aanschaf appelbomen laagstam

4 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 vr, 12/10/2012 - 13:10
Bert_H

aanschaf appelbomen laagstam

Ik heb nog plaats voor 3 appelbomen in spilvorm op laagstam. Ik zou deze in november willen aanplanten (aanschaf waarschijnlijk bij Calleplant). Ik heb enkele specifieke criteria voor de keuze:
- 1 boom moet een goede bevruchter zijn voor een Eijsdener Klumpke die ik staan heb maar weinig vruchten geeft.
- Voor de 2 andere boompjes ben ik op zoek naar een soort die begin oktober kan worden geplukt en een goed saprendement geeft. Het merendeel van mijn appels zijn voor sapproductie. Ik probeer de kweek zo biologisch mogelijk te houden dus opteer ik graag voor streekeigen soorten met een goede ziekteresistentie. Mijn boomgaard ligt in Merchtem (Vlaams-Brabant). De bomen komen op een zonnige plaats op goed gedraineerde zandleem.

Alvast bedankt voor jullie tips!

groeten,

Bert

vr, 12/10/2012 - 21:09
Bert51

Dag Bert,
Ik heb sinds enkele jaren een Topaz staan. Oogsttijd eind sept./begin oktober.
Heerlijke frisse sappige appel met zuurtje en zoetje. Schijnt een goede bestuiver en ook erg
ziekte resistent te zijn....dus alles in een ;)
Gr.Bert

vr, 12/10/2012 - 21:33
RdB

Wat een goede bestuiver is voor de 1 is dat niet voor de ander. Je kunt je licht eens opsteken bij de website van Guy (houtwal.be), daar staan ook bestuivingstabellen. Ook een goede mogelijkheid is info te vragen bij het Doesburgse fruitmuseum 't Olde Ras. Deze kan ook talloze rassen leveren maar of je de rit er uit Merchtem voor over hebt moet je zelf bepalen. Wellicht is er ook een Belgische appelvereniging?

Ruud

ma, 15/10/2012 - 23:51
guy_fruit

Eysdener Klumpken is een halflate bloeier.
Geschikte bestuivers zijn o.a.: Bellefleur Brabant, Court-Pendu, Cwastresse Simple, Dubbele Bellefleur, Landsberger Reinette, Laxtons Superb, Reinette Etoilee, Speeckaert, Pladei en Rode Keiing.
Probeer eens enkele rassen daarvan te proeven, zodat je weet of ze voor jou lekker zijn. Dat kon o.a. vorig weekend in Beervelde.

Mvg,
Guy
www.houtwal.be

Onderwerp gesloten