brandnetel

5 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 di, 10/03/2009 - 21:07
Frans!

brandnetel

Hoi,

Ik heb begrepen dan brandnetels behalve pijnlijk ook zeer nuttig kunnen zijn. Bijvoorbeeld om vloeibare meststof van te maken. Heeft iemand hier misschien ervaring mee? Is het bijvoorbeeld voldoende om op gezette tijden verse bos brandnetels in je regenton te doen?

Alvast hartelijk dank voor je reactie.
Frans.

di, 10/03/2009 - 21:46
nokkie

Dag Frans, ik heb er zelf geen ervaring mee, maar dit vond ik op internet:
Brandnetelgier Voor het maken van deze vloeibare mest heeft men een vrij groot vat nodig, bijvoorbeeld een houten ton of plastic vat. Metalen vaten zijn niet geschikt. Doe een flinke portie vers gesneden brandnetels in het vat. Zowel de grote als de kleine brandnetel (Urtica dioica en Urtica urens) zijn bruikbaar, zolang de planten nog geen zaad hebben gevormd. Giet daarna het vat vol water, zo mogelijk regenwater. De vloeistof moet een handbreedte onder de rand blijven, omdat de gier tijdens de gisting schuimt. Roer het mengsel eenmaal per dag met een stok flink om, opdat er zuurstof bij het al gauw inzettende verteringsproces komt. Daarna legt men er en stuk gaas overheen, zodat er geen dieren in de gier kunnen vallen en verdrinken. Op een zonnige, warme plaats gist het spul bijzonder snel. Daarbij ontstaan echter ook vieze geuren, waarover de buren kunnen klagen. Strooi daarom een paar handvol gesteentemeel op de vloeistof of roer er een paar druppels extract van valeriaanbloesem door. Beide middelen binden de gierstank. Na ongeveer twee weken wordt de vloeistof helder. Dan is de gisting voorbij en de gier klaar. Nu kan men er ook een deksel op zetten. In de tuin wordt de brandnetelgier, in een verhouding van 1 : 10 verdund, direct bij de plantenwortels gegoten. Hij is geschikt als bijvoeding voor veeleisende gewassen als tomaten, kool, selderie, komkommer en prei. Bonen, erwten en uien mogen echter niet met brandnetelgier worden bemest. Eenjarige zomerbloemen, vaste planten, rozen, bessenstruiken en vruchtbomen hebben heel graag een scheutje brandnetelgier. Al na enkele dagen kan een oplettende tuinier zien, hoe goed de brandnetelgier werkt: de planten krijgen donkergroen blad. Ze groeien zienderogen, maar blijven daarbij gedrongen en stevig. Dit komt onder andere door het stikstofgehalte van deze plantengier. Men kan de brandnetelgier nog met andere geneeskrachtige planten verrijken en wijzigen. Zo kan de tuinier nog een paar handenvol paardenstaarten, smeerwortel, bieslook of uien doorheen mengen.(Bron: https://tinyurl.com/y3rhb2bz)

Als je van vlinders houdt: vlinders gebruiken brandnetels vaak als waardplant.

di, 10/03/2009 - 22:51
RdB

Hier ook een goede uitleg: https://tinyurl.com/35dx5dv

ruud

wo, 11/03/2009 - 23:27
Frans!

Bedank voor de reacties en informatie. Hier kan ik wel wat mee.

Groeten,
Frans.

do, 12/03/2009 - 09:06
Anoniem (anoniem geplaatst)

Het is goed wat er over brandnetelgier geschreven wordt, alleen zou ik het niet in mijn regentonnen willen doen vanwege de pikante geur en de goede verstandhouding met de buren.
Ik prop een grote gieter vol met brandnetel in water en laat dat staan totdat ik hem ruik en dan giet ik het onverdund tussen mijn struiken en vaste planten. Bij groente heb ik er geen ervaring mee, maar de tips die hierboven gegeven worden zou ik dan zeker ter harte nemen.

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag