bouw koivijver

11 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 di, 18/09/2007 - 22:27
Anoniem (anoniem geplaatst)

bouw koivijver

Momenteel ben ik volop bezig met het aanleggen van mijn koi vijver. Afmeting 4 m X 2 m x 1,4 m diep. Gemets in betonblokken en voorzien van een skimmer en bodemdrain. De filterruimte is 2X2,30X1,4m. Zoals je kan uitrekenen is de koivijver ongeveer 10 m3. Inzake filter gaat mijn voorkeur naar meerkamerfilter Messner 24000 wat zeker voldoende zal zijn en uv 55 watt wat eveneens voldoende moet zijn. De vijver wordt uitgekleed in polyester.
Mijn vraag is: wat raden jullie mij aan inzake pomp voor de skimmer en capaciteit en eveneens pomp voor de vijver om het water terug te pompen in de vijver.De meerkamerfilter bestaat uit een vortex en drie kamers. Welk materiaal zouden jullie gebruiken als filtermateriaal.
De skimmer wordt verbonden met de uv en dan naar de filter en de bodembrain naar de vortex.
Sorry voor zoveel vragen maar wil mij eerst goed informeren voor ik nu verder werk aan mij koivijver.

wo, 19/09/2007 - 11:21
Gis

een pomp van 5000 l moet voldoende zijn om het water terug naar de vijver te pompen voor het filter zou ik gaan voor
1 kamer borstels
2kamer zwart met blauwe matala mat
3kamer blauwe met witte voor de rest denk ik dat je goed zit skimmer heb er eentje zelf gemaakt met een pompje van 1200 l en werkt heel goed je moet wel zien dat het op de juiste plaats staat kijk uit welke richting de wind over de vijver veegt zou er wel een planten filter tussen zetten voor afbouw nitraat hoop dat je er wat aan hebt Grtz Gis ook koi liefhebber

wo, 19/09/2007 - 21:51
Anoniem (anoniem geplaatst)

BEN VANDAAG NAAR EEN KOIWINKEL GEWEEST EN HEB MIJ EEN MEERKAMERFILTER VAN MESSNER BESTELD; VORTEX PLUS DRIEKAMERS VOOR EEN KOIVIJVER VAN 18000 LITER; MIJN VIJVER IS 10000 LITER MAAR HEB GRAAG EEN BEETJE RUIMTE; ZIJ RADEN MIJ EEN POMP AAN VAN 15OOO LITER VOOR DE MEERKAMERFILTER EN VOOR DE SKIMMERLIJN EN UV EEN AQUAMAX VAN 10000 LITER MET KOGELKRAAN OM HET DEBIET TE REGELEN; DEZE TWEE FILTERLIJNEN GAAN NAAR DE MEERKAMERFILTER BINNEN VIA DE VORTEX; IS DIT JUIST WANT IK TWIJFEL AAN DE INFO

wo, 19/09/2007 - 22:55
Urbain

Leo,

Ik zelf heb een vijver van 25 m³ en er zitten een 25-tal koi van 10 tot 70 cm in. De filter is een 3-kamerfilter met in de 1e kamer borstels, 2e kamer blauwe matala mat en 3e kamer kaldness.
De pomp geeft een debiet van 7500l/u en ik heb een UV-lamp van 55 watt. De vijver draaid reeds een 4-tal jaren zonder problemen.

Een filter koop je inderdaad beter te groot dan te klein. Goeie keuze qua filter.

Voor een filterpomp is de regel dat de inhoud van de vijver in zo'n 3 à 4 uur door het filter gaat, mag ook meer zijn maar niet minder en dit omdat de bacteriën hun werk moeten kunnen doen. Een pomp van 5.000l zoals "Gis" u voorsteld is ruim voldoende en èèn van 15.000l véééél te zwaar (debiet en verbruik).

Voor een UV-lamp is de regel 2 à 3 watt per m³ water. In princiepe is dus 30 watt voor u voldoende maar 55 watt mag.

Groeten

wo, 19/09/2007 - 23:23
Anoniem (anoniem geplaatst)

Bedank voor jullie advies. De skimmer plus uv en pomp moet die via de vortex in de meerkamerfilter?
Mvg
Leo

do, 20/09/2007 - 11:46
Gis

Ik vind de UV en voor de filter beter daar de afgestorven algen
dan in de vortex landen
en kan je ze er direkt uitspoelen
skimmer heb ik ook met een tweede pomp gemaakt Grtz Gis

do, 20/09/2007 - 09:56
Sjuul

Dat is Juist zoals Gis en Urbain al hebben vermeld het volstaat met een pomp van 5000 liter.

Ik hamer er vaak genoeg op en stel dan ook de vraag waarom geven ze het advies om een pomp te nemen die drie keer overcapaciteit heeft. Voor mij geld klopperij.

Een zware pomp filtert niet beter, dat is een tsunami in een borrelglas.

{Bedank voor jullie advies. De skimmer plus uv en pomp moet die via de vortex in de meerkamerfilter?}

Ik heb hier toch wat vragen bij? gezien de opstelling en klopt volgens mij niet.

De skimmer wil je aan sluiten op de UV en dan naar de filter, en de bodemdrain naar de vortex..

De skimmer is alleen bedoeld om oppervlakte vuil van het water te halen, vind ik totaal overbodig! Dan kom je nog ééns met een pomp aan het werk! Die een DROGE OPSTELLING vraagt dus twee pompen.
De Skimmer wordt niet op de UV aangesloten, de skimmer haalt van het gefilterde water oppervlakte vuil weg. Skimmers verstoppen met regelmaat.
Dan dien je heel goed op te letten en te weten wat de windrichting is, en waar de uitloop van de filter terecht komt.
Hier geen aandacht aan schenken zal de skimmer nooit werken, ofwel weinig nut hebben.

De VORTEX is een Grof vuil VOORFILTER dus al het water WAT door de MEERKAMER FILTER moet hierin terecht komen, de overloop van de VORTEX staat toch in verbinding met de Meerkamerfilter?

Als laatste, Dat je je goed wilt informeren is alleen maar goed maar toch zie ik iets van verkopen maar daar is er weer 1 waar we aan gaan verdienen.

Waarom een skimmer terwijl je een bodem drain hebt? Als je de drain goedt hebt aangesloten, met iets hellende bodem heb je geen skimmer nodig! beter is om twee drains te hebben.
Een skimmer wordt veel gebruikt door mensen die geen bodem drain hebben en dan nog vind ik het zinloos. Waarom? Als in de hoek van de vijver op een afstand van 4 meter van de skimmer een blaadje valt, zal dit niet door de skimmer eruit gehaald worden. Kijk ééns naar de zwembaden! Hoeveel skimmers daar niet staan opgesteld om de zoveel meter?
Dus zou je op alle vier de hoeken een skimmer moeten hebben voor een goed en effektief resultaat te krijgen.

Jij doet wat je zelf wilt en vraagt om advies omdat je t***elt aan de info, maar ik meen gelezen te hebben dat je de filter al besteld hebt.

SKIMMER MOET IN DE WINTER STIL GELEGD WORDEN.

do, 20/09/2007 - 11:52
Gis

Skimmer heb ik zelf gemaakt maar kopen zou ik het ook nooit doen
zoals Sjuul zegt het is niet echt nodig Grtz Gis

do, 20/09/2007 - 15:48
Anoniem (anoniem geplaatst)

Jongens bedankt voor de info en Juul mijn bodemdrain is aangesloten op de vortex en daarna op de kamerfilters (3stuks).
De oppervlakte van de vijver is 4x2 en is konisch met als middenpunt de bodemdrain van 110 MM.
Dus als ik jullie goed begrijp is een pomp voor de filter van 5000 liter ruim voldoende.
De Messner filter 24000 heb ik gekocht omdat hij 120 euro (10%) in promotie stond anders had ik nog een tijdje uitgekeken.
Zijn opmerking naar pompen toe was dat deze filter ruim genoeg was voor een koivijver van 18000 L en daarom zeker een pomp te nemen van een heel hoge capaciteit. Hij nam mijn info een beetje belachelijk als ik vroeg dat de pompcapaciteit toch moest uitgerekend worden op basis van de filtercapaciteit en gaf mijn formule nml 15 MIN water in de filter verblijven x 4 keer per uur en X de inhoud van de filter (600 liter).
Deze uitleg had hij nog nooit gehoord maar dat hij al honderden pompen had verkocht en dat ik op basis van mijn filter en koivijver 10000 liter zeker 15000 liter moest hebben en omdat de skimmerlijn zeker een pomp moest hebben van 10000 L omdat ik anders teweinig aanzuig heb. Dit gaat dan in de vortex en om deze redenen moest ik een heel zware pomp hebben want anders kon de filter overlopen.
Mvg
LeoB

do, 20/09/2007 - 19:18
Anoniem (anoniem geplaatst)

als je fiter op niveau van je vijver staat kan hij niet overlopen ook al valt de pomp uit daar moet je trouwens goed op letten bij het plaatsen van je filters Grtz Gis

vr, 21/09/2007 - 09:51
Sjuul

Dat is onzin wat ie zegt om een hele zware pomp te kopen dat anders de filter gaat overlopen.

Wat als het filter de capaciteit van de pomp niet aankan?

Hou rekening met de wet van de communicerende vaten, zoals Gis al heeft beantwoord.

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag