Perenboompje 24 uur oud; blaadjes hangen al.

5 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 wo, 28/04/2010 - 17:07
Luuntje

Perenboompje 24 uur oud; blaadjes hangen al.

Hallo,

Ik heb gisteren samen met mijn vriend bij het tuincentrum een perzikenboompje, een perenboompje en een aardbeienplantje gekocht. Het waren van die kleintjes, speciaal voor in pot op het balkon.

Die staan daar dus sinds gisteren lekker te staan. Ik heb ze alledrie in pot staan, met groeipotgrond voor groenten/fruit/kruiden erin. Ook heb ik (zoals op de zak van de potgrond aangegeven stond) de wortels van de planten zachtjes losgemaakt voor ik ze inplantte. Nu is het op ons balkon behoorlijk heet, volle zon zeg maar. Wel is er voldoende wind, het is geen broeikas zeg maar! Ons balkon is 14 vierkante meter groot, dus de planten staan ook niet op een kluitje.

Ik heb ze gisteren alledrie een flinke scheut (twee liter per plant, stond ook aangegeven op de zak potgrond) water gegeven als opstartertje.

Nu staan ze dus al de hele dag in de volle zon. Het aardbeienplantje en het perzikenboompje gaan heel goed; stevige, volle steeltjes, mooie grote en vooral stevige blaadjes. Maar het perenboompje heeft er beduidend meer moeite mee; die blaadjes hangen al helemaal naar beneden en de steeltjes zijn helemaal zacht. Hoe kan dit nou toch? Nog geen 24 uur later en de plant is nu al half op!

Ik heb met een sateprikker in de aarde geprikt om te kijken of ze voldoende vochtig waren; bij alledrie is dit het geval. Ik durf ze niet goed méér water te geven, omdat ik als de dood ben voor wortelrot. Onze potten hebben namelijk geen gaten onderin (vond mijn vriend niet mooi...zucht). Ik heb hem verteld dat een pot echt afwateringsgaten moest hebben, maar hij wilde niet alle aarde e.d. over zijn balkon heen.

Maar wat moet ik hier nou mee? Moet ik het perenboompje bijmesten of juist niet, meer water geven of juist als de sodemieter uit die pot halen? Moet ik het hele plantje afsproeien, binnen zetten, buiten laten? Toch maar een gat in die pot boren en hopen dat het dan wel lukt?

Ik wil dat dit project, als een van mijn weinigen, nou eens een keer goed slaagt, dus advies is zeer welkom!

wo, 28/04/2010 - 17:26
Anoniem (anoniem geplaatst)

Allereerst moet je je peer beschermen tegen de felle zon. Zo verplant zijn de blaadjes zeer kwetsbaar.

Geen gaten in de bakken is op den duur funest. Na een paar flinke regenbuien staat het water tot de rand met wortelrot tot gevolg.
Boor gaten zo'n 15 cm boven de bodem en de pot kan z'n water kwijt.

wo, 28/04/2010 - 18:49
Luuntje

Greenconnection, bedankt voor je antwoord. Ik weet inderdaad dat geen gaten in de bakken op den duur funest is. Ik heb al zitten bedenken dat ik die gaten gewoon een keer boor als mijn vriend naar zijn werk is, kan hij ook niet zitten zeuren. Overigens staan de planten op een stukje van het balkon waar het bij stevige regen niet nat wordt. We wonen op de vijfde verdieping van een flatgebouw van zeven, en het balkon van de bovenburen reikt net zo ver als het onze. Juist vanwege het ontbreken van die gaten heb ik hiervoor gekozen.

Wat betreft je verplaatsingsadvies; ik heb zojuist het perenboompje in het enige hoekje van ons balkon gezet waar er schaduw is. Geen volle schaduw, dat is er nergens. Maar eens kijken of dit helpt!

Had ik nog een vraag; wat zou jouw advies zijn aangaande bewatering? Ik heb gewoon een gieter, geen toestanden met allerlei systemen o.i.d. Die twee liter was een opstartertje, maar ik neem aan dat iedere twee dagen twee liter te veel is? Zou iedere wéék 2 liter genoeg zijn? Of gewoon minder grote plenzen ineens? Bijv. eens per twee dagen een litertje/half litertje? Ik hoor graag maten, want een scheut is voor mij onduidelijk. Heb al veel planten laten sterven doordat ze veel te nat bleven op die manier.

wo, 28/04/2010 - 19:14
Anoniem (anoniem geplaatst)

Het is onmogelijk om in liters te denken; het hangt geheel af van de factoren, die de grond doen uitdrogen. Verplaatsen naar de schaduw was niet echt nodig geweest. Een kartonnen doos tegen de zon en wind helpt ook al.
Ik zou voorlopig de voorschriften volgen. Komt de plant niet bij, dan terug naar het verkooppunt.

wo, 28/04/2010 - 19:20
Luuntje

Dank voor je antwoord. Vervelende is echter dat ik er geen voorschriften bijgekregen heb. Ik moest de aanwijzingen die ik tot nu toe opgevolgd heb al van de zak potgrond halen. Ik zal wel eens kijken of er iets te vinden is over de algemene verzorging van fruitbomen.

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag