beukenhaag verplaatst hoe lang bewateren

9 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 za, 07/11/2009 - 10:22
angelique40

beukenhaag verplaatst hoe lang bewateren

We hebben vorige week een oude verwaarloosde ruim 2 meter hoge beukenhaag (8 meter breed) verplaatst vanuit de tuin van vrienden naar onze tuin met veel kleigrond. Het is vrij nat weer maar moeten we toch nog bewateren?
Hoe herken ik als de beuk niet aanslaat?
Is het ook het beste om deze haar nu al te gaan snoeien?
Hoop op snel antwoord voordat mijn man rigoreus te werk gaat :-)

za, 07/11/2009 - 11:21
Hendrik Jan

Bij de aanplant wel altijd goed bewateren.
Er is nu genoeg regen gevallen, dus niet extra bewateren meer.
MAAR een beukenhaag in volle klei is niet echt optimaal, dus hopelijk is de grond voor aanplanten verbeterd.
Kleigrond verbeteren voor beukenhaag: zand, tuinturf, potgrond toevoegen o.a ook voor een goede dranaige, zeer belangrijk voor een beukenhaag.

za, 07/11/2009 - 11:21
tuinprins

Beuken willen slecht groeien op kleigrond en worden daarom voor de handel ook niet gekweekt op kleigrond maar vooral op zandgrond (o.a. in Zundert in Brabant). Ik denk dat de herplant op kleigrond vergeefse moeite is. Als je de beuken hebt uitgestoken met een flinke kluit en fatsoenlijk hebt geplant zullen ze komend voorjaar ongetwijfeld uitlopen maar dit gebeurt op de reserves die de plant heeft. In de loop van het jaar zal de plant steeds meer gaan kwijnen en er ongezond gaan uitzien. Het is niet gezegd dat ze doodgaan maar echt naar hun zin zullen ze het op de kleigrond niet hebben.

Op kleigrond kun je beter Acerinfo-icon campestre (Spaanse aak) als haag gebruiken.

Voor iedereen die een beukenhaag op zandgrond wil planten enkele tips:

-- Als je een beukenhaag gaat planten zorg dan dat de wortels niet uitdrogen. Beuken zijn hier zeer gevoelig voor. Koop beuken bij een betrouwbaar adres. Hoe minder vervoer en gesjouw er met de planten is geweest, des te beter. Persoonlijk geef ik er de voorkeur aan ze bij de kweker zelf te kopen.

-- Plant beuken niet op te natte grond. Beuken hebben een grote hekel aan natte voeten (wie niet!).

-- Beuken leven in symbiose met een bepaalde schimmel. Bij nieuwe tuinen zit deze schimmel vaak niet in de grond. In het tuincentrum kun je deze schimmel in korrelvorm kopen en aan de grond waar de beukenhaag komt te staan toevoegen. Nu is er verschil van mening over de effectiviteit van deze korrelvorm maar persoonlijk ben ik van mening dat het wel degelijk nut heeft dit product toe te voegen.

-- Na het planten eenmaal water geven zodat de grond goed in contact is met de wortels.

-- Als je een wat grotere beukenhaag overneemt van vrienden of kennissen zorg dan dat de individuele planten een fatsoenlijke kluit hebben. In geen geval al het zand uit de kluit halen.

Gegroet, de tuinprins

za, 07/11/2009 - 21:34
Anoniem (anoniem geplaatst)

Tuinprins: En wat dan te denken van deze passage uit een 'gezaghebbend' boekwerk ( het Groene Boek onder Nederlandse redactie van Daan Smit).
'Beuken groeien op alle niet te droge en niet te natte grondsoorten, maar de ontwikkeling is optimaal op een humusrijke, vochthoudende leem en kalkbodem'.
Voorbeelden tref je aan in Flevoland, waar de beuk het prima doet op de voormalige zeebodem met hoofdzakelijk zware klei. Een ander goed voorbeeld is het landgoed Amelisweerd, een voor Nederland uniek oud rivierkleibos langs de Kromme Rijn bij Utrecht, waar gigantische exemplaren staan.
Dat je de meeste beuken aantreft op de (hogere) zandgronden, hangt vermoedelijk samen met de voorkeur van de adel om zich daar te vestigen.
Waarom beuken en veel andere sierbomen op zandgrond worden gekweekt weet ik niet. Het kan traditie zijn, omdat zandgronden te arm zijn voor de teelt van voedingsgewassen. Op de rijkere kleigronden is de teelt van fruitbomen waarschijnlijk lucratiever dan de sierteelt.

za, 07/11/2009 - 22:18
bomensnoeier

@ tuinprins beuken groeien ook goed op kleigrond

kijk maar eens in regio west-friesland vette klei en daar staan een hoop oude rode beuken

zo, 08/11/2009 - 11:02
per

Bij ons staan de bossen allemaal op kleigrond (België)

zo, 08/11/2009 - 12:13
tuinprins

Zoals uit voorgaande reacties blijkt groeit beuk dus wel degelijk goed op kleigrond. Ik verkeerde altijd in de veronderstelling dat beuken het maar matig doen op klei. Ik baseerde deze aanname op het (onjuiste?) gegeven dat beuk van nature (i.t.t. door de mens aangeplant)voorkomt op leemhoudende zandgrond. Ook heb ik verhalen gehoord van kwekers die beuk liever laten groeien op zand dan op klei. Zou het misschien kunnen zijn dat bepaalde kleigronden te nat zijn of te lang nat blijven voor beuk en dat dit tot uitval leidt?

Hoe het ook zij, mijn antwoord m.b.t. beuk en kleigrond was dus onjuist. Mijn verontschuldigingingen hiervoor. Maar ... je bent nooit te oud om te leren!

Gegroet, de tuinprins

zo, 08/11/2009 - 13:19
Hendrik Jan

De waarheid zal wel ergens in het midden liggen.
In de praktijk heb ik wel beukenhagen moeten vernieuwen omdat ze waren geplant in kleigrond. Het probleem van kleigrond is de drainage (in een natte omgeving), als ik drainage had aangelegd en de grond had verbeterd met zand, potgrond, turfstrooisel etc. deed de nieuw geplaatste beukenhaag het wel goed.

zo, 08/11/2009 - 20:02
angelique40

tjonge dank jullie wel voor alle snelle reacties. Ik kan hieruit eigenlijk alleen maar concluderen dat dit een prima forum is!
Vervolgens is het voor ons dus eigenlijk afwachten wat de verplaatste beukenhaag gaat doen. Wel prettig om te weten dat bewateren nu niet meer noodzakelijk is gezien de natte dagen en de kleigrond die toch wel langer vochtig blijft.
In ieder geval iedereen hartelijk bedankt voor de snelle reacties!

Onderwerp gesloten