laos en gemberplant

3 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 zo, 12/11/2006 - 09:32
Anoniem (anoniem geplaatst)

laos en gemberplant

Hoi allemaal, ik ben op zoek naar een laos/gemberplant of naar een manier om deze van stek op te kweken.
Alle tips zijn welkom.

Alvast beddankt, Sas

zo, 12/11/2006 - 12:55
Anoniem (anoniem geplaatst)

Een gemberwortel koop je in een Indische toko en kun je eenvoudig oppotten. Op een warme plek met voldoende licht loopt de wortelstok wel uit.

zo, 12/11/2006 - 23:31
Anoniem (anoniem geplaatst)

Laos is de gemalen wortel van de Kaempferia galanga. De knol is verkrijgbaar via de (internet) verzendhandel in gembers en andere exoten. De gewone huis en keuken gember is Zingiber officinale en zoals Greenconnection opmerkt bij de groenteboer te koop. Verse gembers lopen probleemloos uit, wel kan het even duren. Naast de genoemde twee zijn er vele leden van de gemberfamilie waarvan de rhizomen als specerij, kleurstof of medicijn in gebruik zijn. Curceuma longa levert b.v. de gele kleurstof voor Koenjit en Kerrie. Ook de zaaddozen worden wel gebruikt b.v. van de Elettaria cardamomum (cardamom).
Er zijn zeer veel gembers in cultuur voor de sierteelt. Enkele zijn ook in gebruik in gematigde streken (Hedychium, Cautleya, Roscoeainfo-icon en nog zo een paar) als tuin of kuipplant. Curcuma's worden vooral als kamerplant angeboden maar sommige slagen er in bepaalde Curcuma soorten als kuip of zomerbol te kweken.
Een aardig boek (schijnt wel van jatwerk aan elkaar te hangen) is "Hardy gingers" van T.M.E. Branney.
Slechts weinig gembers zijn te vinden in de reguliere handel.

M.vr.gr.,
Ruud

Onderwerp gesloten