Volwassen Eik (eikelregen en grijzelaag op blad)

5 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 zo, 10/09/2006 - 21:35
ragazza

Volwassen Eik (eikelregen en grijzelaag op blad)

Er staat al jaren een eik bij de buren waar wij heel veel last van hebben (door het jaar heen: eikels in de tuin en op de auto, hars op de auto en natuurlijk verschrikkelijk veel blad) maar dit jaar meer dan anders. En wel zo dat wij er ons zorgen overmaken.

Er vallen de laatste maand ontzettend veel eikels van de boom, het lijkt wel een eikelregen! Zo klinkt het ook en dan niet alleen bij een windvlaag.
Het blad heeft een grijze laag die je er niet zo afpoetst, ook zijn enkele bladeren bruingevlekt waarvan een aantal verdroogd.
Het viel mij op dat aan de onderkant van de boom de bast ernstig beschadigd is. Niet helemaal rondom maar wel een stuk van 50cm in het vierkant.

Wat is jullie oordeel en eventuele advies?

zo, 10/09/2006 - 22:38
Anoniem (anoniem geplaatst)

De eikelregen kan gewoon duiden op een vruchtbaar jaar. Hoewel sommige zwakke bomen extra investeren in het nageslacht is me dat bij Eiken nooit opgevallen. Wel zetten ze het ene jaar veel meer eikels dan in het andere (maar zelden weinig). De witte laag is ordinaire meeldauw. Na de natte augustus zitten ook al mijn eiken onder. De Eik is in dat opzicht een sloddervos en altijd rijk aan insekten, parasieten en wat dies meer zij en wordt ondanks dat honderden jaren oud. Ook dat verdroogde blad is voor een Eik de gewoonste zaak van de wereld.
De beschadiging is lelijk. Maar hoe erg het is is moeilijk te zeggen, dat hangt ook van de totale conditie af. Eiken gaan niet gauw dood en kunnen erg veel hebben. Een eik bij mij is door een trekker aangereden en de stam was half door, 't heeft even geduurd maar de wond sloot zich en de boom is volledig hersteld. Zolang er niet massaal Honingzwammen opduiken is er weinig aan de hand.
Tja, misschien niet het antwoord waar je op hoopte maar jouw Eik kan waarschijnlijk nog een paar honderd jaar voor overlast gaan zorgen.

M.vr.gr.
Ruud

zo, 10/09/2006 - 23:06
tuinprins

Het grijze laagje op het eikenblad is meeldauw. Dit is niet verontrustend en komt bij heel veel inlandse eiken voor.
De (vroege) bladval is waarschijnlijk een gevolg van de droogte in juli. Dit hoeft dus ook niet al te verontrustend te zijn.
Het verhaal van de bast is een ander verhaal. Dit zou er op kunnen wijzen dat er iets mis is met de boom maar daar moet een specialist naar kijken. Dat is zo -- op basis van een summiere omschrijving -- niet te zeggen.
Mijn advies: ga eens met de eigenaar van de boom praten wat hij er van vindt. Om eventuele t***el weg te nemen is het inwinnen van advies van een specialist zeker aan te raden. Maar drijf de zaak niet op de spits want: een goede buur is beter dan een verre vriend.

Gegroet, de tuinprins

zo, 10/09/2006 - 23:14
tuinprins

Jouw antwoord was beter RdB en nog sneller ook!

Gegroet, de tuinprins

zo, 10/09/2006 - 23:35
Anoniem (anoniem geplaatst)

Ja, leuk he, overkomt mij ook wel eens, je tikt een antwoord en dan blijkt een ander vrijwel op hetzelfde moment net iets sneller te zijn geweest. Dat levendige is ook erg leuk aan dit forum, als je weken op antwoord moet wachten is de lol er snel af.

Nog een prettige avond tuinprins,

Ruud

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag