goudvissen eten maar 1 voersoort?

2 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 ma, 05/10/2009 - 16:00
Anoniem (anoniem geplaatst)

goudvissen eten maar 1 voersoort?

Hoi!

Ik heb een vraagje met betrekking tot onze twee goudvissen. Bij aanschaf, in juni dit jaar, heb ik natuurlijk ook direct wat voer gekocht, Vivelda goudvis mix super grow.
Moet ik er wel bij zeggen dat het stukje 'super grow' mij toen ontgaan was (ze zijn inmiddels twee keer hun oude grootte), ik vroeg om goed voer en kreeg dit mee.

Het doosje raakte langzaam leeg en tijdig ging ik op weg voor nieuw voer. Helaas, hetzelfde voer was uitverkocht. Er stond wel wat anders, ook goed voor de goudvisjes: Tetra Goldfish totaalvoer vlokken. Na twee dagen mijn visjes die dingen alleen maar zien uitspugen ben ik andere winkels afgegaan voor Vivelda, maar wederom niet gevonden. Wél een huismerk dat er op leek, goudviskorrels van Competition (Dobey's).
Ook dit wordt al twee dagen uitgespuwd. What the..!?

Nu had ik nog een doosje rode muggenlarven staan wat ze wél eten, maar dat was eigenlijk bedoeld als bijvoer. Althans, zo was mij geleerd... Nog steeds kan ik nergens Vivelda vinden (ik krijg nog een hartverzakking als blijkt dat het uit de handel is, hoor!), maar ik begin me nu toch ernstig zorgen te maken of mijn lieve vissen sowieso nog wel eten! Ik voer maar elke dag muggenlarven bij, ik weet het nu ook even niet meer :(

De winkelier vertelde dat de vissen het andere voer gewoon niet lekker vinden. Nou ja prima hoor, maar gaan ze uiteindelijk wél eten als er niks anders is? Ik zoek me rot naar Vivelda, maar tot die tijd moeten ze toch eten wat de pot schaft?
Werkt dat zo bij goudvissen of gaan ze gewoonweg dood omdat ze ander voer blijven weigeren? Ik kan het nergens vinden online. Wie heeft er een antwoord?

Wat achtergrondinfo van de visjes:
Ze zitten in een inmiddels naar mijn mening te kleine bak (pas nog zag ik de grootste goudvis van Nederland, ik ben als de dood dat die twee van mij net zo eigenwijs groot worden). Het ding was groot genoeg bij aanschaf, mind you.
Ik heb een luchtslangetje in de bak zitten voor extra zuurstof en een plantje dat wortel begint te trekken - waaruit ik opmaak dat het water goed is?
Om de twee dagen zuig ik met een slang de bodem schoon en vul ongeveer 3cm aan met nieuw, niet te koud water (net zo warm als het huidige water is).
Ik heb overigens gewoon een koudwaterbak zonder filters enzo - ik wil dit in de toekomst wel graag gaan doen.

Eens per tien dagen moet ik al het water verversen omdat het volledig troebel is geworden. Door de plant en ontlasting neem ik aan, maar ook door de muggenlarven die het water toch behoorlijk vies maken.
De vissen plaats ik dan even apart met iets minder dan een kwart van de bakinhoud, dit gaat er bij het verse water dan weer bij in.
De bak wordt schoongemaakt met warm water, geen schoonmaakmiddelen dus. Dat geldt ook voor de ornamenten die erin zitten.

De vissen zijn erg actief, zwemmen veel en volgen ons ook als we voorbij lopen. Ik gebruik ook vissenkomfris om het water fris te houden, maar ik heb zelf niet echt de indruk dat het werkt (kan tussen de oren zitten natuurlijk). Ze zijn niet minder actief geworden sinds ze (naar mijn idee) amper nog eten.

Doe ik iets verkeerd? Zijn die vissen echt zo eigenwijs of eten ze stiekem als wij niet kijken? Moet ik actief op zoek blijven gaan naar Viveldavoer?

Kan iemand mij helpen?

zo, 11/10/2009 - 17:01
Shaka

Het is niet zo'n ramp als de vissen een paar dagen niet eten.Ze gaan eerder dood van te veel voer dan van te weinig.Dat het water troebel word kan zijn doordat u nu korrels voert in plaats van de vlokken.Bij ons was dat het geval met de Moren(zwarte sluierstaarten).Omdat die niet van de oppervlakte mogen eten voerden we eerst ook de zinkende korrel,maar het water werd ontzettend vies en troebel.Bij de vlokken(die we zijn gaan voorweken)gebeurde dit niet.
Het kan ook met de stand van het aquarium van doen zijn.Te weinig licht(bruine alg) of te veel(groene alg).
Mijn advies is om een buiten filter/pomp(Eheim) aan te schaffen voor een beetje behoorlijke bak.
En houdt er rekening mee,dat goudvissen karpers zijn die graag de grond om mogen woelen.

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag