wortels en wegverkeer

3 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 ma, 29/01/2007 - 23:30
ericFL

wortels en wegverkeer

LS;

Graag word ik geinformeerd over de grootte van het wortelstelsel bij beukenbomen. Dit vraag ik mij af omdat ik aan een beukenlaan woon. De beuken zijn oud en kwetsbaar. In de afgelopen 5 jaar is het mij opgevallen dat er mogelijk een verband bestaat met het zeer zware vrachtwagenverkeer van een ondernemer bij mij uit het dorp en de dood van zeker van 5 bomen. De weg zit nu vol kuilen en uithollingen over dwars.
Dat de wortels niet pal onder stam groeien is sowieso al te zien aan de stoeptegels. Het trottoir wordt door de wortels opgedrukt. Het lijkt mij dat deze zich dus ook onder het wegdek bevinden.

Ik heb nu de volgende vragen:

1 tot hoever reikt het wortelstel onder het wegdek? (de bomen staan pal aan de weg)
2. is bovenstaand vermoedelijk verband juist?
3. kan het zijn dat met name de wortelharen onder het zware verkeer te lijden hebben zodat op den duur de bomen het begeven?

Alvast bedankt voor de aandacht.
M.vr.gr. Eric

di, 30/01/2007 - 00:52
Anoniem (anoniem geplaatst)

1. Ga er van uit dat, de massa onder de grond gelijk is aan de
massa bovengronds.

2. Dat is niet aantoonbaar. Bij een oude beukenhaag is het bekend dat door het wegvallen van 1 exemplaar er daarna meerdere kunnen afsterven. Een beuk is gevoelig voor zonbestraling op de stam en beschermd zich daartegen, door laagstaande takken te vormen. Valt 1 boom weg door ouderdom, dan kan de zon schade brengen aan de overige bomen.

3. Ook dat is niet aantoonbaar, maar een beuk wortelt dermate diep en uitgebreid, dat het mij erg onwaarschijnlijk lijkt.

Groet,
Henk

di, 30/01/2007 - 14:57
birdwatcher

1 het wortelgestel van een boom is meestal ongeveer gelijk aan de kroondiameter
2 dit verband is mogelijk als het om om bestrating gaat (onder asfalt groeien door zuurstof gebrek bijna geen wortels), vaak zijn straten die vroeger beklinkerd waren later geasfalteerd hierdoor treed dus wortelsterfte op.
3 wortelharen van de beuk zitten erg ondiep omdat hier de meeste voeding aanwezig is,wanneer de situatie de afgelopen jaren verandert is (bestrating naar asfalt ) is dit mogelijk.

echter je schrijft over een oude beukenlaan, beuken zijn erg gevoelig voor verstoring en ook voor zonnebrand wat op kan treden wanneer er 1 boom dood gaat of gekapt wordt ook wanneer door fors snoeien de zon op de bast van de boom schijnt kan dit dodelijk zijn,daarbij komt het dat beuken gewoon niet erg oud worden met 200 tot 300 jaar houdt het wel op, op oudere leeftijd worden ze erg gevoelig voor schimmelaantastingen van bijv.
reuzenzwam.
Als er dan 1 boom in een laan ziek wordt kan deze de rest makkelijk besmetten.
Ook de erg droge zomer periodes eisen hun tol zeker bij bomen die in bestrating staan een flink uitgegroeide beuk verdampt op een warme zomerdag al gauw 1000 liter water,met name op hoger liggende gronden kan dit niet door het grondwater geleverd worden hier onstaan dan tekorten.
groet Dirk.

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag