Dode vissen door anti algen van Tetra HELP

7 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 do, 14/06/2012 - 23:57
attackdog

Dode vissen door anti algen van Tetra HELP

Hallo,

Ik ben nieuw op dit forum en zal gelijk met de deur in huis vallen.
Ik heb het halve internet afgezocht maar kan niks vinden over het volgende probleem en wat ik er tegen zou kunnen doen.

Ik heb een vijver van ong 10.000 liter.
1 x pomp met grote filterbak voor 10.000 liter
1 x pomp 5.000 liter( voor waterval )
1 x pomp 7.000 liter ( deze gaat naar en apparte bak vol met planten en weer terug de vijver in. )

Er zitten ( zaten ) 12 kooi karpers in. Geen japanse maar europese met de grote van ong 15 cm tot en met 40 cm

Nu had ik last van groen vijverwater. Ik heb de waterplanten sinds kort er pas bij en hier lag het probleem dus. Nu kreeg ik van de dierenvoeder het advies (net als op menig internet site ) om een middel tegen groen water er bij te doen om de planten een handje te helpen.
Nu heb ik Tetra pond aquarem gehaald. Van het merk Tetra.

Er staat duidelijk op de bijsluiter voor 10.000 liter. Dit komt dus mooi overeen. Gelijkmatig over de vijver verdelen en schudden voor gebruik. Water hardheid moet boven de 4 zijn.

Nu heb ik al 3 jaar de vissen erin zitten zonder ooit een dode vis te hebben. Best knap zou je denken. We hebben vorige week 1/4 van de vijver vervangen met schoon water dus de hardheid als die al te laag zou zijn zou hiermee ook op peil zijn. In het verleden wel eens gemeten en kwam altijd goed eruit. Exacte cijfers heb ik niet want het ging op kleur.

Na het toevoegen van het tetra pond aquarem begon en langzaam aan wat vuil te klonteren precies zoals het zou moeten. Niet veel later kwam er echter steeds meer schuim op het water te liggen. Op een bepaald moment dacht ik zelfs dat iemand er stiekem badschuim in had gedaan.

Het schuim konden we er niet af halen met een netje omdat het behoorlijk fijn was en er door viel terug de vijver in. Nu zit ik op me werk en krijg ik telefoon dat er al 3 koi karpers dood zijn en 2 op apegapen.

Heeft iemand een idee wat te doen. Moeten alle vissen eruit of niet, weer water verversen of niet. En hoe lullig het misschien ook klinkt wat ik kan doen tegen de Firma Tetra. Koop je iets wat goed is voor je vijver waar je zuinig en blij mee bent gaan de vissen door datzelfde middel dood. Daarnaast de kosten die erbij komen.

Alvast bedankt,

Mark

vr, 15/06/2012 - 00:24
Vincenso

Spijtig dat er zoveel vissen zijn gaan hemelen.
De oorzaak is waarschijnlijk zuurstofgebrek. Het goedje werkt prima,want de algen gaan dood. Maar daarna zullen de dode algen zuurstof vragen om af te breken tot voedingsstoffen voor nieuwe algen. Helpen doet dat stofje niet,want de algen komen gewoon terug. Een betere oplossing zou zijn als planten de voedingstoffen kunnen opnemen. Daarna moet je de planten wel snoeien om de voeding uit de vijver te krijgen.
Als je dat biologische evenwicht eenmaal doorkrijgt en uitvoert, ben je een slechte klant voor het vijvercentrum, want je koopt bijna niets meer.

Succes verder met je vijver.

vr, 15/06/2012 - 00:44
attackdog

Bedankt voor je reactie.

Ik zal er naar kijken zodra ik thuis ben ( nu helaas nog aan het werk ). Ik ben alleen bang dat de hele vijver dood is tegen de tijd dat ik terug ben.
Ik had voor de zuurstof juist extra waterplanten in een apparte bak gedaan. Via pomp water erin en via slang water er weer uit..

vr, 15/06/2012 - 12:24
birdwatcher

waarom de planten niet gewoon bij de vissen?

vr, 15/06/2012 - 16:32
attackdog

De planten worden door de karpers aangevreten / losgetrokken. Ze eten er niet echt van maar de losse stekjes waterpest enz gaan los drijven en verdwijnen door de filter.

Even een update. het is nu 24 uur geleden dan het schoonmaakmiddel erin is gegaan. Er leven nu nog 3 karpers. De rest is overleden.
Ik heb gisteren nog extra planten in een noodactie alsnog bij de vissen zelf erin gedaan en een luchtpomp aangesloten.
Zelf nu drijft er nog een witte schuimlaag op het water. Ja het water is helder maar goed. Ik heb jaren terug op mijn oude adres ook een vijver gehad en ook dit spul gebruikt. Toen zonder problemen. Het schuimt even, na een paar uur is al het afval in de vijver gaan klonteren en klaar is kees.
Nu is het dus anders gegaan. De dikke schuimlaag lijkt wel op een giftig goedje uit een film.

Ik had de vraag aan iedereen of er een andere goede manier is om een koi vijver te hebben met planten of zonder en dat dit niet meer kan gebeuren.

alvast bedankt voor de reacties

vr, 15/06/2012 - 16:40
birdwatcher

ik heb zo'n vijver zie het topic :Vijver is vuil

vr, 15/06/2012 - 17:59
Anoniem (anoniem geplaatst)
Onderwerp gesloten