrukt... Laten we zeggen dat de scheut nog net geen bulb is ook al is hij al meer dan 6 maanden aan het groeien. Dus je ziet de bulb niet, je voelt hem wel onder de (schut?)bladeren, maar eigenlijk is het gewoon een flink uit de kluiten gewassen scheut. De plant heeft inderdaad een stilstand gekend. Bij het verpotten zowat een jaar geleden ontdekte ik dat er amper nog gezonde wortels aanzaten, waardoor het wel even heeft geduurd voor de plant weer gezond oogde. Nu wacht ik dus vol spanning af wanneer hij een bloemstengel gaat produceren, maar weet niet wanneer die rustperiode nu exact moet aanvangen...

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag