sperciebonen

4 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 ma, 08/08/2005 - 10:36
renata

sperciebonen

Dit jaar voor het eerst een groentetuin, dus mijn kennis is nog niet zo groot wat betreft sperciebonen, ik heb 3 spercieboonplanten om 1 stok heen groeien. Nou zag ik laatst bij een ander dat ie 3 stokken had, een soort wigwam, is dat beter? Als ze boven de stok uit groeien, wat dan?

ma, 08/08/2005 - 15:45
Anoniem (anoniem geplaatst)

Ja, dat is beter, staat ook steviger. Je kan ook, zoals veel gedaan wordt, twee stokken tegenover elkaar op 60 cm afstand bovenin naar elkaar toe en op 40 cm afstand weer en zo een aantal keren naar behoefte en dan bovenin waar ze elkaar op schouderhoogte kruisen een stok horizontaal in de rij leggen en ze daar binden met touw of een ijzerdraadje. Je krijgt dan echt een hele rij waar je in het begin sla en radijs tussen kan laten groeien. Leg 4 of 5 boontjes bij een stok. Op het ogenblik groeien de bonen overal ver boven de stokken uit (we hadden het er gisteren nog over), komt vast door de vele regen. Gewoon laten groeien, daar komen ook nog bloemetjes en bonen aan. Als je van bonen houdt, zou je ook eens spekbonen kunnen proberen; die zijn net als sperziebonen maar dan forser. Wij waren er gek op.

za, 13/08/2005 - 11:45
Anoniem (anoniem geplaatst)

O wat een goeie van de sla en radijs!

za, 27/08/2005 - 00:35
Anoniem (anoniem geplaatst)

Er zijn verschillende manieren om uw stokken te plaatsen. De wigwam heeft het voordeel boven de gewone rij, dat ze aan de bovenzijde meer licht krijgt. Ook is er nog de z.g.n. Surinaamse manier. Hierbij wordt één rij stokken onder een hoek van 45 graden en een afstand van 60 cm in de grond geplaatst. Daarna wordt een rij stokken andersom tussen de stokken geweven.De stokken staan dus op de grond 30 cm uit elkaar. Deze manier heeft bijna geen versteviging in de vorm van touw of ijzerdraad nodig. Ik zet mijn stokken altijd Noord-Zuid, om zowel
's morgens als 's middags van de zon te kunnen profiteren. Ik zet altijd vijf bonen bij iedere stok en laat er tenslotte drie staan. Ook zaai ik nogeens een tiental boontjes op de kop van het bed als reserve, die ik later verwijder of eventueel gebruik.

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag