Helder water in een spiegelvijver

3 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 ma, 11/09/2006 - 15:10
Anoniem (anoniem geplaatst)

Helder water in een spiegelvijver

Wij hebben afgelopen zomer een "spiegelvijver" aangelegd van 5x2m en 12 cm diep. Geen planten, geen vissen. Wekelijks doe ik daar de aanbevolen hoeveelheid "Algenweg" voor zwembaden in en soms voeg ik een paar druppeltjes chloor toe. Helaas wordt het water toch groen/bruin en zie ik de algen ronddrijven. Niet alleen tijdens het hete weer, ook nu nog, terwijl ik het water tussendoor heb ververst.

Betekent dit dat ik toch een pomp en een UV lamp zal moeten installeren? Dat zal dan een pomp moeten zijn die buiten de vijver staat vanwege de geringe diepte en omdat het oog ook wat wil. Kan iemand mij vertellen welke pomp hiervoor geschikt is?

Daarnaast gebruik ik liever geen filter. Die past natuurlijk niet in 12 centimeter en zal dus onder de naastgelegen vlonder ingegraven moeten worden. Veel werk, onhandig en slecht bereikbaar. Bovendien is een drukfilter nog duur ook. Helaas ligt de vijver gedeeltelijk onder een dennenboom waar grote hoeveelheden naalden en dennenappels van af vallen. Die vis ik er dagelijks uit en daar heb ik geen hekel aan. Ik vraag me af of een filter dat uberhaupt aan zou kunnen. Hij loopt dan zeer waarschijnlijk snel vol waardoor ik misschien wel wekelijks het filter zal moeten schoonmaken. Onhandig dus. Kan iemand mij hierover advies geven?

Bij voorbaat dank!

ma, 11/09/2006 - 17:00
Sjuul

Een spiegelvijver van 12 cm diep daar kunnen geen vissen in overleven, daar was of ben jezelf ook van bewust.
Dan is er geen kringloop proces met een spiegelvijver en is het zoals jezelf al aan geeft louter op water verversen en schoonmaken, toch zal dit weinig effekt hebben.

Je bent dus aangewezen op een uv lamp plus pomp om van het probleem af te komen, ofwel er wat waterlelie's, en gele lis in zetten in het voorjaar.

Het is ook niet mogelijk om alle naalden uit de vijver te halen er zullen altijd naalden achter blijven, waardoor het fosfaat gehalte te hoog wordt.

Of je begint mechanisch ofwel met planten die veel fosfaten opnemen zoals ik al vermelde.

Stilstaand water is een dode zone zonder enige beluchting of kringloop.

succes

Sjuul

wo, 13/09/2006 - 01:38
PvdM

Hallo Gast,

Het enige wat effectief werkt tegen drijvende troep is een skimmer maar of dat nou zo'n fraai gezicht is in deze vijver?

In een spiegel vijver heb je extra veel licht en dat is juist waar algen zo van houden.

Ik denk dat wat Sjuul zegt juist is. Toch maar een pomp(je) en UVC-lamp met filter installeren. Anders heb je nooit echt plezier van je vijver. Doe eens een foto posten...

Groet
Pvdm

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag