hebben jonge bomen minder herfstkleur?

5 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 di, 16/10/2012 - 23:35
gravelandj

hebben jonge bomen minder herfstkleur?

Ik heb drie jaar terug een paar bomen gekocht speciaal voor herfstkleuren, waaronder Amberboom Liquidambarinfo-icon styraciflua (de soort, geen cultivar) en Ginkgoinfo-icon biloba. 3-4m hoog bij aankoop, stamdoorsnee ca 6-7 cm. Onze grond is vrijwel puur veen (hart van Krimpenerwaard). Valt me op dat eerste jaar geen herfstkleur was, vorig jaar beetje, en nu al weer meer. Bomen van zelfde soorten in buurt (vaak ouder) kleuren veel sterker. Op internet is er vreemd genoeg niets te vinden over mogelijk effect leeftijd. Wel effecten grondsoort, droogte, temperatuur, maar dat lijkt hier dus geen rol te spelen.
Wie heeft soortgelijke ervaringen of weet hier meer van? Kan me voorstellen dat meer mensen hier mee zitten en dat het soms tot discussie leidt met bomenleveranciers.

Jaap Graveland, Berkenwoude

wo, 17/10/2012 - 02:35
Draco

De hoeveelheid zonlicht en het vochtgehalte van de bodem beïnvloeden waarschijnlijk de intensiteit van de herfstverkleuring. In de bossen zie je ook aanzienlijke (tijd)verschillen bij individuen van dezelfde soort. Misschien dat een (snelgroeiende) jonge boom later in rust gaat en dan alsnog herfstkleuren ontwikkelt.

wo, 17/10/2012 - 09:20
Batdah

Een 15 tal jaren terug een Liquidambarinfo-icon geplant in een verhoogde border...die ging pas na een aantal jaren kleuren..meestal vroren de bladeren er groen af..de laatse jaren kwam er hele matige herfstverkleuring..moet wel zeggen dat de boom ook meedraaide in de druppelbevloeïng en dus het regime van 3 maal daags water en wekelijks vloeibare mest..dus weinig gekleurde bladeren..(nadat de kroon tot 2 maal afgebroken was heb ik hem vervangen door een Alibizia welke inmiddels 7 meter kroondoorsnede meet)..ik weet het aan de hoeveelheden water en voeding..de Liquidambars hier in het buitengebied laten wel vroeg hun fraaie rode verkleuringen zien..(maar die hebben het stukken zwaarder dan m'n ex binnenstadboom)

wo, 17/10/2012 - 12:32
WiPe

Ik heb hier een Liquidambarinfo-icon staan die absoluut niet verkleurt. Niks, nada, niente. En een andere die wel goede herfstkleuren heeft.

Van Liquidambar is geweten dat de ene boom beter verkleurt dan de andere. Er zijn zelfs verschillende cultivars geselecteerd op basis van herfstkleur. En die cultivars verkleuren dan ook goed op jonge leeftijd. Ik vermoed dus dat het daar niks mee te maken heeft.

Als je een Liquidambar wil aanplanten voor de herfstkleur, en je kiest niet voor een cultivar, dan kun je best de boom gaan uitzoeken in het najaar.

do, 25/10/2012 - 22:56
gravelandj

Dank voor de reacties. Kopen in de herfst is een goede tip natuurlijk, er
zullen verschillen zijn. Maar de Ginkgoinfo-icon kleurt dus ook nog niet. Heb even
verder gekeken. Heb paar wingerds gestekt en in zomer geplant. De moederplant
verkleurt volop en verliest al blad; de stekken groeien nog altijd door en
kleuren nog nauwelijks. Ik laat weten hoe het volgend jaar is.

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag