snoeien van een orchidee

6 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 vr, 06/08/2004 - 21:58
Anoniem (anoniem geplaatst)

snoeien van een orchidee

Hallo allemaal.
ik heb 2 jaar geleden een prachtige orchideen plant gekocht met prachtige bloemen en zoals mij verteld is de uitgebloeide steel met bloemen afgeknipt na het 3e oog.
Dit jaar weer prachtige bloemen gekregen ,maar mag ik hem weer
terugsnoeien naar het 3e oog van de eerste tak want ik heb nu eigenlijk een tak aan een tak,zou het erg jammer vinden als ik nu ga snoeien en de plant zou geen bloemen meer geven .
Ik hoop dat iemand mij kan helpen met het antwoord.
Alvast hartelijk bedankt voor de reactie's.
Vriendelijke groet van de Mullies.

zo, 08/08/2004 - 17:16
Anoniem (anoniem geplaatst)

Hallo Mullies.

Ikdenk dat je het hebt over een phalaenopsis.
Het zijn dankbare bloeiers, die ook goed weer aan het bloeien te krijgen zijn.
Toch wil ik je aanraden om de bloemstengel tot geheel onderaan af te knippen. Misschien is verpotten in nieuwe bark ook een optie. De plant moet weer nieuwe energie opdoen.
Zet de plant weg op een lichte plaats. Blijf gewoon water geven(regenwater op kamertemperatuur.) Het is een doorgroeier. Bemesten na de derde watergeefbeurt.
Wil je meer over het kweken van de phalaenopsis weten, kijk dan een op https://tinyurl.com/y6yyr7y6
Sukses met je prachtige hobby.

Groetend,
Jan Dekker.
jan [dot] dekker39atfreeler [dot] nl

ma, 09/08/2004 - 00:13
Anoniem (anoniem geplaatst)

Sorry voor dit wellicht vrij negatieve antwoord naar het vorige antwoord toe. Maar zondermeer een amateur aanraden een plant zijn bloemtakken af te knippen en een plant te verpotten lijkt me wat drastisch. Er is al veel geschreven over Phalaenopsis. Tegenwoordig worden goede gezonde planten aangeboden, die opgekweek zijn voor de potplantcultuur en die het verschillende jaren doen zonder te verpotten. Wees spaarzaam met mest. En als je toch mest gebruik dan 1/2 tot 1/3de van de verhouding die je aan andere kamerplanten zou geven. Als je een plant wil verpotten doe je dat best in het voorjaar. Nu zijn de kriteria optimaal voor de plant te laten groeien. Als het goed is heeft hij veel wortels en wellicht een aantal luchtwortels. De temperatuur, luchtvochtigheid, licht en de lucht is ideaal om de plant te laten groeien. Als je dat nu gaat verstoren zonder echt belangrijke reden (Kan vergelen van bladern zijn, kan afsterven van wortels zijn, enz...) dan lijkt dat me onverstandig. In de initiele vraag vind ik geen verwijzen daarnaar!
Dus knp je steel af, tot waar het estetisch verwantwoord is. Zorg dat je de steel steunt met een stokje en blijf gewoon je plant verzorgen zoals je bezig bent.

En er zijn tal van goede Nederlandstalige en anders talige website's. Maar ik ste voor dat je ze allemaal goed naleest en uitzoekt waar je een antwoord vind wat persies overeenstemt met Uw situatie en niet te snel handelt.

Groetjes,
Eén van de Patricken
www.pnporchids.be

di, 10/08/2004 - 14:01
Anoniem (anoniem geplaatst)

ook een goede site is: users.skynet.be/hofmeester/tuinartikels/orchidee.htm

di, 10/08/2004 - 17:08
Anoniem (anoniem geplaatst)

Ik mag ook altijd graag de site van de NOV bekijken.

https://tinyurl.com/yxryupcz

vr, 13/08/2004 - 13:14
Anoniem (anoniem geplaatst)

Hallo Mullies,

Kijk ook eens op onze site : https://tinyurl.com/y6yyr7y6

Groetend,
Jan Dekker

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag