Gh waarde

5 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 wo, 30/05/2007 - 22:34
Anoniem (anoniem geplaatst)

Gh waarde

Hallo lezers
ik heb in het najaar een nieuwe vijver aangelegd 7m3 en maak gebruik van een drukfilter met uv lamp 9 watt. nu heb ik onlangs mijn water willen testen met een test set van discus.
Ph waarden is 8,5 's avonda gemeten Kh = 7, maar mijn Gh waarde krijg ik niet gemeten. volgens beschrijving zou het van rood naar blauw moeten kleuren. na 4 druppels kleurt het lichtgroen en na 30 druppels is het nog steeds lichtgroen. hoe kan dat. ik mijn vijver gevuld met leidingwater, maar bij ons is het wel N.O. brabant veel kalk in het water.

do, 31/05/2007 - 00:06
Tommeke

Is het een nieuw test setje normaal gezien zou je het wel moeten kunnen meten hoor . 30 is veel te hoog en kan meestal niet

do, 31/05/2007 - 01:28
Anoniem (anoniem geplaatst)

Gewoon laten meten bij een erkend vishandelaar.
Dat is gratis.

Weet je ook precies de juiste waarden, dan dat je zelf gaat zitten klooien.

Succes!

do, 31/05/2007 - 09:35
Sjuul

Kan niet bestaat bij mij niet Tommeke :)

Helaas kan dat wel want we hebben:
0 tot 4ºD: zeer zacht water
4 tot 8ºD: zacht water
8 tot 12ºD: gemiddeld
12 tot 18 ºD: vrij hard water
18 tot 30 ºD: hard water

Let wel bovenstaande is afhankelijk van de woonplaats en gebied waarin je woont, ook al woon je in N.O Brabant toch kan daar per woongebied en plaats het water hard of juist zacht zijn.

Waar ligt het probleem? en toch ligt het voor handen is niet zo moeilijk te begrijpen, je kunt er een heel flesje in gooien en zal toch groen blijven

Het water moet van rood naar blauw kleuren en dat doet het niet, bij vier druppels kleurt het water groen.
Dus wat hebben we dan en kunnen we daaruit concluderen ? Je hebt te maken met zeer zacht water dat een Gh (gezamelijke hardheid) van 4°heeft.
Als het water een hardheid zou hebben van 8° dan was het water wel rood gekleurd en was het bij het 8ste druppeltje blauw geworden snappie snappie.
Dan nog even dit naar voren brengen: De test vloeistof bestaat uit twee stoffen.
Een indikatorstof, deze verbind zich met de Ca2+ en Mg2+ en kleurt het water rood of blauw. lees het goed Rood OF Blauw.
De stof chelator neemt het Ca2+ en Mg2+ op en geeft Na+ weer af. Het Ca2+ en Mg2+ wordt dus opgenomen en als alles is omgezet slaat de kleur om. Het aantal druppels EDTA dat nodig is om de kleur om te laten slaan is dan de maat voor de GH.

Ton P heb je ook al het water uit de kraan gemeten zo nee toch maar ééns doen en dan weet je het meteen.
Of je hebt een testset dat buiten de vervaldatum zit.

do, 31/05/2007 - 22:24
Anoniem (anoniem geplaatst)

Hoi sjuul

het lag toch aan het flesje. ben er mee terug gegaan naar de handelaar met wat vijverwater , daar opnieuw getest met een ander en toen konden we de waarde wel uitlezen. een waarde van 8. dus dat moet goed zijn. In het water nog wel een lichte vorm van zweeefalg maar het is een jonge vijver dus we laten het rustig verder ontwikkelen. er zitten 6 jonge goudwindes in en 3 jonge goudvissen en die zijn best actief voral 's avonds als het gaat schemeren.
bedankt sjuul voor je uitleg. en meneer de goudviskweker natuurlijk kan je het laten meten maar zelf aanklooien kan ook leerzaam zijn.

ton

Onderwerp gesloten