Groenblijvende hoge haag

10 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 zo, 01/11/2009 - 12:15
rubian

Groenblijvende hoge haag

Hallo,
We hopen dat iemand ons een goede tip, advies of suggestie kan doen voor onze vraag.
We hebben net een aanbouw laten maken, met een schuifpui over de gehele breedte, zo'n 5 meter.
De buren waren en zijn er nog steeds niet blij mee en blijven dus ook heel vervelend doen. Nu is onze tuin nog een rommel, maar straks willen we toch wel een mooie tuin hebben om van te genieten. We houden heel erg van 'groen'.
Maar wat we nu het belangrijkste vinden is een oplossing voor de schutting.
We willen aan beide zijde van de tuin een groenblijvende haag, die lekker hoog wordt, waar je niet goed doorheen kunt kijken en die het liefst redelijk snel groeit, maar niet heel breed de tuin in groeit, zodat we het minste last van de buren hebben en kunnen genieten van onze privacy en het groen.
Onze tuin heeft s'middags de volle zon, al wordt er wel wat zon geblokkeerd door hoge bomen van de gemeente achter in de tuin, maar hoofdzakelijk hebben we wel zon.
Wie kan ons helpen met onze vraag en heeft een goed advies?
We hopen op een reactie.
Alvast bedankt,
rubian

zo, 01/11/2009 - 13:24
Anoniem (anoniem geplaatst)

De smalste haag maak je door klimop, Hederainfo-icon hibernica, door betonvlechtgaas te laten klimmen.

zo, 01/11/2009 - 15:35
rubian

Hartelijk dank voor het advies om hederainfo-icon te gebruiken.
Is er nog een andere oplossing dan hedera, want mijn man, in tegestelling tot mijzelf, is niet zo gek op hedera.
Hopelijk zijn er nog meerdere opties?
gr. rubian

zo, 01/11/2009 - 16:10
Hendrik Jan

Je zou eens kunnen kijken naar Cupressocyparisinfo-icon leylandii '2001'.
De 'gewone' Leylanddi, is in het begin erg onstabiel en los, daarom een een bamboe stok bij aanplant en hij groeit gigantisch en wordt erg breed.
De Cupressocyparis leylandii '2001', groeit direct al mooi dicht en compact en groeit minder snel dan de 'gewone' Leylandii, dus veel minder onderhoud EN groeit compact en smaller!

Een erg mooie Thujainfo-icon haag is een haag van Thuja occidentalis 'Smaragd',
Thuja 'Smaragd' is niet goedkoop in aanschaf, maar je krijgt er wel iets heel moois voor terug, hij groeit niet te hard (scheelt in het onderhoud, maar kan wel hoog worden), hij heeft een heel mooie kleur frisgroen, hij groeit compact/dicht en wordt dus ook niet te breed.

ma, 02/11/2009 - 10:04
Anoniem (anoniem geplaatst)

Vanuit de voorkamer zien wij op enige afstand een afscheiding van betongaas begroeid met klimop. Twee meter hoog en wel twintig meter lang. Die wand is 'potdicht' en een betere afscheiding van groen is nauwelijks denkbaar. Maar vergis je niet, want ook die afscheiding vraagt elk jaar onderhoud aan beide kanten. En waar hier coniferen of andere planten worden genoemd, ook die vragen om elk jaar aan beide kanten (en bovenop) te worden geknipt. Aan je eigen kant gaat dat als je er werkruimte voor laat, maar met je buren kan dat verdraaid lastig worden. In sommige gevallen moet je dan toch voor een onderhoudsloze afscheiding kiezen. Hetzij in overleg met de buren of op eigen grond en eventueel met vergunning van de gemeente.
Frans

ma, 02/11/2009 - 17:56
rubian

Dank je wel voor je uitgebreide reactie. Het lijkt er steeds meer op dat hederainfo-icon de beste optie is. Manlief zal straks wel overstag gaan....
Ik heb begrepen dat je 5 stuks op een meter moet planten. Het zal alles bij elkaar wel een kostenplaatje worden, maar dat hebben we wel over voor de privacy!

di, 03/11/2009 - 11:14
Anoniem (anoniem geplaatst)

Ooit plantte ik grote exemplaren, waarvan 1 per meter. Door de ranken te leiden, was de haag binnen 2 jaar dicht.

di, 03/11/2009 - 12:14
Hendrik Jan

Hederainfo-icon is juist zeer goedkoop, MAAR nooit kant en klaar kopen, want dan betaal je veel en veel te veel.
Hedera groeit razendsnel, plusminus 5 per meter en niet in het begin alleen maar er door slingeren, vooral snoeien vanaf het begin, zodat er een goed vertakking plaats vindt.
Persoonlijk is het niet mijn favoriet, als het enigszins kan verwijder (sloop) is ze uit tuinen, niet echt een mooie strakke achtergrond en als mensen het niet continue bijhouden overwoekeren ze de tuin, maar als je het consequent bijhoudt kost het wel weinig ruimte.

di, 03/11/2009 - 17:27
Anoniem (anoniem geplaatst)

Hendrik-Jan,
Je schrijft: nooit kant en klaar kopen, want dan betaal je veel en veel te veel.
Wat bedoel je met kant en klaar?

di, 03/11/2009 - 19:12
Hendrik Jan

Er worden tegenwoordig ook vaak van bakken verkocht met een soort betonijzer waarin al hederainfo-icon's kant en klaar in zijn gevlochten, die hoef je alleen maar te plaatsen.

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag