uitgedroogde Phalaenopsis, nog te redden?

7 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 zo, 27/11/2005 - 22:47
Anoniem (anoniem geplaatst)

uitgedroogde Phalaenopsis, nog te redden?

Hallo,
ik had een prachtige phalaenopsis. Helaas door omstandigheden, is hij niet goed verzorgd geweest. De bladeren zijn slap geworden, de stengels zijn helemaal uitgedroogd. Voor de rest zijn de wortels nog in orde. Ik heb de stengels afgeknipt, die waren niet meer te redden. De plant heeft nu al water gekregen en de bladeren tonen toch iets van meer stevigheid. Ik vraag me af 1) is hij nog te redden? 2) zoja, wat moet ik doen?

Ik heb ook nog een nieuwe Phalaenopsis en wil er alles aan doen om die goed te verzorgen. Ik heb een orchideeënboek, maar toch denk ik dat ik nog niet alles juist weet van Phalaenopsis. Ik weet:
1) planten dompelen om water te geven 1X per week
2) bemesten 1X per week van maart tot september
3) om de maand bemesten van oktober tot februari
4) 15°C 's nachts; 20-22°C dag
5) niet rechtstreeks in de zon
6) besproeien voor luchtvochtigheid

Sorry voor de lange mail, maar kan iemand me vertellen of het zo goed is? Of ik nog iets vergeet?

Hartelijk dank, iemand die graag eens juist een Phalaenopsis wil houden

di, 29/11/2005 - 13:38
Anoniem (anoniem geplaatst)

Hallo, ik hop dat je je daarmee kan helpen! Phaleaenopsis is een van de gemakkelijkste kamerorchideeën maar veel mensen willen ze TE GOED verzorgen!
Het is wel van belang dat ze in een vochtige omgeving staan: zet ze liefst in een cache-pot met een lagje steentjes (of gepofte stenen) onder, geef nooit koud water maar op kamertemperatuur en NOOIT op het hart van je plant, zet verdampers in je huiskamer, dompelen mag maar niet noodzakelijk! (en zeker niet ieder week!), bemesten is altijd goed maar met mate!, temperatuur: inderdaad: niet onder 10 graden en niet rechtstreeks in de zon klopt, besproeien mag (kamertemperatuur en regenwater-altijd beter voor al je planten!- en ... in de late lente en zomer zet ze maar gerust in een schaduwplek in de tuin (maar als het heel droog is moet je wel water geven!. Verplant ze NIET TE RAP: ze hebben dat niet graag!

Zo, hopelijk ben je ermee geholpen!

di, 29/11/2005 - 19:52
Anoniem (anoniem geplaatst)

Is een vaakgebruikte waterkoker ook goed? (zorgt voor stoom)
Is de luchtvochtigheid dan wel goed voor mij? (ik moet op die kamer werken) waar kun je zo'n dampers vinden?

di, 29/11/2005 - 21:29
Anoniem (anoniem geplaatst)

Beste Naturalgirl,

Het is niet aan te bevelen een phal. in de tuin te zetten. Het is een tropische plant,die in het land van herkomst op/in de bomen groeit.
Regelmatig tropische plensbuien krijgt,maar dan ook weer snel opdroogd. In ons land zal de plant na een zomerse regenbui niet opdrogen (en zeker niet in de bladoksels) waardoor er rot gaat ontstaan en de bladeren zullen gaan afvallen. De plant zal uiteindelijk ter ziele gaan. Je kunt de plant wel onder een veranda of in een kas zetten.Sukses.

Groetend,
Jan Dekker.

wo, 30/11/2005 - 00:36
Anoniem (anoniem geplaatst)

De plant staat op mijn kamer. Ik studeer daar en slaap daar. Dus warm genoeg zal die het wel hebben. moet ik hem nu minder water geven of niet? ik begrijp het niet zo goed.
En wat kan ik doen om mijn verwaarloosde orchidee er terug bovenop te helpen? Verpotten en kapotte wortels afknippen? Of gewoon verzorgen, en zien of er iets van komt?
wat kan ik doen? Hoe zit het met de orchideeënmest, mag ik maar de helft van de aanbevolen hoeveelheid geven?

groetjes, naturalgirl

wo, 30/11/2005 - 00:42
Anoniem (anoniem geplaatst)

Ik bedoelde niet in de tuin PLANTEN maar zetten (ik doe dat al jaren met mijn orchideeên), je moet ze niet in een cache-pot laten (ze zou inderdaad rotten als het teveel regent) maar in een schaal!
Waterverdampers zijn zeker niet slecht voor je gezondheid integendeel! je kan dat in veel warenhuizen kopen ... maar je kan ook een cache-pot of ander "sierpot" gebruiken en op de verwarming zetten (onze groot-ouders deden hetzelfde met op de "stove" een -meestal in koper- "schaal met gaten boven" gevuld met water en enkele eucalytpus bladeren - om de lucht te zuiveren- te laten staan!.
Sorry mensen: er zullen fouten zijn in mijn text maar ik ben oorspronkelijk franstalig!

wo, 30/11/2005 - 00:45
Anoniem (anoniem geplaatst)

De meeste planten gaan rapper kapot van teveel dan te weinig water: geef water, wacht tot als de ondergrond droog is en geef dan terug water! Bemesten: juist: niet veel

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag