Dracaena met spint beperkt tot potgrond???

7 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 zo, 02/01/2011 - 15:58
Lanitha

Dracaena met spint beperkt tot potgrond???

Hallo allemaal,

Ik heb thuis een Dracaena staan sinds afgelopen najaar ongeveer.
Nu zijn er twee dingen aan de hand, waarvan ik vermoed dat ze met elkaar te maken hebben.

Allereerst zijn de bladeren van de bovenste toppen in de afgelopen weken in een rap tempo erg 'hangerig' geworden. Nou heb ik begrepen dat dit hoort bij het volwassen worden van de plant, maar het gaat wel héél snel zuidwaarts... Overigens is hij wel flink aan het groeien: Veel fris groen blad in de toppen. Die zijn echter ook nogal hangerig, terwijl je zou verwachten dat jonge aanwas nog rechtop staat (toch?).

Daarnaast heb ik het vermoeden dat deze plant spint heeft. Helemaal zeker weet ik het echter niet, want hoe goed ik ook zoek, ik vind er geen enkel spoor van in de plant zélf. Geen beestjes, geen uitgezogen stippeltjes, geen webjes, niets! Het enige dat mij doet vermoeden dat er wel spint aanwezig is, zijn webjes die ik vind onderaan de pot, bij de afwateringsgaten zeg maar. Ik vind het uiterst vreemd dat ze alleen daar zitten... Is het dan wel spint?

Omdat ik vermoed dat de eerste kwestie weleens met de tweede te maken zou kunnen hebben, kom ik hier om advies vragen.
Ter illustratie wat foto's bijgevoegd. Op de eerste is de plant in zijn geheel te zien, met de hangerige bovenste toppen. Op de andere twee de webjes bij de potrand.

Heeft iemand enig idee wat ik hiermee aan moet? Alvast bedankt!

Dracaena met spint beperkt tot potgrond???
zo, 02/01/2011 - 15:58
Lanitha

Foto 2

Dracaena met spint beperkt tot potgrond???
zo, 02/01/2011 - 15:59
Lanitha

Foto 3

Dracaena met spint beperkt tot potgrond???
zo, 02/01/2011 - 16:03
Anoniem (anoniem geplaatst)

Spint zoekt het uitsluitend op bladeren en heeft in of bij de grond niets te zoeken.
De hangende bladeren zijn een gevolg van lichtgebrek. In de winter maakt een plant geen stevige bladeren, als er onvoldoende licht is en de plant aan de groei gehouden wordt. Beter een koele, maar vooral lichte plaats en matig water.

zo, 02/01/2011 - 16:14
Lanitha

Greenconnection, hartelijk dank voor de reactie. Blij dat dit dus blijkbaar geen spint blijkt te zijn! Enig idee wat het dan wel is? En hoe ik er vanaf kom?

De plant staat zo dicht mogelijk bij het raam (op de foto net niet te zien, maar de afstand is max. 3 meter), meer licht kan ik 'm niet geven. Ik heb matig water gegeven gedurende de winter, waardoor de nieuwe bladgroei me eigenlijk ook verbaasde. Heeft het op dit punt (de kortste dag hebben we immers al weer gehad) nog nut om de plant koeler te zetten, of beter nu gewoon laten staan en je advies voor volgend jaar in m'n oren knopen?

zo, 02/01/2011 - 16:22
Anoniem (anoniem geplaatst)

Elke meter van het raam vermindert de lichtopbrengst met de helft, dus je begrijpt, dat de plant in de winter veel te weinig krijgt. Op een koele plaats zal het groeiproces veel trager gaan. Volgende winter zou ik het zeker toepassen.

Wat het spinsel betreft: mogelijk een gewoon spinnetje, die je vaak tegenkomt bij openingen of kieren, waar ze hopen op een prooi. Voor de plant onschuldig.

zo, 02/01/2011 - 17:27
Lanitha

Da's wel een heel sneaky spinnetje dan, ik kan 'm absoluut niet vinden, hahaha!

Interessant, die halvering van lichtopbrengst per meter! Dat is wel veelzeggend, ja...

Nogmaals hartelijk dank en ik zal 'm volgend jaar anders de winter in laten gaan!

Onderwerp gesloten