slakken in de vijver

3 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 za, 07/08/2010 - 02:33
patricia_1972

slakken in de vijver

Weer heb ik een vraagje hier op het forum. We hebben een kleine vijver en nu heb ik ooit uit een meer, waar we wel eens gaan zwemmen, wat zuurstofplanten met daarop minislakjes meegenomen (ik heb al gelezen dat dat niet zo'n goed idee was :-)). Die mini slakjes (toen bijna niet te zien) groeien goed en zijn nu gewoon slakken. Ze hebben al het alg al bijna opgegeten uit de vijver. Dus ze doen ook hun werk goed. Alleen nu beginnen ze ook aan de dwergwaterlelie te eten (happen uit bladeren). Is dit een teken dat er te weinig voedsel is in de vijver? Kan ik daar wat aan doen (behalve een aantal slakken verwijderen, het zijn er niet echt veel)? Kun je slakken bijvoeren of iets dergelijks? Er zit ook kikkerbeet in de vijver en ik heb gelezen dat dat ook het alg tegengaat omdat ze de voedingsstoffen van het alg uit het water filteren. Kan het daar aan liggen?

Alvast bedankt voor het antwoord,

Patricia

za, 07/08/2010 - 15:49
RdB

Die happen uit het blad zijn eerder het werk van de larven van de waterleliekever. Daar is hier al veel over geschreven, type boven eens waterleliekever in.

Ruud

za, 07/08/2010 - 20:49
patricia_1972

Dank je voor de tip maar aan de gaten te zien is het niet de waterleliekever....die is ook nergens te bekennen. Maar ik heb wel het volgende gevonden op internet (naar aanleiding van jouw antwoord):

Eén van die vijanden van waterlelies…
in tegenstelling tot de waterleliekever, heeft dit slakje echter ook voordelen.

De poelslak kan u helpen bij het opkuisen van de vijverbodem! Ze voedt zich met allerlei organisch materiaal. Maar natuurlijk weet ze wel wat lekker is en kan ze niet aan de blaadjes van de waterlelie weerstaan.
Er bestaan in de handel verschillende middelen tegen slakken, maar deze zijn zelden goed voor het milieu! Wat moet je dan doen? Wij vangen de slakken, een milieuvriendelijke oplossing! We gooien een paar verse blaadjes sla in de vijver en kunnen na enkele uren de slakken samen met de sla verwijderen. Wil je nog een stapje verder gaan, dan kan je ze in een watertonnetje plaatsen met een paar plantjes en ze als huisdiertjes houden

Ben bang dat het toch de slakken zijn.....Jammer want ze doen goed werk! Misschien bestaat er een andere slak die die eigenschap niet heeft :-)

Groetjes

Onderwerp gesloten