Weet iemand wat is er mis is met deze planten?

24 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 ma, 02/01/2012 - 00:40
AnneBerkh

Weet iemand wat is er mis is met deze planten?

Dag iedereen op dit forum. Ik ben hier voor de eerste keer. Ik heb problemen met een paar planten en hoop dat iemand mij verder kan helpen.

Weet iemand misschien wat er aan de hand zou kunnen zijn met de voorste plant? Ooit was hij groot en weelderig. Maar ik heb hem bijna nooit nieuwe aarde gegeven en ook weinig plantenvoeding. Omdat hij het op gegeven moment niet goed deed heb ik hem een tijdje terug in een wat ruimere pot gezet en er wat nieuwe aarde bij gedaan. Maar nu gaat het snel bergafwaarts. Het blad voelt slap en elke dag vallen er een paar blladjes af. Het blad kan er vandaag bijv. nog goed uitzien maar binnen de kortste tijd komen er bruine plekken op. De plant ziet er dor uit, alsof hij dood is of gaat, maar krijgt toch op meerdere plekken nieuw blad (vandaag is er voor het eerst ook een nieuw blad afgevallen). Is er nog hoop dat ik hem met een beetje goede zorg kan oplappen? Hoe zou ik dat dan het beste kunnen doen?
En weet iemand misschien de naam van deze plant, en waar je zo'n plant zou kunnen kopen of bestellen? Ik woon in Amsterdam maar het assortiment planten is niet erg groot hier.

Ook de achterste plant lijkt aan het einde van z'n latijn. Een beetje hetzelfde verhaal. Hij heeft het altijd goed gedaan maar na het verpotten zijn er een paar takjes snel bruin geworden. Wat ik niet goed begrijp is dat er nieuwe takjes komen die heel verschillend zijn in dikte: het ene takje is heel dik (lijkt op een dunne asperge, waar geen zijtakjes en 'blad' aan groeit...ik weet niet hoe je die stekeltjes noemt),het andere takje is heel dun.
Hoewel ik volgens mij voorzichtig ben geweest met het overpotten meen ik me te herinneren dat ik een dergelijk soort plantje eerder ook eens heb overgepot en dat dat plantje het toen ook niet heeft overleefd. Heeft iemand een idee wat er aan de hand zou kunnen zijn? En weet iemand misschien waar je dit soort plantje kunt kopen of bestellen?

Weet iemand wat is er mis is met deze planten?
zo, 01/01/2012 - 22:00
Anoniem (anoniem geplaatst)

De linkse plant is Cissus rhombifolia 'Ellen Danica'.
De rechtse is Asparagusinfo-icon umbellatus.
Beide planten zijn gangbaar en verkrijgbaar op de meeste tuincentra.
Bij beide planten is de oorzaak van de teruggang lichtgebrek in de winter.
De standplaats is mogelijk verkeerd.
Ze vragen een lichte plek, zonder zon. De Asparagus heeft behoefte aan redelijk veel voeding en een grote pot voor z'n dikke, vlezige wortels.

zo, 01/01/2012 - 22:04
Batdah

De voorste plant is Rhoicissus Ellen Danica...een heel gangbare potplant weliswaar lang uit de mode maar nog steeds te koop..zeker in een tuincentrum..

Mischien toch alle aarde vervangen en de plant kortknippen en voor de zekerheid wat stekken erafhalen...de plant ziet er niet fraai uit maar zo te zien is ze niet stervende...de bladkleur verraadt voedselgebrek..na snoei zal ze gewoon weer teruggroeien...dit is een ijzersterke plant..

De 2 de plant is een Asparagusinfo-icon myriocladus...maar die zal vanuit de basis wel weer uitlopen...eventueel plaats je d plant van de zomer buiten en mest hem geregeld..na enkele maanden ken je de plant niet meer terug..Ga je deze verpotten kun je gerust de buitenste rand van de kluit met alle draaiende wortels en wortelknollen erafsnijden..

ma, 02/01/2012 - 19:45
AnneBerkh

Vriendelijk bedankt voor de snelle reacties en de informatie.
Het verbaast mij wel dat de reden van de achteruitgang mogelijk lichtgebrek in de winter zou zijn of een verkeerde standplaats. Want beide planten staan al vele jaren op dezelfde plek en deden het altijd redelijk. Misschien is de mogelijke oorzaak van de achteruitgang dan de afgelopen zomer, dat die te somber was voor deze planten? Ook hebben ze meer water gehad dan ik gewoon was te geven. Want toen ik zag dat ze het niet zo goed deden dacht ik dat ze misschien niet genoeg water kregen. Ik geef ze nu allebei twee keer in de week behoorlijk wat water (over alle aarde).

Het verbaast mij ook dat je gerust de buitenste rand van de kluit met alle draaiende wortels en wortelknollen er af kunt snijden. Ik zou niet verwachten dat deze plant dat zou overleven...
Mag je dat kortknippen (van de voorste plant) en de buitenste rand van de kluit met alle draaiende wortels en wortelknollen er af snijden (van de achterste plant) ook in de winter doen?

En hoe vaak hebben deze planten voedsel nodig? Ik geef ze nu een keer in de week Pokon Universeel. Is dat voldoende?

Wat stekken eraf halen.... bedoelt u gewoon een stukje van de plant afknippen? Moet je de stekjes dan nog op een bepaalde plaats afknippen?

Weet iemand wat is er mis is met deze planten?
ma, 02/01/2012 - 01:35
Batdah

Verpotten kun je nu gewoon doen...de dagen worden langer...
Een aantal weken na het verpotten kun je gaan mesten....als de groei er weer inzit...bemesting pas je aan aan je watergift(hoe vaker je giet hoe vaker je bemest)..het lijkt me dat eens per 2 weken ruim voldoende is..en universeel Pokon voedsel is prima!...Dikke scheuten bij de Asperge is een teken van herstel..en ben niet bang om wortels weg te halen..je snoeit immers ook de bovenkant..komt goed...lichtgebrek zal geen probleem zijn, de planten groeien al jaren onder de zelfde conditie!

ma, 02/01/2012 - 01:43
Anoniem (anoniem geplaatst)

De raad om knollen/wortels af te snijden zou ik zeker niet in de winter opvolgen. Verpot je in het voorjaar, dan is een klein deel wegsnijden geen probleem, maar om dit nu bij een toch al verzwakte plant toe te passen, gaat mij te ver.
De Cissus kan wel met wat minder licht toe, maar de Asparagusinfo-icon zeker niet!
Voeding geven in de winter zou ik zeker niet doen; er is te weinig licht om goed te groeien en mest jaagt de planten op.

ma, 02/01/2012 - 01:45
Anoniem (anoniem geplaatst)

Batdah:de namen van deze planten zijn al jaren veranderd: je gebruikte de synoniemen.

ma, 02/01/2012 - 01:58
Batdah

Gc....ik ben ook al wat langer van school af..en je kan niet alles bijhouden..maar nog steeds te vinden onder deze namen..

ma, 02/01/2012 - 15:25
Anoniem (anoniem geplaatst)

ben ook al heel lang van school.........maar wantrouw Google-waarheden!

ma, 02/01/2012 - 19:44
AnneBerkh

Vriendelijk dank voor uw beider hulpvaardigheid!

Maar ik zit nog met het kortknippen van de Ciccus en stekken erafhalen. Ik heb weinig ervaring met planten dus ik heb geen idee wat de bedoeling precies is. Wat betreft het kortknippen, maakt het nog uit waar ik knip? Kan ik 'm bijv. het beste zo kort mogelijk knippen? Dus al het blad eraf? Zou ik dat wel in dit seizoen kunnen doen? En wat betreft stekken erafhalen: kan ik gewoon een blad bij de stengel afnippen en dat dan in een potje water zetten tot er wortels aangroeien?

Batdah, u schrijft dat dikke scheuten bij de Asperge een teken is van herstel. Maar er groeien geen zijtakjes aan de scheut, het is alleen maar een dikke stengel die razendsnel groeit. Op gegeven moment knip je 'm er af omdat hij toch geen 'blad' krijgt. Het lijkt op een afwjking. Toch herstel? De andere nieuwe scheuten zijn juist weer heel iel en fragiel. Die groeien ook niet uit tot normale stengels.
Maar fijn om te horen dat de plant er nog bovenop kan komen. Er zitten wel kleine 'vliegjes' op de aarde, zag ik zojuist. Kan ik daar nog iets aan doen of is dat geen probleem?

Weet iemand wat is er mis is met deze planten?
ma, 02/01/2012 - 20:10
RdB

Dat zijn Varenrouwmugjes, een zeker teken dat de grond te nat is, hou hem wat droger en ze verdwijnen weer, kwaad doen ze niet.

ruud

ma, 02/01/2012 - 20:52
AnneBerkh

Varenrouwmugjes, wat een typische naam... maar goed om te weten dat het niks schadelijks is. Ik heb deze beestjes lang geleden al eens in andere planten gehad en daar zijn toen inderdaad vanzelf verdwenen.

ma, 02/01/2012 - 21:03
Anoniem (anoniem geplaatst)

Het afknippen van te lange scheuten is zinloos; zo komt er nooit blad in. Dat de scheuten erg lang worden, komt door de te donkere standplaats. (Een scheut bij Asparagusinfo-icon is feitelijk een blad, die zich niet vertakt).

ma, 02/01/2012 - 21:31
AnneBerkh

Greenconnection
Ik begrijp het niet helemaal geloof ik. Is een scheut iets anders dan de andere steeltjes (hij ziet er wel anders uit). Ik knip 'm af omdat er toch geen blad in komt, niet omdat ie te lang wordt. Is er kans dat er op gegeven moment toch blad in de scheut komt als ik 'm niet afknip?

ma, 02/01/2012 - 21:40
Anoniem (anoniem geplaatst)

Ja, inderdaad zullen er bladeren gevormd worden, maar de stengel wordt (door lichtgebrek) wel enorm lang.

di, 03/01/2012 - 01:05
Batdah

@ Greenconnection...

Die opmerking over google gaat helemaal nergens over..vroeger was er geen Google...

Wat ik schrijf is wat ik tot zover nog weet....en soms zoek ik wat op ter verificatie..

Maar om aan te nemen da

di, 03/01/2012 - 01:25
Anoniem (anoniem geplaatst)

Er staat ook niet dat ik jou wantrouw, of verwacht dat je Google raadpleegde. En dat de naam nog foutief voorkomt, is alleszins redelijk, als je weet dat een plantennaamverandering er 25 jaar over mag doen om in te burgeren.
Voor ik een plantennaam hier neerzet, controleer ik meestal m'n boeken en Google.

di, 03/01/2012 - 01:39
Batdah

Het grootste deel van m'n leven heb ik me bezig gehouden met de handel in onder andere potplanten..nog maar enkele jaren geleden waren dit de handelsnamen voor deze produkten..dat namen in de loop der tijd aangepast of verandert worden is mij bekend..maar zoals ik reeds schreef heb ik niet alles bijgehouden...en wat ik schrijf wordt meestal spontaan neergezet...dat kan fouten bevatten..en is dan voor verbetering vatbaar..waar ik uiteraard voor opensta!

En uw opmerking betreffende die 25 jaar..die termijn zal ongetwijfeld langer zijn..(maar ook dit heb ik niet geverifieërd)...

En ik heb hier ook boeken...(die niet bijgewerkt worden)

Groet,
Batdah..

di, 03/01/2012 - 18:53
AnneBerkh

Dat kort terugsnoeien van de Cissus, kun je dan gewoon ergens in de stengel knippen? Bijvoorbeeld op 10 of 20 cm vanaf de pot gerekend of is dat overdreven kort?
Ih hoop dat iemand mij hiermee kan helpen want de plant ziet er maar treurig uit nu. Dan maar beter gekortwiekt en een goede kans om over een jaar weer een mooie plant te zijn.

Vriendelijke groet,
Anne

di, 03/01/2012 - 19:32
Anoniem (anoniem geplaatst)

Ik las ergens, als het misloopt fors terugsnoeien, dus lekker kort, wat je zelf al voorstelt in je laatste vraag. De meeste mensen durven niet te knippen of snoeien.

zo, 08/01/2012 - 19:47
AnneBerkh

Ik heb dat ook gelezen, fors terugsnoeien als het misloopt (wat op zich al een hele prestatie schijnt te zijn bij deze plant...) maar je wilt natuurlijk niet meer snoeien dan nodig is. De vraag is ook, tenminste voor mij (dit is de eerste plant die ik ga snoeien), waar je moet knippen. Gewoon maar ergens in de houtachtige stengels of juist bij de ogen?
Morgen gaat ie onder het mes. Ik heb mijn eerste snoeischaartje gekocht en heb er zin in. Ik kan me goed voorstellen dat de meeste mensen niet durven te knippen of te snoeien. In ieder geval is het toch zonde om van een grote plant een kleine plant te maken. Maar als de plant er ziek uitziet is het toch maar beter. Ik weet wel dat ik in het vervolg beter voor mijn planten ga zorgen. Wat dat betreft staan mijn planten er goed voor.

wo, 18/01/2012 - 14:38
organic

Even over een geheel andere boeg. Je schrijft dat je ze twee keer per week
flink water geeft. Het zou dan kunnen zijn dat je ze langzaamaan aan het
verzuipen bent. Planten kunnen net als dieren verdrinken als ze te veel
water krijgen. De wortels gaan dan rotten en de plant verdort, wat verwarring
kan opleveren omdat het eruit ziet alsof hij uitdroogt. Mijn advies is om zo
snel mogelijk de planten in de gootsteen te zetten en flink te laten
uitlekken(indien mogelijk), als ze in een dichte pot zitten zonder gat kun je
ze het beste boven een hete verwarming zetten. Hoe dan ook: dat te veel aan
water moet eruit. Kamerplanten hebben 's winters weinig water nodig. Het is
bijna onmogelijk om ze te weinig te geven. Een keer in de twee weken een
halve liter voor een grote pot is genoeg. Als de aarde nog vochtig is niet
bijwateren.

wo, 18/01/2012 - 15:15
Anoniem (anoniem geplaatst)

Een plant waarvan de wortels aan het afsterven zijn zet je NIET boven een hete verwarming! De verdamping van de plant zal niet gecompenseerd kunnen worden door aanvoer van de wortels. Gevolg: dood!
Slecht advies!

do, 19/01/2012 - 19:19
AnneBerkh

Bedankt voor uw reacties.
Weer wat geleerd.

Ik denk dat het klopt dat ik ze in eerste instantie te veel water heb gegeven, waardoor ze geleden hebben en er niet goed uitzagen (de Cissus zag er dor uit, van de Asparagusinfo-icon werden meerdere takjes bruin na het verpotten) waardoor ik ze nog meer water ben gaan geven. Inmiddels geef ik ze een stuk minder water maar na een week denk ik: 'nou hebben ze toch echt wel weer eens water nodig', ook al is de grond nog niet echt helemaal droog. Goed om te weten dat ze best wat langer zonder water kunnen.

De Cissus heb ik inmiddels een heel stuk teruggesnoeid. Veel blad kreeg binnen een dag bruine plekken en viel er dan binnen de kortste keren af. Maar nu ik minder water geef gaat het goed en komen er op meerdere plekken nieuwe blaadjes. In het voorjaar ga ik 'm een beetje bijmesten en voor ik het weet heb ik weer een mooie plant, denk ik.

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag