schors beschadiging

6 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 vr, 12/10/2012 - 00:17
bosske

schors beschadiging

Verleden jaar werd onze tuin heraangelegd.
Tijdens de werken heeft de tuinaanlegger met zijn kraan de stam van zowel de eik als de notelaar op enkele plaatsen beschadigd.
Terzelfder tijd heb ik enkele laag hangende takken afgezaagd.
Korte tijd daarna heb ik de plaatsen ingestreken met een tuinolie!
Nu, méér dan één jaar later blijken deze beschadigingen zich moeilijk te herstellen en vertonen verrotting. De schors rondom het naakte hout komt los, vooral aan de onderzijde en er achter zitten vele insekten.
De notelaar droeg bijna geen noten en kreeg zéér vroeg bladverkleuring.
WAT TE DOEN?
Kan ik deze kale plaatsen met iets insmeren of beschermen zodat de schors er rond niet verder los komt en de bomen niet gaan afsterven?

vr, 12/10/2012 - 00:47
GreenConnection

Insmeren en afdekken leidt meestal tot rotten. De natuur herstelt zichzelf, zonder dit soort middelen. Misschien kan een foto helpen bij de vaststelling van de ernst van de beschadigingen.

vr, 12/10/2012 - 11:16
WiPe

Dat de notelaar weinig noten droeg heeft eerder te maken met een slechte bestuiving in het voorjaar.
Vroege bladval kan het gevolg zijn van de natte zomer, of van beschadiging van de wortels. Behandelen van de beschadigingen aan de stam veroorzaken vaak meer problemen dan de beschadiging zelf. Ik vraag me vooral af of de bomen wortelschade hebben opgelopen door die kraan. Aanleg van een nieuw gazon onder bomen kan ook vaak voor problemen zorgen.

vr, 12/10/2012 - 12:18
birdwatcher

tuinaanlegger die bomen beschadigd,beunhaas zeker.?

vr, 12/10/2012 - 17:00
RdB

Die tuinolie was een heel slecht idee. Dat is een meestal plantaardigeolie opgelost in veel wasbenzine. Je schakelt het verweer van het levende hout uit en voert extra stoffen die door bacterien etc. gegeten worden aan.

Ruud

vr, 12/10/2012 - 17:52
bosske

Er zullen uiteraard ook wel wat wortels rond de notelaar beschadigd geweest zijn door de graafwerken en nivellerenswerken, het wortelgestel zat ook tamelijk hoog

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag