nieuwe vissen ? steur ?

14 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 vr, 23/07/2010 - 18:48
fiepfiep

nieuwe vissen ? steur ?

hallo,
ik heb een vijver van 30 000 liter, en heb er net 6 goudwindes ingezet.
voor de rest zitten er dus geen vissen in.
In de vijver staan nauwelijks planten, wel wat zweefalgen, is dat een probleem, die algen?
De vijver is een folievijver, ongeveer 1.20m diep, zonder bodembedekking, gewoon een folie.
In deze vijver is er ook een biologische filter, met een pomp, er is dus voortdurend watercirculatie.

Ik heb echter geen zuurstofpomp, denken jullie dat dit een probleem is?

De goudwindes eten bijna niet als ik hen wat korreltjes voeder geef, misschien omdat er veel insecten enzo in de vijver zijn?

De goudwindes zijn maar als 'test', ik wil in de toekomst nog meer vissen erin zetten, misschien een steur. Is mijn vijver daarvoor geschikt? Weten jullie nog goede soorten vis, die in deze vijver passen, en liefst grote vissen?

Alvast dank,
Philippe

nieuwe vissen ? steur ?
vr, 23/07/2010 - 20:56
KRISTOFD

door de rechte wanden en weinig beplanting kan je steur houden.de algen zijn geen probleem voor vissen je zal ze enkel minder goed zien.

vr, 23/07/2010 - 21:14
fiepfiep

zijn er nog andere soorten vis dat ik kan zetten?

za, 24/07/2010 - 11:17
KRISTOFD

In een vijver met weinig of geen beplanting kan je eigenlijk de meeste soorten houden van koi tot sarassa,shubunkin,elrits, Als je geen beplanting wil zou ik een uv lamp monteren voor de filter zodat het water helder blijft zeker als je siervissen opsteekt. Ik ben wel geen voorstander
maar bij uw vijver is dat de enige oplossing voor een helder water.

za, 24/07/2010 - 22:46
RdB

Voor je aan steur begint zou ik er maar eerst eens flink over gaan lezen. Dat soort dieren houden kan wel maar vraagt flink wat tijd en inzet.

Ruud

zo, 25/07/2010 - 14:08
fiepfiep

Ik heb in een vijver mijn waterkwaliteit laten testen, was helemaal in orde.
Het enige wat misschien een probleem zou kunnen zijn, is zuurstof, want ik heb geen zuurstofpomp.
Denken jullie dat een zuurstofpomp nodig is? en welk debiet? 30l/min of 60l/min?
En op internet heb ik al wat achter info over steurs gezocht, maar ik vind geen heel uitgebreide info.

Philippe

zo, 25/07/2010 - 17:04
kruimel

als je steur wilt gaan houden zou ik zeer zeker een zuurstofpomp aanschaffen aangezien een steur veel zuurstof nodig heeft verder moet inf over steur op internet geen probleen zijn er zijn site genoeg te vinden mischien een beetje beter zoeken ook kan het wel eens helpen als je eens terug kijkt op dit forum daar staan ook al een aantal vragen over steur houden veel sucses

mvg Petra

zo, 25/07/2010 - 21:09
tekenaar

mogelijk omdat het meervoud van steur steuren is en niet steurs (al zie je wel steeds vaker dat het zo geschreven wordt).

Er is een aantal soorten steuren in de handel. De meeste hiervan worden anderhalve meter of langer. Slechts 1, de sterlet, blijft onder de meter. Ze zijn op zich goed te houden, maar hebben wel aangepaste verzorging nodig. Maar dat heb ik al op internet staan. (eigenlijk houd ik er niet zo van om naar mezelf te verwijzen, maar het scheelt wel tiepen en daarom heb ik de website gemaakt)

https://tinyurl.com/y4cvjtvj

zo, 25/07/2010 - 21:13
Polplastron

Zuurstofpompen brengen GEEN zuurstof in het water. Ze brengen net als fonteinen en watervallen enkel beweging in het water. Hierdoor wordt zuurstofrijk oppervlaktewater met de rest gemengd.

Een vijver zonder beplanting is een vijver zonder evenwicht. De afvalstoffen van de vissen (uitwerpselen, CO2) worden normaal gezien door de planten omgezet in minder schadelijke stoffen.

Hoe minder vissen en hoe meer beplanting, hoe groter de kans op een goed evenwicht. Er zijn richtlijnen die aangeven zoveel cm vis per liter, maar veel hangt toch van de beplanting af ook.

Een UV-filter dood wel de zweegalgen, maar lost het onderliggende probleem niet op. Dat kan enkel door een goede beplanting.

Met steuren heb ik nooit goede ervaringen gehad. Koop dan liever wat (jonge en dus goedkopere) koi. Die worden ook groot en zijn makkelijker tevreden te stellen.

Groeten,

Pol

zo, 25/07/2010 - 21:37
kruimel

Hallo Pol

maar dan zal onze vraagsteller moeten kiezen tussen meer beplanting en dus een goede biologische vijver of tussen een steur/steuren want als een vijver goed beplant wordt kun je het wel vergeten om steur in je vijver te zetten want die komt zeer zeker vast te zitten tussen de planten en verdrinkt zelfs en dat vindt ik persoonlijk dieren mishandeling het is dus het een of het ander en hoe je meer zuurstofwater krijgt moet ieder voor zich uitzoeken ligt ook aan wat je nog meer aan vis wilt houden maar ik weet in ieder geval dat een steur zeer gesteld is op zuurstofrijk water

mvg Petra

zo, 25/07/2010 - 22:49
Polplastron

Akkoord. Daarom zou ik steur niet aanraden.

Moest ik zelf een steurenvijver aanleggen dan zou ik die in verbinding stellen met een moerasje met overloop. Het water van de steurenvijver zou dan gefilterd worden door de planten van het moeras en de beweging in het water zou zorgen voor veel zuurstofopname.

Maar het blijft iets erg kunstmatig. Daarom zal mijn volgende vijverproject er een zijn waar geen vis aan te pas komt, maar dat is een andere keuze!

Groetjes,

Pol

do, 29/07/2010 - 17:41
johan s

philippe,
nu al een 5tal jaar zwemmen er een 10tal steuren in m'n vijver.
Problemen heb ik tot hiertoe nooit gehad qua ziektes of dergelijke;
Alleen vermijd medicatie in je vijver, want steuren reageren hierop zéér slecht.(vergiftiging). Een zuurstofpomp is zeker nodig (zomer). En koop nooit te kleine steuren (natuurlijk goedkoop, maar ter dood opgeschreven), geef liever wat meer uit en beleef plezier aan je hobby.Heb voldoende ruimte met rechte stukken (mijn vijver 36.000L, 13M lande zijden) Het zijn pracht van dieren!
Groeten Johan S

za, 31/07/2010 - 16:38
fiepfiep

Hallo,
mijn vijverwater is terug knalhelder, gewoon omdat ik de vijverpomp heel de tijd heb laten opstaan.
Waarom zou ik een zuurstofpomp in het water zetten? volgens polplastron brengt deze geen zuurstof in het water.
Ik heb goudwindes in de vijver en deze doen het prima, dus er zal dan wel voldoende zuurstof inzitten zeker?

Philippe

za, 31/07/2010 - 18:12
kruimel

Hallo Philippe

volgens mij heb je het advies van Johan S niet goed gelezen deze man heeft al een vijftal jaren steur dus weet er ook het een en ander vanaf zelf heb ik ook vier steuren ik heb een vijver met een drie kamer filter een plantenfilter waar een zuurstofpomp opstaat met drie zuurstofsteentjes van uit de plantenfilter komt het zuurstofrijkwater via een waterval weer in de vijver terug een steur heeft veel zuurstof nodig als ie dit niet krijgt dan trekt ie krom en kan vervolgens sterven
.omdat je windes het naar hun zin hebben in je vijver wil nog niet zeggen dat je steur/steuren het wel naar hun zin zullen hebben je kunt de ene vis niet met de andere vergelijken en ik ben het met Johan S eens het zijn prachtige en fasinerende dieren vooral als ze tegen de avond met hun snuit boven het water uitkomen als ze langs de vijverrand zwemmen en je dan nat maken met een flinke plons water

mvg Petra

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag