Kraakzaad te Utrecht zoekt zaden en leuke ideeën

7 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 di, 15/06/2010 - 15:04
kraakzaad

Kraakzaad te Utrecht zoekt zaden en leuke ideeën

Beste plantenliefhebbers,

Graag wil ik me even voorstellen als nieuw forumlid;

Ik ben Pieter (19 jaar) en woon en studeer in Utrecht. Sinds 1 Juni ben ik
bezig het project 'Kraakzaad' op te zetten om mensen meer bewust te maken
dat zelf groente verbouwen heel leerzaam, gezond, lekker en goedkoop is.
Bovendien is het stukken beter voor het milieu als meer mensen eigen
pepers, paprika's en andere groente thuis gaan kweken.

Sinds 1 juni 2010 heb ik mooie zonnige ruimte beschikbaar in het autonoom
center 'toekomstvisie' ( meer info
https://tinyurl.com/y4a8d8kz ) te Wittevrouwensingel 76,
Utrecht.

De doelen van 'Kraakzaad' zijn;
- Mensen bewust maken dat veel groenten gewoon thuis voor het raam kunnen
groeien.
- Een plek waar mensen zaden en stekjes kunnen brengen, halen(gratis) of
ruilen.
- Een niet commerciële plek waar plantenliefhebbers elkaar kunnen ontmoeten
en rustig een bakje thee of koffie kunnen drinken.

Op dit moment 14 juni heb ik iets van 40 plantjes in de etalage staan
waaronder madame Jeanettes, witte pepers, groene pepers, snackkomkommers,
tomatenplanten, pluksalade, radijs, spinazie. (foto's wil a.s. weekend gaan
maken)

Ik ben op zoek naar plantenliefhebbers die willen helpen doormiddel van
ideeën of ter beschikking stellen van zaden.
Mijn mailadres is reteip20athotmail [dot] com

Groetjes,

Pieter

di, 15/06/2010 - 16:31
Bushdoctor

Hallo Pieter,

Wat een geweldig initiatief! Ik ben 's zomers ook altijd druk bezig om wormenmest en plantjes weg te geven die ik (bewust) te veel heb gemaakt maar daar bereik ik slechts een paar vrienden mee. Jij pakt het behoorlijk openbaar aan zeg! Dat klinkt te gek.

Er is trouwens een organisatie die het nog groter aanpakt. Ze heetten vroeger Zaden voor Leven maar hebben onlangs hun naam veranderd in Zaden voor Voedsel. Deze mensen verzamelen allerlei soorten zaden die meestal uit het voedsel komen dat we kopen. De zaden worden massaal naar derde wereld landen verstuurd om daar de bevolking te helpen zichzelf te voeden. Misschien wil je hierover ook eens je licht opsteken: https://tinyurl.com/mr4ofy

Ik vroeg me af waarom je de naam Kraakzaad hebt gekozen en ben op de pagina gaan kijken die jij linkte. Dat verklaarde een hoop: Je komt uit de krakers-scene! De naam klinkt lekker, het is een beetje provocerend. Ik mag dat wel.

Als jullie bij me in de buurt zaten zou ik mee willen doen als compost-man! Ik weet er inmiddels veel van en denk dat het een belangrijk onderdeel is van een gezonde tuin en gezonde toekomst voor ons milieu. Als je er de juiste plek voor hebt kun je zowel de wormen als de mest in grote getalen bijna gratis produceren. Je helpt daarnaast je omgeving weer van een hoop afval af. Dubbele win dus. Het kost wat tijd en moeite maar misschien is dat juist een mooi project voor jullie groep. Je zou dat uit kunnen bouwen tot iets wat verkocht wordt aan het publiek. Juist als je dingen weg wilt geven heb je geld nodig om dat te faciliteren. - Ik heb veel info over liggen over wormen kweken als je je er eens in wilt verdiepen.

Hebben jullie ook plannen om in de toekomst uit te breiden door stukken land aan te bieden? Het zou natuurlijk geweldig zijn als je niet alleen de zaden en planten kon leveren, maar ook nog eens de plek om het te verbouwen. Zo'n gezamenlijke tuin is een laagdrempelige ontmoetingsplaats bij uitstek. Je zou eens met de gemeente kunnen praten of ze ergens een stuk grond braak hebben liggen dat je kunt gebruiken. Of je gaat volgens je oude traditie te werk en je kraakt ergens een stuk land. Guerrilla-Gardening wordt dat ook wel genoemd. ;)

Ik heb zaden verzameld waar je wat mij betreft wat van mag hebben maar het zijn de meest voorkomende zaden vrees ik. Meloen, paprika, pepers, etc. Ook heb ik een grote lading tomaten- en aardbei-plantjes staan die je zou mogen hebben maar ik ben bang dat je te ver uit de buurt zit. (Drenthe hier).

Ik wens je erg veel succes met jullie plannen en hoop dat de term Kraakzaad een algemeen begrip wordt. Veel plezier met het weggeven van spullen en het blij maken van andere mensen!

Groeten!
John.

di, 15/06/2010 - 19:29
slakje

ik vrees dat als je planten en zaden gratis zou uitdelen het de 'verkeerde' mensen zou aantrekken die het aanbod dan wat misbruiken , het lijkt me beter planten voor extreem lage prijs te verkopen zodat de kans dat anderen er nog iets aan verdienen op gratis planten uitgesloten wordt ..

voor de rest is het een zeer goed idee

di, 15/06/2010 - 23:36
kraakzaad

@ John(bushdoctor), wat een leuke reactie.

De informatie over de compost en seeds for food zijn erg nuttig. We willen
misschien een composthoop gaan maken al hebben we bijna geen tuin. Dus dan
moet echt alles heel goed versneden

do, 17/06/2010 - 15:58
Bushdoctor

Hoi Pieter,

Hoe gaat het met de zaailingen, ben je d'r al een hoop kwijt? Mijn tomaatjes vinden hier gelukkig langzaam maar zeker nieuwe eigenaars.

Je kunt me via email bereiken onder de naam SceneryCentral bij de guys van Gmail. Als je foto's gaat maken is het misschien wel leuk om ze hier te linken. Ze moeten daarentegen dan wel erg klein worden gemaakt. De website Photobucket.com zou een uitkomst kunnen zijn. Daar kun je gratis foto's opslaan en anderen jouw album laten bekijken. (Of de foto's doorlinken naar andere websites. Helaas laat dit forum dat niet toe).

Het is jammer dat jullie niet veel ruimte ter beschikking hebben, maar voor een compostbak heb je altijd wel plaats. Hij hoeft niet groot te zijn en kan op een plek staan waar je normaal geen planten neer zou zetten. In de volle schaduw bijvoorbeeld. Ale jullie ook maar enigszins milieubewust willen tuinieren dan ben je eigenlijk verplicht om te starten met composteren. ;) Het is het kloppend hart van je tuin. Niet alleen is het een ideale afvalverwerking, het levert ook nog eens het beste wat je je planten kunt geven.

Je kunt vrij eenvoudig en kostenloos een leuke compostbak maken. Met oude pallets bijvoorbeeld. Die hebben ongeveer de juiste afmetingen, laten veel zuurstof door en ze zijn niet geverfd of geïmpregneerd. Met drie pallets kun je al een bak vormen die aan de voorkant open is. Met vijf pallets kun je twee bakken naast elkaar maken. Dat zou een ideale opstelling zijn. Je kunt dan de volle bak in de lege keren om zo verse zuurstof in je bult te krijgen.

Voordat ik mijn verhaal weer ga uitbreiden naar de wormen ga ik maar eens afsluiten. ;) Ik hoor wel van je via Email als je extra info nodig hebt of als je gewoon eens wilt babbelen over jullie projecten.

Groeten en veel succes!
John.

zo, 20/06/2010 - 18:30
kraakzaad

Hierbij enkele foto's

https://tinyurl.com/y6ldsd5r
Gekregen pepers aan het drogen.

https://tinyurl.com/y3qvqup4
De ruimte waar de groentes gekweekt worden, er moet nog veel ingericht
worden maar het begin is er.

https://tinyurl.com/y28h5rnv
De werkbank die ik afgelopen vrijdag heb gemaakt.

https://tinyurl.com/yy5grcd7
(snack) komkommers doen het heel erg goed, groeien een paar centimeter per
dag. De grootste krijgt nu de eerste bloemen.

https://tinyurl.com/yyth2xkc
De 27 soorten pepers zaaien in de mini kasjes, de zaden heb ik gekregen van
Mick. :D

https://tinyurl.com/y3qhm2ml
De minikasjes voor het raam, nu wachten.

https://tinyurl.com/y66dnkhs
veel tomatenstekjes en andere leuke groentes.

Heeft iemand nog leuke groentezaden over ?

Kraakzaad te Utrecht zoekt zaden en leuke ideeën
wo, 14/07/2010 - 16:16
Anoniem (anoniem geplaatst)

Hoe gaat het nu met kraakzaad?

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag