meeldauw voorkomen?

15 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 zo, 31/10/2004 - 21:20
Anoniem (anoniem geplaatst)

meeldauw voorkomen?

Hallo,

Vandaag de tuin winterklaar gemaakt en bedacht dat er door meeldauw en luis wel veel lol afgaat. Ik heb een klein tuintje. Dit jaar zat bijna alles onder de luis. Ook na spuiten en ecospray, ook na meerdere keren. Ook heb ik in heel veel planten meeldauw. Zou dit laatste volgend jaar te voorkomen zijn? Hoe dan? Bedankt!

An

zo, 31/10/2004 - 21:27
Anoniem (anoniem geplaatst)

luizen kan je het best bestrijden met gewoon water, goed afspuiten met de waterspuit tot alles weg is eventueeel herhalen, voor meeldauw zou (ik spreek niet uit ervaring) het helpen preventief te spuiten met een mengsel van 1/10 delen water en melk (1 deel melk op 9 delen water).

ma, 01/11/2004 - 04:08
Anoniem (anoniem geplaatst)

vooreerst moet je al het afval van je tuin (snoei en dergelijke) goed opruimen en indien mogelijk verbranden
aangezien je over een kleine tuin spreekt is het misschien mogelijkom vanaf maart om de week een bespuiting uit te voeren met eupareen, moet zeker gebeuren vanaf het ontluiken van de eerste blaadjes, en dit volhouden tot eind april
ook kun je zorgen voor onderkomen voor oorwormen, bloempotjes gevuld met stro omgekeerd in de bomen of struiken hangen, deze beestjes vreten de meeldauw op,
op deze manier zal je al heel wat meer plezier van je tuintje hebben
succes en groetjes

ma, 01/11/2004 - 10:06
Anoniem (anoniem geplaatst)

ik zou eerder denken dat oorwormen bladluizen eten dan meeldauw, nog nooit gehoord dat dieren schimmels eten.

ma, 01/11/2004 - 13:24
Anoniem (anoniem geplaatst)

Oorwormen vreten veel verschillende soorten voedsel:
bladluizen, ook in de gekrulde bladeren.
larven en eieren.
klevertjes en eieren van perenbladvlooien.
appelbloedluizen ook op moeilijk bereikbare plaatsen.
kleine rupsen en andere kleine insecten.
sappen van fijn gekauwde plantendelen.
eitjes van insecten.
algen, mos, pollen, meeldauwschimmeldraden.
en bij overbevolking vreten ze elkaar op.
uit maagonderzoeken is gebleken dat het hoofdmenu bestaat uit:
in de winter: algen en mossen.
roze knopstadium: algen en luizen.
tijdens de bloei: appelstuifmeel en beetje luizen.
in de zomer: luizen, en andere kleine insecten.
de jonge dieren eten relatief weinig. in het laatste larvenstadium en het jong volwassen stadium eten ze de meeste luizen, dus pas vanaf eind juli worden het echte luizeneters

ma, 01/11/2004 - 14:20
Anoniem (anoniem geplaatst)

Hallo An,

Aangezien je een klein tuintje hebt zou ik de luis zoveel mogelijk met gewoon water en doodknijpen proberen te bestrijden, eventueel af en toe spuiten met een biologisch middel op basis van vetzuren.

Meeldauw kan je het beste voorkomen door er voor te zorgen dat er voldoende ventilatie is om en tussen de planten. Verder zou je kunnen spuiten met een fungicide op basis van zwavel. Maar ventileren is het belangrijkste en probeer je tuin zo vriendelijk mogelijk te maken voor vogels, lieverheersbeestjes en andere natuurlijke hulp.

ma, 01/11/2004 - 14:36
Anoniem (anoniem geplaatst)

Ik denk dat jouw tuintje veel last heeft van zgn. val en draaiwind. Heel veel planten kunnen hier slecht tegen en verzwakken waardoor ze gevoelig worden voor luizen en meeldauw. Soms helpt het een plant op een andere plek te zetten.
Misschien kun je kiezen uit planten die niet zo gevoelig zijn voor deze plagen. M.n. voor meeldouw geldt alle aangetaste plantdelen zo snel mogelijk uit je tuin halen en afvoeren. Ook het afgevallen blad weghalen. De luizen zijn nog het makkelijkst te bestrijden. Gewoon afspuiten met een flinke koud waterstraal. Regelmatig herhalen.

ma, 01/11/2004 - 19:13
Anoniem (anoniem geplaatst)

Beste mensen.
Alle door jullie gegeven adviezen zijn van waarde.
Alleen mis ik het belangrijkste voor alles wat groeit, nodig heeft: en dat is: een gezonde basis.
Dat creeer je door er voor te zorgen, dat de plantenwortels goed kunnen ontwikkelen. Daar heb je gezonde grond voor nodig. Dus: bemesten! en zo mogelijk met een organische meststof. Daar zit alles in, wat de planten nodig hebben. Bijv. Ecostyle heeft daar een breed assortiment in. Als je daar mee begint, wordt de plant veel sterker en zul je minder last hebben van narigheid. ( Bij mensen en dieren geldt toch hetzelfde?) Bovendien zijn dan evt. ziekten en plagen veel beter te behandelen.
Zoek in de tuincentra maar eens naar de diverse folders, die bij de produkten hangen.
Succes ermee.

ma, 01/11/2004 - 21:08
Anoniem (anoniem geplaatst)

Beste Arie, Natuurlijk is een gezonde basis belangrijk maar simpelweg mesten is daar niet altijd de juiste oplossing voor. Sommige planten staan op een zeer streng dieet en gaan dood van teveel bemesting.

di, 02/11/2004 - 14:29
Anoniem (anoniem geplaatst)

Beste Willem ,
Klopt.
Teveel is ook niet gezond.
Je moet altijd aanpassen aan de behoefte.
Ook pH of zuurgraad is per plant verschillend en zo kunnen we nog even doorgaan.

di, 02/11/2004 - 14:44
Anoniem (anoniem geplaatst)

Beste Arie, zoeken wat het beste past bij de planten op hun specifieke plek maakt het leuk en ook een beetje onvoorspelbaar ...

soms denk je een goedeplek voor een plant gevonden te hebben en heeft ie het toch niet naar z'n zin en soms heb je zelf twijfels over een plek en bevalt het de plant prima ...

veel tuinplezier, Willem

di, 02/11/2004 - 19:52
Anoniem (anoniem geplaatst)

je moet de planten aanpassen aan de grondsoort die je hebt en niet andersom, het heeft geen zin bv. heidplanten in klei te zetten en dan vollop turf gaan te strooien, de minste problemen heb je als je de juiste plant op de juiste grondsoort zet anders blijf je sukkelen

wo, 03/11/2004 - 22:53
Anoniem (anoniem geplaatst)

gezellig hier

zo, 07/11/2004 - 14:41
Anoniem (anoniem geplaatst)

Hallo,

Het beste natuurlijk middel tegen bladluis zijn lieveheersbeestjes en tegen meeldauw heb je spuitzwavel. Ik gebruik dit nu al even en het geeft prachtige resultaten ! Voor lieveheersbeestjes kan je terecht bij (https://tinyurl.com/yy4fb6os), spuitzwavel daarentegen vind je in speciaalzaken !

Succes

zo, 07/11/2004 - 22:05
Anoniem (anoniem geplaatst)

Geweldig alle reacties en ik ga ze uitproberen! Bedankt.
An

Onderwerp gesloten