Opslaan van bieten, wortelen e d.

7 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 ma, 19/07/2010 - 10:01
hans houtakkers

Opslaan van bieten, wortelen e d.

Omdat ik een forse oogst bieten ( en ook wortelen) heb wil ik deze opslaan voor een later gebruik. Alleen H O E ?

Volstaat het om ze in het donker op te slaan, moeten ze gekoeld worden moet ik ze onder zand bewaren?

graag jullie reactie(s)

gr
Hans

ma, 19/07/2010 - 20:11
roland1977

sorry hans maar daar weet ik geen antwoord op maar ik heb ook wortelen staan en ik vroeg me af hoe ik het beste kan zien wanneer ik die kan oogsten,heb jij daar meschien een tip voor hoe ik dat makkelijk kan zien behalve eruit trekken ?

ma, 19/07/2010 - 20:20
Anoniem (anoniem geplaatst)

Vlak naast het bed wortelen even met de hand wat grond weghalen.Dan kun je prima zien hoe groot de wortel is.

ma, 19/07/2010 - 20:22
Anoniem (anoniem geplaatst)

Bieten en wortelen kun je opslaan in een aardappelkist met een jute zak er over.Wegzetten op een donkere en luchtige plek.

wo, 21/07/2010 - 05:35
anja176

Als je een diepvriezer hebt geef ik je de volgende tip:Goed schoonmaken en raspen,een grote pan water opzetten ,eerst laten koken,dan wortels erin en NIET op de ouderwetse manier blancheren maar ze echt even stevig(5 minuten pm)doorkoken,zodanig dat ze wel nog zg byte hebben,maar wel iets zachter zijn geworden.Dan heb je het hele jaar echt lekkere wortels die niet zo taai of ingevroren smaken,en die je later gewoon weer kunt koken!
Helaas word het wecken van groente tegenwoordig afgeraden,dit voor gevaarlijke bacterien (botulisme)e.a schimmels.Groetjes,Anja

wo, 21/07/2010 - 10:36
hans houtakkers

Invriezen is natuurlijk een mogelijkheid, maar ik wil ze gewoon opslaan en dan vers gebruiken.
Ergens op deze site heb ik een berichtje gevonden (2004) waarin geschreven is dat 8cm zand, bieten, 8cm zand, bieten 8cm zand etc.
een prima manier is om bieten/wortelen op te slaan.
Ik heb gisteren dan ook maar de gok genomen en op bg wijze m'n bieten gearchiveerd -:)

gr
hans

wo, 21/07/2010 - 19:29
kamperfoelie

Hallo,

Ik heb vorig jaar winterwortels opgeslagen. een deel in een jutezak in de schuur (vorstvrij, koel en donker). Dit was niet zo'n succes de wortels werden snel rimpelig en slap. Een deel in de grond. Ik heb een plastic mand met gaatjes erin (zo klein dat er geen muizen door kunnen)in de grond gegraven afwisselend een laagje aarde, laag wortels, laag aarde en afgedekt met stro. Het probleem was dat het zo hard vroor dat ik er niet meer bij kon, en alsnog de hele boel in een keer moest verwerken omdat ze al gingen uitlopen. Maar ze zijn wel lekker knapperig en vers gebleven. In normale winters een goed oplossing denk ik. Google maar eens op inkuilen/bewaren groente of kijk eens in een ecologisch tuinboek, want er zijn nog veel meer mogelijkheden. veel succes ermee

Groet, Mariska

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag