Opnieuw problemen met de Fatsia op Seramis

5 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 vr, 12/01/2007 - 21:04
Wilmax

Opnieuw problemen met de Fatsia op Seramis

Deze vraag stel ik in het vervolg op mijn vraagje op 13 oktober j.l.
Hier schreef ik dat ik het niet goed aandurfde om de plant op oude Sersmiskorrels te zetten met het oog op infectie via de korrels. Ik heb zoals aangeraden eerst de korrels ontsmet in de magnetron en daarna de Fatsiainfo-icon in de korrels gezet zoals werd vermeld op een nieuwe zak Seramis. Daarna heb ik echter de pot maar voor een kwart gevuld met water, daar ik voorzichtig wilde beginnen. Na ca. 3 weken, terwijl de plant er nog steeds goed uit zag en het metertje rood was, heb ik hem dezelfde hoeveelheid gegeven. Na 2 weken was het metertje weer rood, maar deze keer waren een aantal bladeren slap gaan hangen (ze vertoonden een zwarte verkleuring vanaf de top van het blad naar de zijkanten toe). Ik gaf weer dezelfde hoeveelheid water, maar nu (haast dagelijks) gingen er wederom bladeren slap hangen en weer die zwarte verkleuring op de bladeren. Daar het metertje blauw bleef, heb ik geen water meer gegeven. Maar er gingen onddanks dat, steeds meer bladeren slap hangen, totdat er alleen stengels overbleven die eerst slap waren en later eveneens enigszins zwart verkleurden. Ik heb de bladeren laten zien aan een medewerkster van een tuincentrum, die kon echter geen verklaring geven. Ze vond het wel vreemd want een Fatsia is volgens haar een sterke plant zeker in combinatie met Seramis. Toen ik opperde dat het toch aan de te grote watergift met oog op de winter en de standplaats zou kunnen liggen,(ca. 30 cm van een raam op het Noord-Oosten 18°-19° in de winter en ca. 23° in de zomer) zei ze dat dit onmogelijk is.
Weten jullie wat het zou kunnen zijn?
Op een andere plaats zetten is een optie. Maar het gaat mij om deze plek opgevuld te krijgen met een bossige plant die tegen deze omstandigheden kan.

vr, 12/01/2007 - 22:14
Anoniem (anoniem geplaatst)

De indruk is dat je toch iets niet goed doet, met betrekking tot het watergeven. Het lijkt me, dat de plant wortelrot heeft door het vele water. Het is niet de bedoeling dat je het mengsel constant nat moet houden. Geef eens in de 3-4 weken een flinke hoeveelheid en laat het mengsel gerust flink opdrogen.
Ik heb zelf diverse planten op Seramis en geef 1 maal per maand water. Ze doen het al jaren. Oa. Howea, Ficusinfo-icon, Dracaena en Rhapis.
Geen enkel probleem! En ik kijk nooit op een metertje.

zo, 14/01/2007 - 17:02
Anoniem (anoniem geplaatst)

Maar als het metertje na 2 weken al rood is zou ik niet zeggen dat ie verzopen is....
Het is juist de bedoeling dat je 1 keer in de maand water geeft.
En als ik het goed zeg uit mijn hoofd, dan geef je voor elke 3 liter seramis in de pot, 1 liter water.
Als het metertje na 2 weken al rood is, dan heb je dus te weinig gegeven, je moet echt op die 4 weken uitkomen.
En een Fatsiainfo-icon is een hele sterke plant ja, bij ons staat er eentje al een jaar of 18 buiten, hele strenge winters gehad en nee, niet op een heel beschutte plek. Hij staat nu weer volop in bloei, dus koudeschade bij je plant kan ook niet.

zo, 14/01/2007 - 18:58
Anoniem (anoniem geplaatst)

Zit het metertje wel helemaal tot op de bodem? De bovenste laag kan wel droog zijn, maar onderin kan wel water staan. En daar houden de meeste planten niet van.

di, 16/01/2007 - 13:41
mientje

Allereerst wederom bedankt voor jullie reacties.
Zodra ik weer een mooi exemplaar kan bemachtigen zal ik het weer proberen en jullie adviezen in acht nemen en wie weet, misschien lukt het nu wel.

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag