vraag ivm aardbeien en uitlopers

28 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 do, 27/05/2010 - 14:44
1-1-1985-

vraag ivm aardbeien en uitlopers

hoi ik heb een aantal vragen over aardbeien ik heb vorig jaar een mooie hangpot gekregen waar ik veel (en ook de vogels) van kunnen eten heb. nu werkt mijn ma in een tuincentrum en kon ik goedkoop zeer mooie plantjes kopen, ook veel uitlopers van de hangpot gehad alleen nu valt mij op dat ze dit jaar (heb nieuwe aardbeien inde hangpot gezet) dat ze in men serre al zeker 15 uitlopers hebben. en nu sinds vorige week komen er ook uitlopers aan men andere 1jarige planten die buiten staan. nu heb ik al wat mooie groene vruchten aan al men planten hangen, dus ik dacht ik vang deze op omdat elk plant erbij later nog meer kan oogsten. maar ik vroeg mij af of dit normaal is? ik had dit vorig jaar pas in het najaar. het valt me ook op dat dit enkel bij de plantjes voorkomt die ik gekocht heb of zelf van uitlopers heb gekregen. dus bij al mijn 2jarige (of 3weet niet of dat bij een aardbij kan?)hebben dit dus niet.

nog een ander vraagje: ik heb dus zoon plastiek goedkoop serretje waar ik bovenaan (als het lekker weer is dik 30°) die hangpot heb hangen en onderaan staan mijn tomaten, nu moet ik elke avond als ik die aardbei giet hem een nacht buiten laten staan omdat anders men tomaten nat worden, en dat hebben ze niet graag uiteraard. dus heb ik onderaan (bij de uitloperpotjes) wat humus van oude potjes gedaan (je weet wel die jiffy dingetjes https://tinyurl.com/y3npy4ru ) om het water beter vast te houden en dus niet te gaan lekken. zo hang ik hem elke ochtend weer terug erin, maar is dit goed of zijn er betere manieren om lekken te voorkomen?

and last but not least

welke meststof gebruiken jullie? ik had eerst zo van die gele ronde dingetjes (weet de naam niet) en korrels koeiemest maar is er niks beters inde handel? vloeibare meststof die ik bv met het watergeven kan mengen?
(foto is van aardbeien inde serre)

bedankt alvast!
mvg Jan

vraag ivm aardbeien en uitlopers
zo, 30/05/2010 - 00:24
Bushdoctor

Hallo Jan,

Er wordt op dit moment in een andere topic over hetzelfde onderwerp gediscussieerd. Vandaar waarschijnlijk het gebrek aan antwoorden hier. Veel mensen hebben hetzelfde gemerkt als jij en hebben dus ook al vroeg uitlopers gekregen.

Bij je vraag over het water geven van de aardbeien in de serre vermeld je dat tomaten niet graag nat worden. Volgens mij krijgen tomaten die in de vrije natuur staan elke druppel water die er uit de lucht valt over zich heen dus zo schadelijk lijkt me dat niet. Een beetje lekwater moet volgens mij niks uitmaken. Mijn (ondeskundig) advies zou zijn: Niet moeilijk doen en gewoon lekker laten hangen tijdens het water geven.

Last but absolutely not least, laat je alsjeblieft niet verleiden tot chemische meststoffen. Die doodden al het bacterieel leven in je aarde zodat je in vicieuze cirkel terecht komt van kunstmatige bestrijding en bemesting. Gewoon goeie compost gebruiken en af en toe aanvullen met wat koeiemest(korrels).

Mijn beste en meest heftig producerende aardbeien staan tussen de stenen op mijn terras met hun voeten in geel zand. Die krijgen helemaal niks behalve wat water en blijven de hele zomer vruchten geven. Zo veeleisend zijn ze dus niet.

Veel succes!
Groeten,
John.

zo, 30/05/2010 - 17:39
31048

bedank voor de reactie, ik had dat topic niet gezien heb hem even snel doorgenomen. over dat laten hangen tijdens het watergeven ik heb de tomatenplanten die er onder stonden vervangen omdat ze helemaal geel waren verkleurd en er eigelijk niet veel leven meer inzat.

heb op plaatsen waar de zon veel opde muren staat een paar planten gezet en omdat de warmte daar lang inblijft doen ze het daar ook perfect.
dus eigelijk hebben aardbeien helemaal niks nodig van meststoffen als ze het bij jou op geel zand ook goed doen? ik heb eergisteren een extra zakje koeiemestkorrels gaan halen. die had ik dan eigenlijk niet nodig? ;) ze lusten het toch dus geef ik ze elke maand een klein schaaltje mee bij hun drinken.

had trouwens nog een vraag ik zag dat de bladeren van de planten die buiten staan al het licht voor de vruchten wegnam dus heb ik een aantal bladeren verwijderd en nu beginnen de knopjes toch groter te worden. dit had ik vorig jaar niet gedaan en toch kwamen er grote vruchten aan. was dat misschien al gebeurd voor ik hem kocht? of hebben aardbeivruchten helemaal geen licht nodig en doen de bladeren al dat werk?

over wat je zegt over compost, mijn compostbak is nog in aanbouw dus daar heb ik nog niks aan. heb hier nog een oude zandbank waar ik al het zand ga uithalen en daar men compost ingooien (niet zoon plastiek ding maar een ingebouwde) dat zal wel door gaan als compostbak of niet?

chemische meststoffen gebruik ik nooit. ik gebruik zelfs bij bloemen nog geeneens verdelgingsmiddelen dat is iets wat je best niet kan doen bij aardbeien :)

mvg jan

wo, 02/06/2010 - 19:12
Bushdoctor

Hallo Jan!

Ik ben helaas geen deskundige op vele gebieden maar wordt door mijn fouten gelukkig wel steeds iets wijzer. Vandaar dat ik je niet met zekerheid antwoord kan geven op bepaalde vragen maar slechts mijn eigen ervaring kan delen. Zoals bijvoorbeeld het feit dat mijn beste aardbeien op mijn terras groeien met daaronder geel zand. Wie weet hebben ze inmiddels wel zulke lange wortels dat ze weer bij donker zand zijn gekomen.. Ik weet het niet. Ik weet alleen wel dat ik nog nooit mijn aardbeien gevoed heb en dat ze toch altijd boordevol vruchten zitten. Oók na meerdere jaren gestaan te hebben. Ik denk trouwens dat er vrij veel verschil zit tussen teelt op potten of op volle aarde. Zo zul je bij de potten veel meer moeten controleren op droogte maar zullen ze daarentegen wel snel lekker warm worden in de vroege zon. Alles zal zijn voor- en nadelen hebben denk ik.

Ik zag dat je vergelijkbare vragen in het andere topic gesteld hebt. Ik hoop dat je daar meer gedetaileerde antwoorden krijgt. Over composteren kan ik me echter vol vertrouwen uitspreken! Dat is een project wat voor de volle 100% geslaagd is hier. Ik noem mijn bakken voor de grap wel eens het kloppend hart van mijn tuintje. :) Het plan wat jij noemt gaat ongetwijfeld lukken zolang je maar onthoud dat je regelmatig je compost moet keren om goed en snel resultaat te krijgen. Dat gaat waarschijnlijk een stuk makkelijker als de compost boven het grondniveau ligt. Dat gaat dus helemaal goed komen zodra je nieuwe bak klaar is. Ik kan je trouwens aanbevelen om 2 bakken naast elkaar te maken. Dat is handig met het omzetten van de bult en later kun je de tweede bak als afrijpbak gebruiken.

Goede compost is donkerbruin, niet zwart. De GFT compost die je in zakken koopt en waar je handen zo zwart als inkt van worden bevatten nog niet een klein deel aan de gunstige bacteriën die je in je eigen bak in je eigen compost maakt. Commerciele compost wordt vaak door extra verhitting geproduceerd. Het is absoluut goed voor je tuin maar eigen compost is altijd veel en veel beter. Twee handen vol goede compost bevat meer gunstige bacteriën dan een hele akker commerciële landbouwgrond. Daar is al het bodemleven al kapot gespoten....

Veel succes Jan!
Groeten,
John.

do, 03/06/2010 - 12:28
31048

hoi John!

bedankt voor de goeie tip. heb vroeger ooit is een karretje compost gaan halen en dat zag er idd uit zoals jij het zegt. niet echt goed dus en er zaten ook dingen tussen die nooit zouden composteren dus dat was niet echt een slim idee. ik heb trouwens plaats voor 2bakken dus dat ga ik zeker doen. bij mijn grootouders hebben ze gewoon 1composthoop en als ik dat topic over composteren is doorlees merk ik op dat ik dat ding nog nooit heb zien roken (of dampen) ook niet inde winter of herfst.

had trouwens nog een klein vraagje heb vorige week buiten wat opgeruimd.(plek waar we al de rommel voor weg te doen hadden staan) het meeste was hout enzo. en is naar het containerpark gegaan maar het rotte (meestal pershout of gewoon bloot hout) heb ik laten liggen omdat men pa zei dat het ook wel composteerde. kan ik dat erbij gooien?

er zit zeker verschil in potten en volle grond. de planten die op de warmste plekken staan (in hoeken enzo) en waar de warmte nog heel lang in de muren blijft moet ik soms als het heel warm weer is de planten overdag een keer gieten omdat ze slap gaan hangen terwijl ik ze de avond ervoor al goed had water gegeven. het vocht trekt er dus sneller uit dan bv een pot die niet tegen een muurtje staat. heb eigenlijk nog nooit aardbeien in volle grond gekweekt maar hier inde buurt telen ze nog zo(een heel veld vol) terwijl onderhouden en plukken op je knieën de hele dag ook niet echt fijn lijkt.

fouten maken we allemaal gelukkig leren we daaruit idd ;)

jij ook veel succes met je tuin!
mvg jan

do, 03/06/2010 - 15:37
Bushdoctor

Ja, inderdaad... Ik zit hier in de zomer best vaak op mijn knieën om de beitjes te plukken. Ik kan me voorstellen dat dat met potten een stuk handiger gaat!

Hout kun je ook composteren, maar ik zou wel oppassen met spaanplaat en dergelijke omdat bij de productie van die soorten veel lijm wordt gebruikt. Ik weet niet precies wat pershout is, maar als dat ook met lijm verwerkt is (zoals bijvoorbeeld MDF) dan kun je dat beter uit je compost laten. Waarom heb je het niet gebruikt om je compostbakken van te maken?

Hout composteert op een andere manier dan het meeste spul op je bult. Hout wordt in eerste instantie afgebroken door schimmels en niet door de bacterieen. Dat proces duurt echter heel lang. Veel langer dan de rest van je bult nodig heeft dus zul je uiteindelijk dat hout er uit moeten sorteren en weer terug doen in de actieve bult. Da's niet handig dus.

Als je de beschikking hebt over een houtversnipperaar wordt het een ander verhaal. Versnipperd hout verteerd namelijk wél heel snel. Een klein takje van een vinger dikte kan het meerdere jaren uithouden in je bult, maar datzelfde takje aan stukken versnippert is net zo snel gecomposteerd als al het andere spul op je bult. Maar ja, zo'n versnipperaar doet natuurlijk alleen maar takken en geen planken. ;)

Ik heb trouwens nog wat tips in een andere topic staan. Misschien vindt je het leuk om die ook te lezen. Je kunt ze vinden onder 'Sinaasappelschillen op de composthoop'.

Je eerste aarbei al rood?! Nu ben ik jaloers!
Groeten,
John.

vr, 04/06/2010 - 15:02
31048

over die eerste aardbei daar zit al een gaatje in :( wat mij bij deze emmers opvalt is dat er veel rode mieren in rondkruipen maar ik zag geen enkel insect op de vrucht. dus weet ik niet wie hier de dader(s) is/zijn.

ben gisteren en vandaag bezig geweest met de compostbak. ben al het hout er met een riek aan het uitsorteren. (een zeef is wel iets handiger denk ik) je verschiet er van hoeveel leven er al in zoon hoop zit! gisteren viel het mij ook op dat er altijd hommels op mijn hoop liepen tot ik vandaag ineens een hard gezoem hoorde... komen der ineens tientallen hommels uit mijn hoop gekropen... wat moet ik nu doen? als het een nest is kan ik die toch moeilijk verwijderen zonder gestoken te worden?

hopelijk zoeken de hommels vandaag een nieuw nestje! dan is mijn compostbak vanavond klaar. ;)
mvg jan

vr, 04/06/2010 - 15:45
Bushdoctor

Oh wauw, een hommelnest! Ja, daar moet je inderdaad goed mee oppassen.
Die hebben vast veel moeite in hun woning gestopt en zullen dan niet zomaar verhuizen. Als je het nest beschadigd zullen ze dat repareren. Als het inderdaad om tientallen hommels gaat dan moet je misschien overwegen om er hulp bij te halen voor de verwijdering.

Ja mijn aardbeien worden ook altijd aangevreten. Ik ga misschien eens proberen om een net om zo'n struik te binden of zo.

Succes met je hommels!

vr, 04/06/2010 - 17:41
31048

ja heb hem uiteindelijk gevonden al denk ik dat er veel verloren zijn gegaan het was trouwens maar een hommelnest van een tennisbal groot ofzo. heb ze een plekje naast men sere gegeven en waren eigenlijk nooit agressief.
hopelijk overleven ze het :)

de zandbak is btw helemaal uitgegraven wat wel een kutwerkje was met deze hitte. nu kwam ik onderaan de bak een tuindraad tegen deze kan ik op het eerste zicht makkelijk verwijderen maar wat moet ik daar inde plaats dan leggen zodat ik niet elke keer dat witte zand tusse men compost heb later? heb nog wel een plastiek zeil voor er in te leggen of is dat geen goed plan?

een netje over men aardbeien spannen heb ik vorig jaar ook gedaan maar heb spijtig genoeg niet genoeg net voor elke plant. denk je dat het de vogels zijn? ik dacht in eerste instantie aan mieren ofzo.

heb deze keer geen foto's toegevoegd omdat ik het jammer vind dat je er niet op kan klikken en veel te klein zijn om iets netjes op te zien. als je deze link kopieert dan heb je mooie grote foto's
hommelnest:
https://tinyurl.com/y26bgf4r
de compostbak in aanbouw
https://tinyurl.com/y5tvhpmg

mvg jan

vr, 04/06/2010 - 21:20
jan walta

hoi jan, voor onder in de compostbak moet je een stuk worteldoek doen, water gaat er door, en voor de rest blijft alles er op, je kan het bij een tuincenter kopen, de kleur is zwart met witte strepen, en het kan niet rotten grtes jan w

vr, 04/06/2010 - 23:24
Bushdoctor

Aha, ik zie wat je bedoeld met dat tuindraad. Je hebt twee keuzes denk ik. Ofwel je laat het zitten en je maakt je niet druk om een beetje scherp zand dat tussen je compost komt. Dieper dan die grens kun je niet gaan als je je bult keert dus veel kan er niet meekomen.

Ofwel je haalt het draad eruit en je graaft net zo lang door tot je al het gele zand kwijt bent. Ik zou voor de eerste oplossing gaan. ;)

Als je een beetje begroeiing in je tuin hebt produceer je een redelijke hoeveelheid compost. Zoveel dat je dat kleine beetje zand niet terug vindt. Sterker nog, wormen hebben wat zand nodig om hun voedsel te malen dus dat komt wel goed. Ik zou geen plastic of iets dergelijks onder de bult leggen. Contact met de grond levert je een hoop gunstige beestjes op.

Hoe groot gaan je bakken worden? Hoe ga je ze maken? Een bak van ongeveer een kubieke meter is perfect als je wat bomen en/of hagen hebt. Een tweede bak van dezelfde afmeting zou ideaal zijn.

Een net over de aardbeien zou inderdaad alleen helpen tegen vogels en die zijn het probleem niet. Ik denk dat het bij mij ook mieren of torretjes of zoiets zijn die mijn aardbeien aanvreten. Ik bedoelde dan ook eigenlijk gaas. Het soort dat voor klamboes gebruikt wordt. Daar heb ik nog een stuk van liggen en daar ga ik eens een plant mee inpakken. Dan kan ik het wel vergeten met nieuwe aardbeien denk ik, omdat de bijtjes er niet meer bij kunnen, maar degenen die er aan zitten zouden dan allemaal goed blijven. Hoop ik. :)

za, 05/06/2010 - 16:31
31048

ik ga hem denk ik gewoon laten liggen. dieper graven ga ik niet durven je ziet opde foto (link werkt niet zoals het hoort maar je kan hem onderaan aanklikken, kan het bericht niet meer aanpassen) bovenaan een betonplaat, dat is de garage van men buurman en ik zou niet willen dat het weg/verzakt ofzo.

men bak is nu 2m lang 1m breed en 50cm diep en die moet dus nog in 2gedeeld worden. had vandaag langs een paar tuincentra's gereden maar wat was het me daar een drukte... een worteldoek was handig geweest maar ik denk als hij een beetje groeit je niet zo snel aan die draad gaat zitten als je hem omspit. men pa was trouwens al langer vanplan een haksellaar te kopen wand heel ons kippenhok ligt vol snoeihout van de bomen en struiken hier.

de hommels vliegen sinds vandaag terug uit trouwens wat wel leuk is om een keer te zien ze je kan ook inde nest kijken omdat er een stukje uit ontbreekt.
denk dat ze wel een afdakje kunnen gebruiken als het bv zou regenen heb hier potten genoeg waar een randjes/stukjes uit/af zijn zitten ze meteen niet meer inde volle zon. kon ze ook in men serre zetten maar dan kunnen ze niet uitvliegen op minder mooie dagen en ze zullen het wel vinden.. ;) de natuur heeft onze hulp niet nodig.

john en jan bedankt voor de goeie tips! als ik nog een keer met vragen zit weet ik waar ik er mee terecht kan! :)

mvg jan

ma, 07/06/2010 - 14:00
31048

oke even een update over men aardbeien, ik heb de laatste tijd als er een aardbei bijna rijp is (ook trouwens die nog helemaal groen zijn) dat hij opeens verdwijnt. nu had ik al gezien dat er groene vruchten ook half opgegeten waren dus ik denk dat de muizen men planten gevonden hebben. kan ik nu beter een ander plekje zoeken?(het gebeurd trouwens snachts als de planten buiten staan voor water)
heb van de 10 aardbeien die al (of bijna) rijp waren er maar 1 zelf kunnen eten en dat kwam omdat ze daar niet bij konden. zat te denken aan de wasdraad omdat die hier toch nooit gebruikt word en dan kunnen ze er niet meer bij. iemand nog andere oplossingen? rattevergif of vallen gaat niet werken wand zit nog met een hond.

mvg jan

di, 08/06/2010 - 20:47
31048

oke tips over muizen wegjagen hoeft niet meer, heb gemerkt dat de draad de (nu intussen denk rond de 15 a 20kg) plant met al zen uitlopers met potjes kan houden. en daar kunnen ze uiteraard niet meer bij wat niet gezegd kan worden van men grote potten ( https://tinyurl.com/y2xwlr6p )

wat ik nu ook merk is dat de bloembak die op de achtergrond opde foto staat nu ook uitlopers begint aan te maken zoon 4stuks in totaal terwijl dat die plant al een jaar oud is (en dus zen 2de jaar nu beleefd)
iemand die dit ook nu heeft? of is dit gewoon normaal? heb nog nooit een 2jarige aardbeiplant gehad dusjah.
( https://tinyurl.com/yypdnqn2 )

der beginnen trouwens van de eerste uitlopers al kleine witte worteltjes onderaan de potjes te komen, kan ik deze nu afknippen of kan ik best nog even wachten? wil niet te overhaast te werk gaan, kan ze toch nog niet inplanten voor nieuwe uitlopers van te krijgen (moet er eerst genoeg hebben voor ze in een hangpot te verpotten)
antwoorden en tips zijn altijd welkom!

mvg jan

di, 08/06/2010 - 21:31
jan walta

hoi jan 85, als je aardbeien weggevreten worden is dat meestal door lijsters, doe er een netje over heen, zodat er niets onder kan komen, eet ze grtes jan w

di, 08/06/2010 - 23:09
31048

nu je het zegt heel mijn tuin zit vol met lijsters, der zijn der zelfs een paar die in mijn haag zijn uitgebroed. ik dacht eerlijk gezegt dat ze afkwamen op de grond die ik net proper had gezet, zie ik ze soms wormen uit trekken. maar aardbeien heb ik ze nog niet aan zien eten. ik dacht trouwens wel aan grotere vogels hoor, ik heb er al een net aangehangen maar daar zitten wat gaatjes in en zijn der altijd paar vruchten bloot.

toen ik thuis kwam waren er trouwens weer 2 afgegeten ze pakken natuurlijk de grootste vruchten al dacht ik dat vogels enkel rode vruchten van de aardbei aten.

https://tinyurl.com/y4b9r8k2

https://tinyurl.com/y3pebr9o

bedankt voor je antwoord
mvg jan

wo, 09/06/2010 - 14:12
31048

je hebt inderdaad gelijk ik heb vandaag 2 vogels betrapt 1 lijster en net nog een merel (iets zwartere vogel dus) hij had een aardbei gewoon van de plant geplukt en zat hem opde grond gewoon op te eten.
daar ga ik nu snel dus ook een netje voor maken, ik had een paar foto's gemaakt zodat ik zeker ben van welke plant ze het meeste aanzitten (kan ik later vergelijken omdat ik zelf nog niks geplukt heb aan die planten) en dan dan kan je zeker weten waar ze aan zitten heb niet echt een fotografisch geheugen. ;)

wel kut trouwens met zoon netje word plukken/onderhouden en watergeven een stukje moeilijker maarja liever dat dan elke dag men beste aardbeien weg als ik niet thuis of met andere dingen bezig ben.

hier inde buurt zijn er trouwens meerdere mensen die aardbeien in hun tuin hebben staan, het kan toch niet zijn dat ze enkel bij mij komen eten, bij de meesten staan de aardbeien gewoon opde grond geplant lijkt mij een heel stuk makelijker voor hun..
bij bijna al die tuintjes staat er niet eens een netje overheen, ik weet zelfs paar veltjes zijn waar ze nog niet eens de plastiek over de planten hebben geplaatst en waar er veel mooiere vruchten aanhangen dan bij mij. en dat is hier vlakbij dus die plek zullen de vogels ook wel kennen.

mvg jan

wo, 09/06/2010 - 21:16
jan walta

hoi, waar wij zitten met onze groente tuin,(met z,n zessen), staan veel bomen, dus veel vogels, oa, dikke houtduiven en lijsters, merels, spreeuwen enz, we hebben allemaal aardbeien staan, de een wat meer als de ander, maar in het begin, als ze beginnen te kleuren zitten ze er al in te pikken, dus iedereen heeft netten over de planten, ik heb het zoo hoog gedaan dat ik er onder door kruip, meer een tent ,hoog in de midden en lager aan de buiten kant, ik maak het open aan een kant en kruip er door, dat gaat prima, en al de aardbeien zijn van mij, grtes jan w

do, 10/06/2010 - 13:38
31048

hoi jan, heb gisteren hier inde buurt eens rond gevraagd en iedereen zit met hetzelfde probleem, elke groene/roodgroene vrucht word er nog voor hij helemaal rood ziet er afgeplukt of ingepikt door de vogels. wel raar trouwens bij men ma bv. zoon 25km hiervandaan blijven de vogels er netjes vanaf terwijl ze soms oud brood op haar balkon legt (waar die aardbeien dus staan) en daar komen ze wel op af. ze heeft zelfs geen netje nodig zoals wij hier in onze buurt. zo zie je maar dat het eigenlijk meer per regio afhangt.

hoe zit het bij jou met knaagdieren bv.? als je met 6 een tuin hebt moet die toch redelijk groot zijn. :) en dan heb je zoiezo toch wat meer last van die beesten?

een tent heb ik hier niet nodig gelukkig, wel goeie tip als ik ze is een keer inde volle grond ga planten, heb dit jaar toch enorm veel uitlopers.

mvg jan

do, 10/06/2010 - 21:27
jan walta

nou jan ,knaagdieren hebben we niet, wel slakken als we niet oppassen, het is de laatste jaren wel zoo, dat de vogels al wijzer worden, als ik in het voorjaar peulen plant, en ze komen op, dan moet er gelijk een net over, anders pikken de duiven ze weg!, zo ook met koolplanten, in het begin zijn de duiven er gek op, als de plant wat groter is laten zij hem met rust, ze pikken zelfs de boontjes er uit die net opkomen, dus we nemen op tijd maatregelen, weet je dat lijsters huisjes slakken op eten, 10 jaar terug was dat niet, maar nu, heb ik in de tuin op verschillende plaatsen een tegel gelegd, en daar slaan de lijsters de slak stuk om hem daarna lekker op te eten, dit is om het huis in de tuin, op de groente tuin komen niet veel slakken voor, word goed bij gehouden, zo zie je maar dat beesten veel aanleren. grtes jan w

za, 12/06/2010 - 12:32
31048

hoi jan wij hebben daar wel last van, daarom dat ik het even vroeg. die beesten krijgen we hier amper weg.

heb gisteren en eergisteren de eerste ranken verwijderd en onder een afdakje inde schaduw gezet en er is nog geen enkele die zen blaadjes heeft laten hangen dus zijn ze (hoop ik) allemaal aangeslagen. :)

https://tinyurl.com/yy28pskt

en dat is nog maar een klein deel de rest hangt nog allemaal aande moederplanten. hoelang moeten deze nu op een schaduwrijke plek staan?

verder heb ik zeer mooie vruchten aan men planten hangen ook al heb ik zoveel uitlopers opgevangen. ze zullen misschien wel sneller klaar zijn geweest als ik de uitlopers verwijderd had, maar vind het veel leuker dat ik nu al nieuw planten heb voor volgend jaar en lekkere aardbeien voor nu. ;)

mvg jan

ma, 14/06/2010 - 21:15
jan walta

hoi jan,als je 20 stekken wil houden, dan laat je die gewoon aan de plant hangen, en je mag ze gewoon in de zon houden hoor, of leg ze op een pot er naast, dan kunnen zij hierin wortelen, je zet ze dan vast met een klemmetje of zoo, sucses, grtes jan w

za, 19/06/2010 - 22:51
Bushdoctor

Klinkt goed heren.
Ik ben hier mijn eerste rooie beitjes aan het oogsten!

di, 15/06/2010 - 11:47
31048

hoi ik klem ze inde grond vast dat is wat handiger dan de ranken in een potje te leggen dan blaast de wind ze gewoon eraf dus klemmen is wel belangrijk. verder heb ik voor sommige steks iets tevroeg victory gekraaid, ik had beter moeten kijken welke wel en niet worteltjes hadden, maar dat is een goeie les voor volgende keer. der staan der zelfs al een paar geslaagden in een hangpot :-) alleen nu staan ze al een halve week onder een afdak inde schaduw (had gelezen dat dat goed zou zijn) de volgende die wortelen ga ik dus gewoon laten hangen voor een tijdje. vind het wel grappig van de planten waar bv 5 of 6 ranken aanhangen haal ik de mooiste aardbeien vanaf, komt misschien omdat ze ergens goed in een hoekje inde zon zitten en dus de warmte heel lang inde stenen blijft en die dus lang afgeeft. wand het is vind ik nog steeds koud snachts (vind 6° nou niet echt super voor de tijd van het jaar)

vind trouwens aardbeien inde winkel totaal niet meer zo lekker dan die ik uit mijn tuin haal, de smaak is echt zo goed. geen wonder dat de vogels er niet kunnen afblijven. leg trouwens al mijn vruchten die Botrytis-rot hebben op een plaats waar de vogels het meteen opmerken, meestal blijft als de vrucht al een redelijke kleur heeft niet veel meer vanover buiten de bruine vlek. al weet ik niet echt goed of ik die dan op men composthoop mag gooien of inde groencontainer. ik kreeg trouwens die Botrytis omdat ik eerst gewoon met een gieter men planten goot (was makkelijker voor de ranken dan hadden die meteen ook water) nu heb ik er een fles inzitten en giet ik de ranken savonds apart. is ook handiger voor de meststof zo blijft het mooi inde fles zitten en loopt het er niet af als je water geeft.

verder wil ik het nog even over mijn composthoop hebben. als ik hem met men riek omdraai komt er een fijne soort bosgeur tevoorschijn dus dat zit denk ik wel goed zo? ook gooi ik bv onkruid op de hoop is dat erg? wand dat vind je hier echt overal en als ik het bv inde groencontainer zou dumpen zit die meteen vol.

der is hier trouwens op 2weken maar een paar druppels regen gevallen dus is het enkel nog kraanwater. ben al een tijdje aan het kijken voor een grote vierkante watercontainer. wand als het is een keer goed doorregent is men tonnetje direct vol :)

bedankt voor de tips

mvg jan

di, 15/06/2010 - 22:06
jan walta

hoi jan,als je onkruid in de compostbak doe, heb je de kans dat het zaad aan de planten goed blijft, en later als je de compost gebruikt er onkruid op komt, als je bak te klein is, wat ik ook had, moet je een bak maken van hardhouten planken, en die ruimte geven tussen de planken, je kan het stapelbaar maken door de hoeken niet voor de halft in te kepen, maar voor een derde, en dan om en om, zodat er overal een kier tussen komt waar de lucht door heen kan,ik had planken van 12cm bij 1,5cm, van hout dat gebruikt word voor vlonders (bankirai) dit hout gaat een leven lang mee, en het staat ook een stuk beter dan een bak, je kan hem ook 6 hoekig maken, je moet ff denken maar dan heb je ook wat. in die bak van mij gaat ongv, 1,5 kuub, en alles wat rot gaat er in, als het te lang droog blijft dan gooi ik er een paar emmers water in, sucses, grtes jan w

vr, 18/06/2010 - 11:51
31048

heb er ook al een paar emmers water in gegooid, zal vandaag is iets verzinnen met wat hout.

zit trouwens weer met een aantal vragen, ik haal altijd smorgens (als een uitloper mooi gevormd is) hem van de moederplant af. het valt me dan ook meteen op dat hij supersnel slap gaat hangen, nu was dit gisterenavond ook nog het geval en net ook nog, zouden ze dat wel graag hebben? volgens mij staan die als ze verwijderd worden toch liever inde schaduw? (daar slagen ze bij mij trouwens wel aan teminste die al goed geworteld hebben)

had trouwens gezien dat dat veltje eigenlijk ook evenveel last heeft van de vogels ;-) daar hangen er gewoon zoveel aan dat je het gewoon amper kan zien dat ze er aan zitten dus waarom die man of vrouw er nog steeds geen tunnel (ligt trouwens al klaar daar) op zen planten heeft staan snap ik eerlijk gezegd niet.

mvg jan

za, 19/06/2010 - 22:53
Bushdoctor

Hoi Jan,

Als je wilt vermeerderen kun je het beste de uitlopers gewoon het hele seizoen laten zitten. Op die manier krijg je mooie grote plantjes die je zo op kunt potten. Ik heb de uitlopers bij mijn neefje verleden jaar zelfs in de winter laten zitten en dit voorjaar er afgenomen. Die plantjes staan nu op pot grote aardbeien te maken. Da's helemaal mooi, als je iemand een plantje kunt geven waar al vruchten aan zitten...

Mijn planten leveren altijd goed vruchten, ondanks het feit dat ze het hele seizoen meerdere uitlopers hebben. Gewoon niet te moeilijk doen. Komt wel goed met die beien. ;)

De bosgeur die je ruikt uit je compostbult is precies wat je wilt. Da's humus. Gefeliciteerd! Ik gooi zelf alles op de compostbult, inclusief onkruid met zaad en schimmelende aardbeien etc. Ik weet dat het bij mij helemaal goed komt omdat mijn bult erg heet wordt en daardoor al dat soort zaken afbreekt. Ook doen mijn wormen goed werk op dat gebied.

Wees dus in het begin een beetje voorzichtig met wat je er op doet maar zodra je merkt dat je bult goed warm wordt binnenin kun je al dat soort zaken er ook op kwijt. Als je hem tijdens dit warme weer keert zodat er verse zuurstof bij komt en dan ook nog eens wat water toevoegt gaat de temperatuur snel omhoog.

Groeten,
John.

zo, 20/06/2010 - 13:41
31048

oke dan laat ik ze hangen, maar er komen er zoveel aan dat ik eigenlijk geen plaats meer heb voor de nieuwe op te vangen. ik heb gisteren een extra kast gemaakt met wat plastiek gewoon een afdakje ingepakt. =] hoop dat vandaag de zon er eens doorkomt wand er zitten vanboven (door het dak dat ondersteund word door balken) nog wat gaten heb en langs daar de warmte nog ontsnapt.. dus dat word nog wat extra isoleren. wand met dit weer groeien ze niet echt lekker (koud nat weer en zeker snachts)

dat van die composthoop is wel leuk doe er idd altijd 2 of 3 2L flessen in als het lekker heet is (omdat hij dan helemaal uitgedroogd lijkt) en dan keer ik hem meestal, ook omdat als ik bv afval van de keuken heb dat het altijd in het midden zit, en de muizen er moeilijker bij kunnen.
heb trouwens nog geen wormen gezien (misschien nog te vroeg) wand toen ik die zandbak uitgraafde kwam zat heel die bak vol met leven (wormen en pissenbedden enzo)

bedankt voor de tips
mvg jan

Onderwerp gesloten