Wortels verwijderen vederesdoorn

3 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 za, 27/09/2014 - 16:14
lsmits

Wortels verwijderen vederesdoorn

Wij hebben in de hoek van de tuin een vederesdoorn (acerinfo-icon negundo) staan die met zijn wortels aan de zuidwestzijde de bestrating omhoog drukt.
Nu willen wij nieuwe bestrating laten leggen en deze wortels zitten dus duidelijk in de weg. Vraag is of deze verwijderd mogen worden of dat dit tot afsterven/instabiliteit gaat leiden.
Belangrijk om nog te weten is dat aan de zijde van de weg te halen wortels grote coniferen hebben gestaan die een hoop licht hebben weggehaald bij de boom waardoor hij de meeste (grote) takken aan de andere kant heeft gemaakt.
Ik heb gehoord over trekwortels, wat hier van toepassing zou kunnen zijn?
Graag advies van iemand met verstand van bomen, bij voorbaat dank!
Zie foto voor situatie.

Wortels verwijderen vederesdoorn
za, 27/09/2014 - 22:08
WiPe

Gewoon een paar vraagjes om je zelf over het probleem te laten nadenken: Waar dienen die wortels eigenlijk voor? Waarom zou de boom meer wortels maken dan hij nodig heeft? En wat zou er met de boom gebeuren als je zo'n dikke wortels gaat afkappen? En last but not least: Hoe komt het dat de wortels het terras opduwen?

In principe hoef je die wortels niet af te kappen om je terras te herstellen. maar dan zou ik je aanraden om bomenzand te gebruiken om je terras te bestraten. Bomenzand is speciaal ontwikkeld als substraat waar wortels kunnen in wortelen en waar klinkers kunnen op gestraat worden.

zo, 28/09/2014 - 21:08
lsmits

Hallo Wipe,

Bedankt voor je reactie. Ik was van mening dat ik er behoorlijk over nagedacht had, maar ik ben geen bomendeskundige dus vandaar mijn vraag hier.
Ik begrijp dat de wortels zijn functie hebben en daarom hebben we ook zeker de voorkeur om de wortels intact te laten, maar wanneer deze te hoog zitten zodat we niet uitkomen met de hoogte van de bestrating vormt dit natuurlijk wel een probleem.
Van bomenzand had ik nog niet gehoord dus hier ga ik eens wat meer informatie over zoeken, hopelijk biedt dat een oplossing.

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag