Een vijver zonder gekocht bodemmatriaal maken

4 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 zo, 31/10/2004 - 17:32
Arlette

Een vijver zonder gekocht bodemmatriaal maken

Beste tuinlieden,

Ik wil graag een vijvertje maken, maar hier geen kosten voor maken. D.w.z. geen kosten voor vijverfolie e.d. wel voor beplanting.
Ik woon in Zeeland, dus er is ook klei! Mijn vragen zijn;
Is het mogelijk zonder vijverfolie?
Heeft iemand nog goede tips?
kan ik de vijver naast een klein boompje maken?
Kan ik het beste vissen of amfibieen houden in een vijver met de wensen die ik heb?

Alvast bedankt voor de tips! Gr. Arlette

zo, 31/10/2004 - 20:43
Anoniem (anoniem geplaatst)

een vijver(tje) zonder folie is haast niet mogelijk. Verder zijn de kosten voor folie niet zo hoog, ongeveer 3 euro per m3. Een boompje naast de vijver is geen probleem, zorg er wel voor dat afvallende bladeren uit de vijver gehaald worden. Vissen kunnen natuurlijk in elke vijver, zorg wel voor voldoende zuurstofplanten en moerasplanten. Amfibieen kan natuurlijk ook, al komen padden of kikkers vaak vanzelf naar de vijver toe, hier hoef je dus niets voor te doen.

wo, 03/11/2004 - 19:16
Anoniem (anoniem geplaatst)

een vijver zou best mogelijk zijn zonder vijverfolie j emoet alleen kijken hoe hoo g je grondwaterpeil zit.
en je kan de klei die uit de vijver komt tegen de zijkanten aan plakken en dicht slaan met een plank om het waterpeil eventuel te verhogen.
die boom is geen enkel probleem.

wo, 09/02/2005 - 20:15
Anoniem (anoniem geplaatst)

Sorry maar ik ben het niet zo eens met het boompje! De hoogt van het grondwater bepaald of je op "natuurlijke wijze" een vijver in stand kunt houden of je de wand nu dichtslaat of niet! Water kiest zijn eigen loop en zal variëren met het grondwaterpijl. Hou hier rekening mee met het bepalen van de diepte van de vijver. Minimaal 80 cm staand water (in de winter). Het is afhankelijk van het soort boompje of je daar de vijver bij kunt plaatsen. Er zijn bomen die giftige stoffen via blad of stuif afgeven die schadelijk zijn voor de vijver en het leven daarin! Raadpleeg hiervoor internet met de boomgegevens!

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag