tomaten buiten kweken tips

16 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 ma, 19/04/2010 - 00:47
simke

tomaten buiten kweken tips

graag willen wij tomaten buiten kweken. maar een tomaten plant houd niet van regen op zijn blad. nu kan je van die leuke plastic kasjes kopen. dat is leuk maar niet voor op een school plein waar ook nog 320 kinderen spelen. ik zoek een goedkopen oplossing die ook nog hufter proef is. zelf dacht ik er aan om grote doorzichtig plastic zaken over de plant te te treken. voor de regen. en ik denk dat er dan wel lucht gaatjes in moeten zitten.of hoef dat niet.

of heeft iemand een ander oplossing.

ma, 19/04/2010 - 01:33
Anoniem (anoniem geplaatst)

Van alle planten, die je op een schoolplein zou kunnen planten, is een tomaat wel de meest kwetsbare. Je spreekt zelf al van hufterproef.....hoe stressproef ben je zelf? Dit geeft alleen maar ergernis. Een tomaat is beter bestand tegen regen, dan tegen 320 schatjes.

ma, 19/04/2010 - 23:27
D_SDennis

Haha, daar zit zeker wat in! Maar ik ben er altijd voor om kinderen met planten in aanraking te laten komen. En wat betreft tomaten, regen is geen nekel probleem, mits je de planten ook goed in de zon hebt. Anders komt het niet goed, ook al niet met rijping van je vruchten.

di, 20/04/2010 - 12:24
Mosmanneke

Planten voor op een schoolplein? Vuurdoorn, Meidoorn,wilde bramen en wat rozensoorten.

di, 20/04/2010 - 14:36
Anoniem (anoniem geplaatst)

En daar dan zeker een randje brandnetels omheen?

di, 20/04/2010 - 21:37
Mosmanneke

Je haalt me de woorden uit de mond.

di, 20/04/2010 - 22:50
D_SDennis

Mosmanneke heeft meer op met de natuur dan met kinderen....

di, 20/04/2010 - 23:28
simke

brandnetels hebben wij genoeg in onze school plein tuin. ik denk toch dat ik er maar een stuk kippengaas op mijn perk ga zetten van 150 hoog dan is het wel hufter proef. of ik zet in elke tuin een tomaten plant dan blijven de kids wel van de tomaten af. maar ik zal de tomaten zeker goed in de zon zetten. en laten bewateren alleen aan de voet van de plant.

di, 20/04/2010 - 23:48
Anoniem (anoniem geplaatst)

Hoe zit het met de zomervakantie? Wordt er dan ook naar gekeken?

wo, 21/04/2010 - 01:17
simke

in de zomer is de school gesloten. maar de BSO open en ik werk op de BSO en deze is 5 dagen in de week open. dus 5 dagen in de week andacht voor de tomaat. dus dan kunnen de platen in alle rust veder groeien en rijpen. want dan hebben wij maar 20 schatjes die zeker van hun eigen kweek afkunen blijven.

do, 22/04/2010 - 10:07
Mosmanneke

Och Dennis een Spartaanse opvoeding is nooit weg!

do, 29/04/2010 - 03:41
Bushdoctor

Probeer de kinderen niet buiten de tuin en van de vruchten af te houden, maar haal ze er juist bij! Buitensluiten heeft een averrechts effect. Denk even aan de tijd dat je zelf een kind was. Wat deden we als we ergens niet mochten komen? Precies: Dan gingen we juist daar heen om rotzooi te schoppen.

Bang voor te weinig tomaten? Zet extra planten neer! De kinderen kunnen hierbij helpen en zullen op die manier veel meer respect hebben voor iets wat ze zelf geplant hebben en zien opgroeien. Kinderen die hiermee bezig zijn zullen zelfs anderen op slecht gedrag aanspreken.

Denk ook eens aan wat andere planten waar flink van gesnoept kan worden zoals aardbeien, worteltjes, radijs, bramen, frambozen, etc. Hoe meer je plant, des te meer er over blijft. Veel succes!

za, 01/05/2010 - 22:28
simke

ik geloof dat ik een leuk onderwerp heb aangesneden. maar goed van de week via het berdijf waar ik werk een groen doen kistje gekregen met aarde div. zaden. en nog leuke kweek tips. en bloempotjes, en doorzichtige kweek bakjes. het was in gepakt in een silofaan papiertje. ik had de groen doen doos buiten in het zicht gezet en tegen de groep gezecht dat er een kado was bezorgt. het kado wert uitgepakt en in groepjes van twee hebben ze nu nog meer tomaten, augurken,peterselie,brasilicum,bislook en sla gezaaid. dit is in de BSO.

op school hebben de kinderen bij ons kweek bakjes geleend en in de kweekbakjes paprika, en tomaat gezaaid. ik zij gelijk al tegen de school kinderen dan hebben jullie wel heel veel paprika plantje. en tomaat. we kunnen wel gaan ruilen onderling en dat vonden ze een goed idee.

ook heb ik bij een tuin centra plastic hoezen gevonden met gaatjes die je over je tomaten plant kan heen trekken. om ze te beschermen tegen de regen. dit ga ik dit jaar uit proberen. je kan ze zelf op maat knippen. en dan over je tomaten plant heen schuiven.

wat wij veder nog in onze tuin hebben zijn aardbeien,radijs,wortel,braam,framboos,tuinbonen,sla,komkommer,augurk,
rodekool, en als ze kids van de bloesem afblijven hebben wij ook nog appels. voorig jaar haden wij geen appels door de storm. was alle bloesem er uit gewaait. kijken wat et dit jaar wordt. anders ga ik de boom maar eens even bij mesten.

een tip wat ik in de groen doen doos zag is dat je de trossen van de tomaat kan ondersteunen met de lege netjes van de sinasappel,manderijn of ui. deze netjes maak je dan vast aan de steun paal. deze tip had ik nog niet eerder gezien.

zo, 02/05/2010 - 00:12
guy_fruit

Tomaten zijn zeker geen gemakkelijk te telen groenten voor een school! Er is regelmatig onderhoud en verzorging bij nodig. De kans op mislukking is ook heel groot.
Als je zelf geen ervaring hebt in het telen van tomaten, dan is er op school een grote kans op mislukking! Het gebruik van geperforeerde zakken om over de planten te trekken geeft onvoldoende bescherming tegen regen en schimmels.

Meer kans op een goed resultaat geven paprika's en ananaskers (Physalisinfo-icon).
Ananaskers kan je nu nog zaaien. Paprikaplanten kan je nu beter aankopen.
Allebei deze groenten geven in openlucht op een zonnige, warme plaats een heel goede kans op lukking. De kans op schimmelaantasting is zeer klein bij deze vruchtgroenten.

Guy

zo, 02/05/2010 - 00:18
simke

oke bedankt voor je tips. maar wat is ananaskers (Physalisinfo-icon).
daar hem ik nog nooit van ge hoort of is het tuin kers? en wat voor vruchten krijg je dan.

za, 15/05/2010 - 14:17
monet

Indien je tomatenplantjes nog klein zijn kan je bv een lege petfles van water of limonade over je planten zetten. Schroefdop er af voor de verluchting en bodem afsnijden. En dan heb je ook een serre Tot de plantjes groot genoeg zijn. Tegen dan zijn de buitentemperaturen toch al hoog genoeg.

Ananaskers is een oranje vrucht ingepakt in een soort lampionnetje. De smaak is licht zurig maar wel lekker en mooi. Tegenwoordig te koop in de supermarkt ergens in de herfst bij het exotisch fruit. In mijn supermarkt toch.

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag