groen laagje (alsof olie) op water

7 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 ma, 11/08/2008 - 14:03
Anoniem (anoniem geplaatst)

groen laagje (alsof olie) op water

Op mijn vijver (ca 7*3 meter, 80 cm diep) is een dun groenig laagje, dat lijkt op een olievlek, aanwezig. Verder is het water helder.
Wat ik begrjp is dat dit komt door zuurstoftekort in de lagere waterlagen waardoor micro organismen afsterven en komen drijven.
Met ca 15 jonge visjes (insecte eters) en een nog wat jonge aanpant met (veel)zuurstofplanten wellicht de oorzaak. Dat op te lossen door de visstand te verlagen denk ik ( situatie ontstond toen de visstand werd vergroot van 6 naar 15 visjes).
Maar hoe krijg ik de groene laag van het wateroppervlak (schepnetje helpt niet voldoende)? Of is dat een kwestie van rustig afwachten?
Dank voor de suggesties
Groet
Chris

di, 12/08/2008 - 01:28
Anoniem (anoniem geplaatst)

Beste Chris.

Komen er wel eens vogels zich wassen in jou vijver?

Een soort olie laag kan ook zijn van vogels die zichzelf insmeren d.m.v. een klier om hun veren goed te houden.

di, 12/08/2008 - 01:34
Anoniem (anoniem geplaatst)

Jawel, mussen onder de waterval wassen zich daar.
Ik zal dat ook eens nagaan.
Bedankt
Chris

di, 12/08/2008 - 11:10
birdwatcher

de olieachtige laag zijn sporen van algen,deze gaan drijven om met het water wat verdampt de lucht in te gaan en op die manier andere wateren te bevolken.
gr Dirk.

wo, 13/08/2008 - 21:27
anoniem (anoniem geplaatst)

Ik krijg een olie laagje op het wateroppervlak wanneer ik m'n handen gewassen heb en daarna ermee in de vijver zit .(bijv. draadalg weghalen)
ook een mogelijke optie ?
Lotte .

za, 16/08/2008 - 01:26
Anoniem (anoniem geplaatst)

Ik houdt het voorlopig op een zuurstoftekort, waardoor in de onderste waterlagen micro organismen dood gaan en gaan drijven. Vogels en handen in water lijken niet de oorzaak.
Ik heb zuurstofplanten toegevoegd, de laag is duidelijk minder geworden, maar (nog) niet geheel weg. Verwijderen door de met de stofzuiger het wateroppervlak met de vervuilde laag te verwijderen is mislukt. Het lijkt alsof er gedurende het opzuigen de laag alleen maar toeneemt. Ben ik dus mee gestopt. Wanneer ik er leidingwater op spuit dan verdwijnt het laagje korte tijd(wordt denk ik met de waterduppels naar beneden gedrukt), maar komt vanzelf weer boven drijven.
Ik hoop dat het nog resterend laagje vanzelf verdwijnt (verdampt).
Chris

di, 19/08/2008 - 09:52
birdwatcher

algen en het verdwijnt vanzelf.
gr Dirk.

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag