Bonen leggen

9 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 di, 10/05/2011 - 17:54
BertPleizier

Bonen leggen

Ik heb 2 weken terug stoksperciebonen en stoksnijbonen gelegd in potjes (in de kas). In elk potje heb ik 4 boontjes gestopt. Bij beide soorten komen maar 4 a 5 plantjes op, terwijl er in totaal 48 bonen gelegd zijn per soort.

De bonen heb ik 3 weken geleden gekocht. Op de zakjes staat 2013, dus ze zijn nog vers .

Ik heb met een lepeltje de andere potjes even opengeschept en er is niets te zien van een plantje. Alle boontjes zijn slijmerig en snotterig geworden. Sommige zijn niet eens meer terug te vinden.

Wat heb ik fout gedaan? Moeten de bonen eerst geweekt worden? Staat niets op de verpakking.

di, 10/05/2011 - 22:37
rubo

Je kan het beste de bonen eerst 24 uur laten weken om zo de harde schil zacht te maken en de kieming te bevorderen.

Wat er fout is gegaan weet ik niet. Het enige wat ik kan bedenken is verouderd zaad ondanks dat de datum op de verpakking anders aangeeft.

di, 10/05/2011 - 23:23
D_SDennis

Te nat? Te koud? ik heb voorgezaaid in een zonnige vensterbank bij minimaal 22 graden. binnen drie dagen alle bonen gekiemd. Nu een week later heb ik ze uitgeplant. Warmte is belangrijk. Kiemen moet sneller gaan dan rot en dat kan alleen met warmte. Voorweken kan, maar hgeb ik niet gedaan.

di, 10/05/2011 - 23:37
rubo

- Kiemen moet sneller gaan dan rot en dat kan
alleen met warmte. -

Klinkt logisch.

za, 03/12/2011 - 22:26
Zjef

Sperziebonen en snijbonen zaai ik altijd op vochtig keukenpapier in een plastic bak. Ik gebruik een Hertog ijsbak en steek 2 sateprikkers door de lange zijkant in de hoek. Leg enkele lagen keukenpapier in de bak. Maak het papier vochtig en leg er max 40 bonenzaden op. Zet een lege ijsbak op de prikkers als deksel. Houd het keukenpapier vochtig.

Als bij de bonenplantjes 2 blaadjes te zien zijn tussen de zaadlobben en de plantjes ca 5 cm groot zijn, dan haal ik ze los van het keukenpapier. Ik zet de plantjes in de grond, even gieten en de grond rondom de plantjes losmaken met een krabbertje. Zo kun je van mei tot juli bij elk weertype bonen “zaaien”. Alle bonenplantjes die je plant groeien uit tot grote planten.

Deze tip staat ook op mijn weblog met nog meer tips over het kweken van groenten (https://tinyurl.com/y2n4kzom). Hier staan ook opmerkingen en foto's bij ter verduidelijking.

Op onderstaande foto's zie je 2 ijsbakken op elkaar, bonenplantjes in de onderste ijsbak, bonenplantjes, geplant en 1 dag na het planten.

Bonen leggen
zo, 22/05/2011 - 19:19
BertPleizier

Goede tip! Ik heb gelijk wat reserve bonen gelegd.

Bij de tweede poging van het bonen leggen heb ik de bonen in plastic traytjes gelegd (van perkgoed) en deze in de ruimte van de cv-ketel gezet: lekker warm en door het raampje nog licht ook. Maar ook hier is de opkomst 50-60%.

Nu bij de derde poging eens kijken of het beter gaat.

za, 03/12/2011 - 22:27
Zjef

Als je de aanwijzingen en opmerkingen op mijn weblog volgt, dan moet het lukken.
Zet de ijsbakjes met vochtig keukenpapier en bonen op een warm plekje. Je zult dan binnen 4 - 7 dagen de eerste worteltjes zien verschijnen aan de bonen. En daarna de stengeltjes en de blaadjes.
Bij dit warme weer zet ik de ijsbakjes met bonen in het groene minikasje in de volle zon. Zie foto hieronder. 's-Nachts zet ik het kasje binnen.

Lees alle info op https://tinyurl.com/y2n4kzom

succes.

Bonen leggen
zo, 22/05/2011 - 23:19
BertPleizier

Ik Ben inderdaad benieuwd naar jouw techniek. Ik heb het gelijk zo gedaan.

zo, 22/05/2011 - 23:50
rubo

@Zjef
Heb net een bezoekje gebracht op je weblog.
Bijzonder verhelderend met erg goed doordachte oplossingen !

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag