Mislukte kersenoogst

9 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 ma, 21/06/2004 - 21:32
kace

Mislukte kersenoogst

Mijn anders zo goede kersenoogst is compleet naar de maan.
in bijna alle kersen zit een (of zelfs meerdere) kleine wormpjes (zien er uit als maden maar zijn slechts 2-3 mm. klein.
heb hoogstamkersenbomen van ca 80 jaar oud. wie weet er iets te melden omtrent mijn probleem, wat de oorzaak kan zijn en hoe het te voorkomen is het volgend seizoen.

za, 26/06/2004 - 23:57
Anoniem (anoniem geplaatst)

Mogelijk aantasting door de kersenvlieg. Meestal is de schade beperkt!
Aangetaste en afgevallen vruchten zo spoedig mogelijk verzamelen en vernietigen door ze in een diepe put in te graven.

vr, 17/06/2005 - 00:34
Anoniem (anoniem geplaatst)

Wij hebben dit jaar hetzelfde euvel. Ik kwam er pas achter nadat ik de kersen gebruikt heb om in te maken (toen niets van gezien). De volgende dag met een nieuwe lading geplukte kersen zag ik op gegeven moment maden (dacht ik). De goede kersen - nog steeds niets vermoedend - uitgezocht. Gaan ontpitten. En ja hoor, balen. Na het opensnijden blijken bijna alle kersen aangetast te zijn.
En we hebben er al tamelijk veel van gegeten. Niet echt een prettig idee. Kan het kwaad en moeten we de boom misschien snoeien en spuiten?

vr, 17/06/2005 - 22:40
Anoniem (anoniem geplaatst)

Na een jaar ben ik er inmiddels achter wat het is. Het is een rupsje wat daar is achtergelaten door een mot, welke ook welk bekend staat onder de naam pruimenmot, want het probleem schijnt zich ook voor te doen bij pruimenbomen.
De bestrijding is wel wat gecompliceerd, want je moet er voor zorgen dat de mannelijke motten worden gevangen, zodat de soort zich niet kan voortplanten. Dit kan gebeuren met een bepaalde lokstof. Ik ben er echter nog niet achter welke dit is en waar ik er aan zou kunnen komen. (woon in Hongarije, dus daar loop je niet zo gemakkelijk een tuincentrum in en leg je je probleem even uit, omdat ik de taal niet spreek en de gemiddelde hongaar géén of slechts zéér beperkt een buitenlandse taal spreekt.)
Omdat mijn twee kersenbomen al heel oud (en lelijk) zijn, heb ik de weg van de minste weerstand gekozen en ga ze binnenkort omzagen, waarna ze gaan dienen als stookhout de komende winter..........

vr, 23/06/2006 - 13:07
Anoniem (anoniem geplaatst)

Vruchten lijden, maar...
Kersenvlieg is goed te bestrijden

Vanaf mei vliegt de kersenvlieg, op zoek naar kersenbomen. Hier legt deze kleine vlieg haar eieren in rijpende kersen. De maden uit de eieren eten van het vruchtvlees. De kersen kunnen hierdoor vroegtijdig afvallen. Als de made volgroeid is, vaak gelijktijdig met de kers, kruipt deze via een gaatje uit de vrucht. Op deze plek gaat de vrucht snel rotten. Hele oogsten kunnen zo verloren gaan.

Kersenvliegen (Rhagoletis cerasi) komen vooral in warmere streken voor, dus in midden en zuid Europa. Vroeger hadden kwekers in Nederland er dan ook nauwelijks last van maar de laatste jaren wordt de kersenvlieg ook in ons land steeds vaker gezien. Behalve op gekweekte kersen, parasiteren de kersenvliegen ook op wilde kersen en op vogelkers (Prunusinfo-icon avium).

Levenscyclus
Een kersenvlieg overwintert als pop in een cocon in de bodem. Deze kan hier wel twee tot drie jaar overleven. Als de bodemtemperatuur rond de twintig graden is, meestal vanaf mei, komt uit de pop een volwassen vlieg. Deze is slechts 4-5 mm groot. Het lichaam is zwart met een gele vlek op de rug. De vleugels zijn doorzichtig met vier zwart-blauwe strepen. Na een dag of tien legt het vrouwtje eieren in kersen die net van groen naar geel beginnen te verkleuren; per kers één ei, net onder de schil. Daarna markeert ze de kers zodat er geen tweede ei in afgezet kan worden en de larve straks de hele kers voor zichzelf heeft. Na een week komt uit het eitje een larve die uiteindelijk 4-6 mm lang wordt. Deze eet van het vruchtvlees. Na drie weken is de larve volwassen en bijt zich een weg naar buiten. Op de grond kruipt de larve een paar centimeter in de bodem en verpopt zich hier om als pop te overwinteren.

Schade en maatregelen
Een kersenvlieg legt 100-250 eieren. Omdat ze per kers maar één ei legt, is de schade van één vlieg al heel groot. De grootste aantastingen vinden plaats als het warm is, met name in juni en juli. Vroege kersen hebben nauwelijks last van de kersenvlieg omdat het vrouwtje de eieren alleen legt in groen-gele en niet in rode kersen . Ook bij lage temperaturen en veel neerslag tijdens het rijpen van de kersen, zal er weinig aantasting voorkomen, want dan vliegt de vlieg niet.
Het beste kunt u vroeg, dus al in mei, gele stroken met lijm (in de handel) in de kersenbomen ophangen. De vliegen worden aangetrokken door het geel en blijven plakken. Hiermee kunt u snel zien of er kersenvliegen in de buurt voorkomen en dan spuiten of meer stroken ophangen. Het is mogelijk om alleen met lijmstroken de aantasting vrijwel geheel te voorkomen. Trouwens, het blijkt dat het niet schadelijk voor de gezondheid is als u kersen met larven en al hebt opgegeten.

vr, 30/06/2006 - 00:35
Anoniem (anoniem geplaatst)

wij hebben een huis gekocht waarin een pracht van een boomgaard staat ...dus ook lekker kersenbomen en ja hoor wat hebben wij er veeeeeeeeeeeel van gegeten ... toen er ons iemand vertelde dat we moesten uit kijken voor de kersenvlieg waren wij nieuwsgierig en sneden een kers in het midden door ... en wat bleek er zat een wormpje in ... er volgde veel kersen waar een wormpje in zat..... jammer de kersen hangen zo mooi aan de boom .

wat kunnen wij nu nog doen ? en is dit schadelijk wij aten echt wel veel kersen

j&jy

zo, 02/07/2006 - 18:13
Anoniem (anoniem geplaatst)

Het antwoord is al gegeven door Magnum. Wij kwamen er ook pas na jaren achter dat er wormpjes in de kersen zaten. Veel kersen gegeten, er jam van gemaakt en ingeweckt, maar nooit ergens last van gehad. Ik heb ze er ook liever niet in en ga de raad van Magnum opvolgen, maar mij lijkt het, als je niet vegetarisch of vegenistisch bent, verder niet zo'n probleem. Aangezien het klimaat langzaam verandert zal het wel steeds meer voorkomen vrees ik. Als je tenminste niet chemisch wilt bestrijden. (beter een wormpje gegeten dan een kers met bestrijdingsmiddelenresidu dunkt me)
Overigens, als je kersenjam koopt weet je ook niet zeker dat ze er niet inzitten, ook al staan ze niet op het etiket :) . Je ziet en proeft er per slot van rekening niks van.

di, 04/07/2006 - 18:59
Anoniem (anoniem geplaatst)

Vraag o.a. aan Magnum
Waar koop je zulke lijmbanden?

zo, 24/06/2007 - 23:27
dirkske

Hallo, wij hebben ook dit probleem.
die gele lijmstroken waar jullie over praten , zijn dat van die spiraalvormige stroken, die men vroeger ook in huizen zag hangen.
ze zitten in zo een groen kartonnen kokertje dat je dan moet uittrekken, zijn het die?

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag