Citrusboompje waarvan de bloemetjes afvallen!!

5 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 vr, 21/04/2006 - 22:35
lindahanekamp

Citrusboompje waarvan de bloemetjes afvallen!!

Ik heb een vraag waarvan ik het antwoord nergens kan vinden.
Nadat mijn vorige citrusboom 'overleden' is door kou heb ik een nieuwe citrusboompje gekocht bij een tuincentra.

Mooi boompje met een paar groene vruchten en veel bloemen. Echter mijn probleem is dat alle gevormde bloementjes eraf binnen te vallen! Ook de bloemen die ik handmatig bestuift heb en al kleine citroentjes aan het worden waren.

Ik begrijp er niks van! Ik heb hem binnen staan in schaduw/zon en geef hem 1x in de week speciale citroenen voeding... Ik heb hem echter nog niet verpot. Kan het daaraan liggen? Kan dat alleen de oorzaak zijn? Er welke grond zou ik dan moeten gebruiken?

Heeft iemand enig idee? Ik wil niet weer mijn boompje verliezen!
Help! :(

Ik hoor het graag!

Groeten Linda

vr, 21/04/2006 - 23:50
Anoniem (anoniem geplaatst)

Verpotten,laat de originele grond aan plant enkel de wortels een beetje loskammen,neem een grotere pot, plant hierin uw boompje met goede potgrond met klei voeg eveneens een beetje turf toe.
Zet uw plant reeds buiten indien geen nachtvorst.
Het is normaal dat de bloemen afvallen omdat ze niet bevrucht zijn.
Als ge goed naar de bloemen kijkt dan hebt ge er met vruchbeginsel en ook zonder, neem nu met een penseel de stuifmeel van deze zonder en breng dat aan deze met vruchtbeginsel. Soms vind ge enkel de bloemen met vruchtbeginsel
en geen zonder en dan is het moeilijk te bevruchten, daarom is het soms praktisch een tweede boompjes te hebben en kan men kruisbevruchting toepassen met meer succes.

Groetjes A.del

za, 22/04/2006 - 11:23
Anoniem (anoniem geplaatst)

Harstikke bedankt! Ik ga direct aan de slag!
Andere tips zijn natuurlijk ook altijd erg welkom!

Groeten Linda

zo, 10/06/2007 - 12:13
Anoniem (anoniem geplaatst)

hey linda,

de beste tijd om citrusplanten te verpotten is een eind in het voorjaar als de hergroei is begonnen. de planten moeten alleen verpot worden al er een duidelijk teken is da ze een grotere pot nodig hebben.een indicatie daarvoor is een sterke wortelgroei of een plant die wat zwak is. ook nieuwe planten moeten verpot worden omdat ze vaak in een relatief kleine pot of in ongeschikte grond staan. planten die uit het zuiden komen staan niet zelden in zware zand of leemgrond omdat de teelgebiedenvaak uit die aarde bestaan. ze worden daar vaak gewoon uitgegraven en met kluit en al in een pot gezet.soms word de kluit met plastic stroken vastgezet zodat hij niet uit elkaar valt.
kies voor het verpotten een niet te grote pot. de nieuwe pot moet in doorsnede slechts enkele cm groter zijn dan de oude zodat de aarde goed doorworteld kan worden.let er bij het verpottenaltijd op dat de wortelkluit niet onnodig beschadigd word en niet uit elkaar valt. als het een plastic pot is en de wortels zijn eruit gegroeid snij dan de plastic pot kapot zodat de wortels niet beschadigd worden...
planten die in een pot van klei gekweekt zijn, zijn lastiger te verpottenomdat hun wortels lastiger los te krijgen zijn.lukt het niet om ze uit de pot te halen dan kan het helpen om de wortels van de rand los te krijgen door er flink veel water over te gieten.
als de plant in de nieuwe pot staat dan wordt de resterende ruimte opgevuld met geschikte aarde en voorzichtig aangedrukt. bij jonge planten moet dat heel zorgvildig gebeurenom de tere wortels niet te breken of te beschadigen.
er bestaat speciale citrus potgrond die te koop is in de meeste speciaalzaken.
zorg er wel voor dat de plant niet lang met natte voeten kan staan want daar zijn ze gevoelig aan... om de drie a vijf jaar moet hij verpot worden...
eens per week of per 2 weken de plant bemesten van eind mei tot augustus...

hopelijk heb je je vorig boompje nog niet op de compost hoop gegoid want tijdens de winter is het niet ongewoon dat de bladeren oprollen en afgegooid worden als gevolg van lichgebrek of de droge lucht van de verwarming. in de vrije natuuur kan zich bij lage (nacht)temperaturen ook bladval voordoen. omdat citrusplanten taaie struiken zijn, herstellen ook kale exemplaren zich meestal wel in het voorjaar. het voorjaar en de zomer redden maar al te vaak met hun zonnekracht en warmte reeds dood gewaande exemplaren...

mvg
wim

ma, 03/12/2007 - 13:54
Anoniem (anoniem geplaatst)

Beste,
Ik heb ook een vraagje ivm mijn citrusboompje.
Ik heb dit voorjaar dit boompje gekocht in een tuincentrum. Had prachtige bloemen en reeds enkele vruchten. De vruchten zijn mooi gegroeid, maar nooit gerijpt (ze zijn nog groen en moeten rode citroen worden). Omdat de zomer niet echt schitterend was, heb ik het boompje in het najaar binnengezet - in de zon. Toch lees ik overal dat hij in de winter toch wat koude moet hebben. Helaas heb ik geen ruimte met veel licht en met een temperatuur van 5 graden. Wat moet ik doen? De plant in plastic noppenfolie inpakken en buiten zetten (onder een afdak) of in de garage waar het redelijk donker is (slechts 1 raampje). Wat moet ik ook doen met die vruchten? Laten hangen of ze er af halen?
Kan iemand mij helpen? Ik zou niet graag mijn boompje verliezen?

Bedankt

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag